A hálószobában könnyedén kialakítható tökéletes olvasósarok

Mindenkinek szüksége van néha elbújni a rohanás, stressz és gondok elől. Ezért kell otthon egy sarok, ami csak az Öné és ahol teljes mértékű kényelem és nyugalom várja. A pihenőhelyre legalkalmasabb helyiség a hálószoba. Már önmagában is pihentető hangulatot kéne keltenie. Hogyan alakítson ki olvasósarkat a hálószobában?

Kávé és egy jó könyv – számtalan könyvmoly álma

A hálószoba melyik sarkába passzol az olvasósarok?

Az olvasósarok kialakításához a hálószoba a tökéletes hely. De a térben pontosan hol is? Leggyakrabban az ablak alatti terület vagy valamelyik sarok a megoldás. Sehová sem férne be? Akkor is van megoldás.

Olvasósarok az ablak alatt

Ha a hálószobájának nagy ablaka van, akkor nem kell tovább keresnie. Ha a nagy ablak mellé még nagy ablakpárkány is társul, akkor duplán szerencséje van. Éppen a természetre vagy legalább fákra esetleg dombra néző ablak a legideálisabb hely az olvasásra. A gyönyörű kilátás mellett elegendő természetes fény is lesz az olvasáshoz. Mihez kezdjen alkonyatkor? Nincs is egyszerűbb mint olvasólámpát vinni a hálószobába. A lámpa fénye állítható és irányítható.

A széles ablakpárkányon akár ülhet vagy fekhet is. Csupán szerezzen be minőségi ülőpárnát. Ne feledkezzen meg a kényelmes díszpárnákról sem, amikkel körbeveheti magát. Kárpitozott falpaneleket is beszerezhet, amelyeket különállóan forgalmazunk és leggyakrabban fejtámlaként használják az ágy mögé. Különböző méretekben kaphatók. Ha széles ablakszegélye van, akkor akár többfunkciós ülőalkalmatosságot is kialakíthat. Az olvasósarkát felszerelheti egy robosztus komóddal aminek fiókja vagy egy nyitható fedele van. Ezzel tárolóhelyet nyerhet, amelybe elrejtheti a paplanokat vagy az ágyneműt. Akár egy összehajtható matracot is tárolhat benne a vendégek számára.

Az elegendő fény az egészséges olvasás alfája és omegája

Egy másik módja az ablak alatti olvasósarok kialakításának a kanapé elhelyezése. Nem kell a nappalikban használt nagyméretű kanapék közül válogatnia; bőven megteszik a két-, vagy háromszemélyesek is. Ha tárolóhelyes kanapét választ, extra helyhez jut, ahol a szükséges dolgokat tárolhatja.

Olvasósarok a szoba sarkában

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az ablak körüli teret az olvasásra használhatja. Kiváló hely az olvasósarok kialakítására a helyiség sarka. Helyezzen oda egy kényelmes fotelt vagy heverőt. Ne felejtse el a kisasztalt kiegészítve egy olvasólámpával és már kész is. Az olvasás közbeni nagyobb kényelem eléréséhez érdemes beruházni a fotel mellett egy olyan zsámolyba, amelyen kényelmesen kinyújtóztathatja a lábát.

Oldja meg a helyszűkét egy függőfotellal

Ha nincs helye az ablak mellet vagy a szoba sarkában, próbálja ki a függőfotelt. Népszerűek a tojás alakú függőfotelek, amelyekben kényelmesen elhelyezkedhet olvasás közben. A mennyezethez rögzíthető felfüggesztési rendszernek köszönhetően a fotel nem foglal helyet a padlón.

A hálószobában elhelyezett függőfotel nemcsak kényelmes, hanem praktikus is

Bútorok és kiegészítők

A fotelek, heverők vagy kanapék mellett, amelyeket ülésre, fekvésre vagy heverésre használna, nem hiányozhat egy jó könyvespolc sem. Választhat egy klasszikus polcos állványt is. Ha zárt könyvszekrényt választana állítsa azt a falhoz. Abban az esetben, ha nyitott polcrendszert választ, azt is gond nélkül elhelyezheti a térben. Remek elválasztóként szolgál az olvasósarok és a hálószoba között.

Amennyiben nincs elég hely az állványnak, falra szerelhető polcok is kaphatók. A különálló polcok helytakarékosabbak. Saját kis könyvtárat hozhat létre az egymás fölé elhelyezett polcokkal a falon, de különböző formákban is elhelyezheti őket. Ha nem szeret port törölgetni, helyezze el a könyveket ajtós könyvespolcokba a halószobájában. A kisajtó lehetnek üvegből vagy nem átlátszó is. A szekrények általában tartalmaznak világító LED-szalagokat, amely hangulatvilágításként is szolgálhatnak.

A lelkes olvasónak elegendő helyet kell biztosítani a könyvek tárolására

Tárolóasztalok

A kanapé vagy a fotel közelében jó ha van egy tárolóasztal. Akár dohányzóasztalt is választhat. Az olvasósarok asztalának nem kell nagynak lennie, ezért az összecsukható kisasztal is ideális megoldás lehet. Jegyezze meg, hogy egy-két könyvnek, egy bögrének, esetlegesen egy kis tányérnyi helyre lesz szükséges benne a nassolnivalónak. Az asztalnak olyan magasnak kéne lennie, hogy ülve is kényelmesen elérje. A legjobb megoldás egy fém talapzattal ellátott visszafogott asztal.

Az olvasósarok megvilágítása

Az olvasáshoz elegendő fényre van szükség. Feleslegesen ne rontsa a szemét. Ha az olvasósarok az ablak közelében van, akkor akár falra függeszthető olvasólámpát is beszerezhet, amely hozzásegíti a kellemes olvasáshoz. Abban az esetben, ha sarokban alakította az olvasósarkát, akkor választhat fali olvasólámpa, asztali lámpa vagy nagyméretű állólámpa közül is. A legfontosabb, hogy a fény közvetlenül az könyv lapjára essen, hogy a ne rontsa a látását sötétben olvasással. A fénynek nem szabad árnyékot vetnie, mert az fárasztja a szemet.

A lámpatestnek nem szabad vakító hatást keltenie. Az ideális fényhőmérséklet ajánlott értéke 4500 Kelvin. Mindenképpen kerülje a 6000 Kelvin feletti fényhőmérsékletet, amely megakadályozza az alváshoz fontos melatonin hormon termelődését. Az ilyen erősségű fény serkenti az agyi tevékenységet.

Praktikus állólámpa könyvtartóval

Kiegészítők

Az olvasósarok egy pihentető hely, ahol kényelmesen kéne éreznie magát. Ezért mindenképpen ajánlott pár kisebb díszpárnával is feldobni a hangulatát. A takarók, plédek és ágytakarók nem csak télen jönnek jól. Még melegebb napokon is fázhat az olvasás közben, mert nyugalomban van és ezen tevékenység közben nem mozog. A kanapé előtt vagy a fotel alatt egy kisebb darab bolyhos szőnyeg jó választás. Ha ablak melletti olvasósarkot alakított ki, az ablakon redőnyt vagy redőnyöket kell elhelyezni, hogy megvédje Önt a forró napsugaraktól illetve a szomszédok kíváncsi tekintetétől is, amikor este felkapcsolja a lámpát.

Ha el akarja választani az olvasósarkot a szoba többi részétől, használhat paravánt, függönyt vagy élőfalat. Ezt könnyen megvalósíthatja. Helyezzen sok zöld virágokat egy állványra. Az élő fal a szoba elválasztójaként és egyúttal természetes motívumként is funkcionál majd.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette