A halhatatlan fekete-fehér kombinációnak pótolhatatlan helye van a lakberendezés

Nincs klasszikusabb, sikkesebb vagy időtállóbb mind a fekete-fehér kombináció a lakberendezésben. Talán úgy tűnhet, hogy a fekete-fehér berendezés egyszerű, azonban épp az ellenkezője az igaz. Ha nem gondolja át alaposan a teljes koncepciót, a végeredmény unalmas, egyhangú, olcsó vagy hideg hatást kelthet. Akkor hogyan használjuk a kontrasztos fekete-fehér párost?

Fekete-fehér kombináció az ebédlőben

Az egyensúly megtalálása az alap

Bár a fekete és a fehér jó illenek egymáshoz mégis óvatosan kell használni őket. A kisebb szobákba érdemes a fehéret domináns színnek választani, mivel képes optikailag nagyobbá tenni a teret. A fekete szín elveszi a fényt így a kisebb szobákban depresszív hatást kelthet.

A nagy és jól megvilágított szobákban több fekete szín is használható. A falak színe is lehet fekete, ha a szoba így is tágas marad. A tervezők azt javasolják, tartsuk magunkat a 70/30 szabályhoz. Ez azt jelenti, hogy kiválasztjuk a domináns színt és a másikat csak a hatás fokozása érdekében használjuk.

Falfestéskor fordítson figyelmet a fekete és a fehér színek megfelelő arányára

Példa: A kis nappalit fesse ki fehérrel, a padlót burkolja világos színnel és a fekete színt egy ülőgarnitúra formájában vigye be a nappaliba.

A nagy szobákban bátran kifestheti feketére például a plafont. A falakat pedig hagyja fehéren. Ami a bútort illeti, válasszon fehér vagy fa mintájút. A feketén ugyanis meglátszik a por.

A fekete-fehér kiegészítők elegánsan mutatnak a fával együtt

A sokféle textúra, árnyalatok és felületek leszámolnak az unalommal

Annak érdekében, hogy a szoba ne legyen unalmas vagy személytelen érdemes játszani az árnyalatokkal, textúrákkal és a felületekkel. Hogyan?

Ne feledje, hogy a feketének rengeteg árnyalata van, mint például a koromfekete, palaszürke vagy az éjkék. Válassza a fekete azon árnyalatát, ami illik otthona karakteréhez és a bútorokban, padlón valamint a kiegészítőkben is visszaköszön.

Ugyanez a feladat a fehérrel is. A fehér lehet krémszínű, hófehér, sárgás, vagy akár rózsaszínes. A színek ötvözése a falakon, felületeken, bútoron, textíliákban és a kiegészítőkben kiegyensúlyozott textúrát eredményez, így a szoba nem lesz egysíkú.

A feketének és a fehérnek is rengeteg árnyalata van

Figyeljen oda a különböző textúrákra is. Ha azt szeretné, hogy a berendezés fényűző hatást keltsen, válasszon magasfényű díszítést. A csillogás a minimalista otthonok jellemzője, de vigyázzon, a végeredményben nem szabad idegennek éreznie magát. A matt felület épp ellenkezőleg kényelmes és otthonos hangulatot ébreszt.

A fényes nappali szekrény vagy a matt konyhabútor a textúrák játéka, ám ez nem csak a bútorokkal érhető el. Fordítson figyelmet a kárpitozásra és a textíliákra. Az ülőgarnitúra lehet például selymes, a díszpárnák készülhetnek plüss anyagból, az ágynemű fekete-fehér lenből és a meleg takaró pedig pamutból. A dohányzóasztal alatt egy bőr szőnyeg kaphat helyet. A textúrák keverése mélységet ad otthonának.

A fekete-fehér belső tér felfrissíti a felületek és a textúrák kontrasztját

Frissítse fel a teret különböző anyagokkal és kiegészítőkkel

A fekete és a fehér párosa remekül mutat a fémmel, fával, kővel és az üveggel. A fának hatalmas előnye, hogy képes otthonos érzést kelteni a szobában. A fához hasonlóan a kő is természetes anyag, de takarékoskodjunk vele. Fedje le csak a fal egy részét. A fürdőszobában használhatja mosdónak, a konyhában munkafelületnek. A fém leggyakrabban az asztal- és a széklábként jelenik meg. Az üveg a szekrények és a vitrinek ajtajaként kap helyet.

A kétszínű belső tér szigorúságát kiegészítőkkel enyhítheti. Válasszon zöld szobanövényeket vagy színes tapétát. Színben pompázhatnak a textíliák is – a párnahuzatok, a takarók, az ágytakarók, a függönyök és a szőnyeg.

A fekete-fehér irodai sarkat dobja fel színes kiegészítőkkel

A különböző minták és művészeti alkotások is jól mutatnak majd. Egészítse ki a fekete-fehér teret színes pöttyökkel, geometriai formákkal és absztrakt mintákkal. Képzeljen el virágmintás drámaian sötét tapétát, sakktábla-szerű padlót vagy fekete-fehér képeket.

Fontos elem lesz a világítás is. Annak érdekében, hogy otthonos legyen a légkör meleg és szórt világításra van szükség. Használjon több fényforrást. A központi világításon kívül állólámpákat, asztali lámpákat vagy gyertyákat is használjon.

A fekete-fehér szobát a megfelelő lámpával tudja hangulatosabbá tenni

Konkrét szoba fekete-fehér köntösben

A fekete-fehér kombináció minden szobában jól mutat. Ne feledje azonban a színek visszafogott használatát.

Fekete-fehér konyha

A fekete és a fehér itt elsősorban a csempéken jelenik meg. Választhat fehér konyhabútort fekete fogantyúkkal. A fekete szín dominálhat a konyhai textíliákban, valamint a székek és az étkezőasztal lábain.

Letisztult szépség – fekete konyhabútor, fehér fal, fa padló

Fekete-fehér nappali

A fekete és a fehér kombinációja megjelenhet a szőnyegen vagy a nappali falán. Ha csupán egy magányos elemre vágyik, keressen fekete-fehér design fotelt vagy kanapét.

A fekete-fehér kombinációt a nappaliban arany kiegészítőkkel dobhatja fel

Fekete-fehér hálószoba

Bánjon óvatosan a feketével a hálószobában. Legyen óvatos, hogy a végeredmény ne tűnjön kényelmetlen lyuknak, amitől tart az ember. Ezért elég, ha a színek csupán az ágyneműn, a szőnyegen vagy a függönyökön pompáznak.

A sötét és a világos kontrasztja illik a hálószobába is

Fekete-fehér fürdőszoba

A fürdőszobában népszerű a fekete-fehér sakkmintás csempe. Ám egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fekete tartozékok, mint például a fekete törölközőszárító radiátor. Továbbá találkozhatunk fekete kiegészítőkkel is. Jellegzetes a fekete akasztó, csipesz vagy szappantartó.

A fekete-fehér kombináció tisztán és minimalistán hat a fürdőszobában

Szeretne Ön is időtállón berendezett lakásban vagy házban lakni? A fekete-fehér sikere garantált, de ne feledje, hogy az árnyalatok, struktúrák és a felületek összehangolása alapos munkát igényel.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette