Étkezőasztal – a megfelelő méret kiválasztása

A legszebb családi emlékeket gyakran az étkezőasztal körül élhetjük át. Mindeközben a közös étkezés csak egyike a rengeteg dolognak, amire az étkezőasztalt használjuk. Gyakran üljük körbe a barátainkkal, társasjátékokat játszunk rajta vagy dolgozunk. A megálmodott típus keresésekor a következő kérdéseket tegyük fel magunknak.

A legszebb családi emlékeket gyakran az étkezőasztal körül élhetjük át

Mi mindenre használjuk az étkezőasztalt?

Próbálja pár napig figyelemmel kísérni (ideális esetben fel is jegyezheti), mi mindent csinál az asztalnál. Ez átlátást biztosít a mindennapi szokásokról és a szükségletekről.

  • közös reggeli és vacsora
  • hétvégi ebéd a családdal vagy a barátokkal
  • otthoni munkához, home office-hoz
  • feladatok írásához
  • társasjátékokhoz
  • a bevásárlás kipakolása
  • sütés, befőzés
  • egyéb

Leggyakrabban hányan ülnek körülötte?

Rendszeresen összeül Önnél a család és a bárátok? Ha az étkező méretei megengedik, kifizetődő nagyobb méretű étkezőasztalt választani. További lehetőség a bővíthető étkezőasztal beszerzése, amit a vendégek távozását követően egyszerűen összerakhat, így az nem foglal nagy helyet.

Milyen szokásai vannak?

Az étkezőasztal kiválasztásakor ne feledkezzen meg figyelembe venni a családja szokásait is. Ha az ételek tálalásakor kizárólag a hagyományos levestálat, kompótos tálakat és vizeskancsókat használ, akkor válasszon legalább 90 cm átmérőjű asztalt. Ugyan ez a szabály abban az esetben is, ha szeret virágot, gyertyákat vagy más dekorációt az asztalra helyezni.

Szívesen díszíti az asztalt? Értékeli majd a nagyobb méretű étkezőasztalt

Annak ellenére, hogy minden család különleges egyedülálló igényekkel, mégis érdemes figyelembe venni az általános javaslatokat is a megfelelő étkezőasztal kiválasztásához. Melyek ezek?

1. Egy személy legkisebb tere

Családi körben egy személy legalább 60x40 cm (60 cm széles és 40 cm mély terület) nagyságú helyet igényel. Étteremben azonban számolni kell a hivatalos kapcsolattal és nagyobb, legalább 75 cm szélességű helyet biztosítani minden személynek.

2. A személyek száma szerint javasolt méretek

Téglalap alakú étkezőasztal:

2 vagy 3 személy kisebb étkezőasztalnál is elfér. Amennyiben szereti a nagyobb kényelmet, úgy válasszon legalább 4 személyes asztalt.

4 személy:

  • minimális méret: 120 x 80 cm
  • kényelmes méret: 160 x 90 cm

6 személy:

  • minimális méret: 140 x 90 cm, ha 2 személy az asztalfőn ül; 160 x 90 cm, ha hárman ülnek egymással szemben
  • kényelmes méret: 180 x 90 cm vagy nagyobb

Kerek étkezőasztal:

1 vagy 2 személy: 75 cm átmérőjű asztal

4 vagy 6 személy:

  • minimális méret: 120 cm
  • kényelmes méret: 150 cm-től

6 vagy 8 személy:

  • minimális méret: 150 cm
  • kényelmes méret: 180 cm-től

3. Az asztal megfelelő magassága

Bár a legtöbb étkezőasztal 72–78 cm magasságú a népesség nagy részének a 75 cm az ideális magasság.

Egyenesen ülve, az alkart az asztallapon pihentetve az alkar és felkar derékszöget kell, hogy bezárjon. Azonban nincs szükség milliméteres pontosságra. Nagy valószínűséggel a család tagjai eltérő magasságúak, ezért eltérő asztalmagasság lenne jó mindenkinek.

Az étkezőasztal megfelelő magassága 75 cm

Fontos továbbá, milyen típusú székkel kombinálja az asztalt, valamint, hogy az asztalnak van-e ún. kávája (fa keret, ami összeköti a lábakat közvetlenül az asztallap alatt, mely a padlótól 65 cm magasságban helyezkedhet el).

4. Mire kell figyelni

Ahogy már az előző pontban említettük, az étkezés közbeni maximális kényelem érdekében figyeljen oda az asztal és a székek összeférhetőségére. Hiszen a karfás étkezőszékek vagy a gyerek kisszékek gyakran nagyobb helyet igényelnek, mint a hagyományos székek. Értékelni fogja a nagyobb méretű asztalt abban az esetben is, ha jobb- és balkezes emberek egymás mellé ülnek.

Az asztalláb megakadályozhatja, hogy az asztalfőn ülők székei behúzhatóak legyenek

Az asztalláb megakadályozhatja, hogy az asztalfőn ülők székei behúzhatóak legyenek

Az állványos alapú asztalok esetében bizonyosodjon meg róla, hogy az Ön lábai ne ütközzenek az asztallábakba

Az állványos alapú asztalok esetében bizonyosodjon meg róla, hogy az Ön lábai ne ütközzenek az asztallábakba

5. Mekkora legyen a közlekedésre hagyott hely

A székek az asztal széleitől körülbelül 50 cm-t foglalnak el, ehhez adjon hozzá még 30 cm-t, hogy kényelmesen fel lehessen állni az asztaltól. Ideális esetben az asztal körül 80 cm (legalább 70–75 cm) szabad területre van szükség.

Tipp: Ha nincsen elegendő helye, szék helyett válasszon étkező padot, amit nem kell eltolni.

6. Az asztal alatti szőnyeg méretei

Kevés dolog tudja elrontani a részletekig összehangolt étkező benyomását, az asztal alá nem illő szőnyeg pont ilyen. Ebben az esetben azt a szabály kell figyelembe venni, hogy minden bútorlábnak, tehát a székeknek is a szőnyegen kell lenniük. Ideális esetben ez a szabály a kihúzott székre is érvényes.

Figyeljen oda a jól választott szőnyegre az étkezőasztal alá.

Minden nap öröm összeülni a jó ételek fogyasztásához, ez duplán igaz, ha az asztal kivitelezése praktikus és szép is. Reméljük, hogy tippjeinkkel hamarosan álmai asztala mellé ülhet le.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette