Fedezze fel a legjobb gyakorlatot a szobák festéséhez: trükkök és tippek a munka

A festés tökéletes módja annak, hogy friss változást hozzon a belső térbe, de tisztaságot is. Milyen színárnyalatokat válasszunk, és milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a festéknek? Tudja meg, hogyan kerülheti el a maszatolást, és hogyan válassza ki a festéshez legmegfelelőbb festőhengereket.

A festés megfelelő előkészületet igényel

Milyen színösszeállítás lesz a legmegfelelőbb a szobába?

Mielőtt elkezdené előkészíteni a falakat és megvásárolná a szükséges festőeszközöket, tisztázza, hogy milyen színű festékréteggel fogja borítani a helyiséget. A színek ugyanis befolyásolják a hangulatot, képesek varázsolni az atmoszférájával, és átalakítani a szoba méretét és az érzett hőmérsékletét.

Először gondolja át, hogy milyen helyiséget fest:

  • Étkező – meleg színek általában alkalmasak az étkezőbe. A vörös, narancssárga és sárga színekhez nyúljon. Ezek a társaságiasság, a barátságosság és az étvágy hangulatát teremtik meg. A földes tónusokkal sem tévedhet.

  • Iroda –az irodába a legnépszerűbb színek közé tartozik a szürke, a fehér, a zöld, a türkiz vagy a kékesszürke és a szürke-bézs árnyalatok, amelyek elősegítik a koncentrációt. A meleg színek, például a sárga, a krémszínű, a piros, a királykék, a szilva és más színek kreatívitásra ösztönöznek.

  • Hálószoba – a hálószobának harmonikus helynek kell lennie. Ezt lágy és tompa árnyalatok használatával érhetjük el. Válassza a bézs, a lágy zöld, a világos lila vagy a világos rózsaszínt.

  • Nappali – a nappaliban a meleg színek kommunikációra ösztönöznek, míg a hidegek a pihenés érzését keltik.
  • Gyerekszoba – gyermeke szobájának színét a személyiségének megfelelően válassza ki. A kék, a zöld és a lila nyugalmat idéz. A narancssárga, a rózsaszín és a piros viszont cselekvésre ösztönzi a gyerekeket. Ezek a színek pozitívan hatnak a motorikus készségekre.

Minden szín másképp hat a pszichére

Festékek jellemzői a szobák festéséhez

Miután kiválasztott egy árnyalatot, amely a szoba méretéhez illik (a kis szobákban világos színek, a nagy szobákban kísérletezhetünk sötétebb árnyalatokkal), gondolkodjunk a színek tulajdonságain. Léteznek mosható, rajzolható, penészgátló stb. festékek.

  • Fedőképesség mértéke – a magas fedőképesség hasznos, ha sötét aljzatra kell világos színt festeni. Az új festék már az első rétegben jól elfedi a régi festéket. A másodiknak teljesen "el kell takarnia" az aljzatot.

  • Rajzolható festék – különösen alkalmas gyermekszobákba. A festékre írhat a táblákhoz tervezett filctollal, amit a gyerekek például az iskolákból ismernek.

  • Rugalmasság – kaphatók rugalmas festékek, amelyek képesek áthidalni a finom repedéseket, amelyek különösen az új épületeknél keletkeznek.

  • Mosható festékek – a gyerekszobákban előszobákban vagy konyhákban értékelni fogja őket. Általában olyan helyiségekbe alkalmasak, ahol várhatóan gyakrabban szennyeződnek a falak. A legtartósabb mosható festékek az 1. osztályba tartoznak

  • Akrilfestékek – vízállóbbak, mint a hagyományos festékek. Mosáskor nem eresztik a színüket. Csak olyan helyiségekbe alkalmasak, ahol nincs nedvességprobléma.

  • Vinyl festékek – drágábbak, de számos előnyük van. Ezek közé tartozik a tökéletes fedés és tapadás. Csak vékony rétegben viszik fel őket, így nem kell olyan gyakran kaparni a helyiségek festésekor. A festékek nagyfokú légáteresztő képességgel és nagyszerű vízállósággal rendelkeznek.

Minden színnek más-más tulajdonságai vannak

Hogyan fessük a szobákat lépésről lépésre

Ha a helyiségek festésekor követi az ajánlott eljárást, tökéletes eredményre, könnyű munkára és gyors takarításra számíthat.

  1. Vásároljon felszerelést – a festék mellett ecsetre vagy hengerre is szüksége lesz. A gyártónak tájékoztatnia kell arról, hogy mivel vigye fel a festéket a falra (hengerrel vagy ecsettel?). Szerezzen be ecseteket (lapos, vékony, gyűrődő), rácsos festéktálcát, teleszkópos rudat és létrát, ha szükséges.

  2. Ruházat – festhet régi ruhákban, amelyeket tönkre tehet. A hosszú ujjú és nadrágos ruhák ideálisak. Ne feledkezz meg a fejfedőről sem.

  3. Bútor – távolítson el minél több bútort a szobából. A nehezebbeket helyezze a szoba közepére. Ez általában szekrényeket, ágyakat vagy egy nagy ülőgarnitúrát  jelent.

  4. Letakarás – hogy időt takarítson meg a takarítással, takarjon le mindent alaposan. Fektessen hullámkartont az egész padlóra, amely jól tart és nem szakad. Fedje le a bútorokat festőfóliával, amely jól rögzül a bútorokhoz. Használjon festőszalagot az ablakkeretek, ablakpárkányok, elektromos kapcsolók és konnektorok, ajtókeretek, díszlécek és egyéb apróságok lefedésére.

  5. A fal előkészítése – a sérült vakolat javítása. Használjon gittet vagy vakolatot a szögek és kapcsok által hagyott repedések és lyukak kitöltésére. Ezután enyhén csiszolja simára a felületet. Mossa le a piszkos falakat, és ne felejtse el eltávolítani a pókhálókat.

  6. Penetráció – soha ne hagyja ki a penetrációt. Célja az aljzat megkeményítése, a felszívódás beállítása és egységesítése. A végső réteg egyenletesen fed, miközben csökkenti a falak nedvszívó képességét, így nem fog annyi festéket fogyasztani. Az új vakolatot általános alapozóval, a régi vakolatot mélyalapozóval alapozza.

  7. Kaparás – festés előtt nézze meg, hogy le kell-e kaparni a korábbi festéket. Áztasson be egy hengert vízbe, és futtassa végig a falon. Ha a festék hámlik, a falakat be kell nedvesíteni, és a régi rétegeket festékszóróval le kell kaparni.

  8. Alaposan keverje fel a festéket – jól keverje össze a festéket, mielőtt festeni kezdene. Ne felejtsd el keverni festés közben sem. A színpigmentek ugyanis leülepednek az alján.

  9. Alapozás – először alapozót kenjen a falra, ehhez is adhat egy kis festéket. Hagyja az alapozót 12-24 órán át száradni.

  10. Végső festék – az alapozó száradása után vigye fel. Általában két rétegben alkalmazzák. Mindegyik réteget hagyni kell jól megszáradni.

  11. Festési eljárás – először a mennyezet és a részletek festését kezdje el. A részleteket legjobb ecsettel festeni (fiókok körül, ablak- és ajtókeretek, falperemek körül). Nagyobb területeket festőhengerrel fessen, ha van erre a célra szolgáló festéke. V alakban vigye fel a festéket, és fesse át ezeket a "v-ket". Ez a festőhengerrel való festés helyes módja. A festék jól eloszlik majd, és nem fog "foltokat" képezni.

  12. Vegye le a festékszalagot – ha a festék megszáradt, óvatosan vegye le a festőszalagot. Egy vágóeszközzel óvatosan húzza körbe a szalagot ott, ahol az átfedi a festést. Ez megakadályozza, hogy a festék leváljon.

A falakat jól fel kell készíteni a festéshez

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Lehet, hogy anyagilag jobban jár, ha egyedül fest, de az igazán professzionális eredmény eléréséhez érdemes ismernie néhány trükköt, amelyet az igazi profik tudhatnak magukénak. Melyek a laikusok leggyakoribb aggályai és aggodalmai festéskor?

Szórópisztoly vagy henger szobafestéshez?

Azt mondják, hogy a festés szórópisztollyal könnyebb, mint hengerrel. Valóban igaz ez? Lehet, hogy a szórópisztoly gyorsabb, de a festék hamarabb kifakul, mert vékonyabb rétegben kerül a falra, mint a hengerrel. Egyes szakértők szerint a hengerrel történő festés akár kétszer annyi ideig tart, mint a pisztollyal történő festés. A permetezés után a festék gyorsabban lehámlik. A festékszóró pisztollyal sosem lesz szép egyenes vonal, és a szoba sarkaiban foltokat hagyhat. A permetezéssel nem mindenhol érhető el azonos vastagságú festék. Végül, a hengerrel sokkal kevesebb rendetlenséget csinál, mint a festékszóró pisztollyal.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hengert?

Normál festéshez egy poliakril henger is megteszi. Durva felületekhez, például textúrált vakolathoz vagy a stukkó első rétegéhez használjon 18 mm-es hengert és egy párnát. Ez egy 5 mm-es szövetréteg, amely a hengerre van ragasztva, hogy rugalmasságot biztosítson az egyenetlen felületeken is. Sima vakolat esetén ugyanilyen hosszúságú hengerrel és párnázás nélkül fessen. Gipszkarton festéséhez a legjobb egy 12 mm-es henger párnázás nélkül. A szakértők szerint nem szabad poliésztergyapot hengerrel festeni, amely feleslegesen fröcsköl.

Hogyan csatoljunk színeket a festéshez

Néhányan ragaszkodnak az egyszerűséghez a festés során. A szobát egy színnel festik ki, és más színeket visznek bele, például lakástextíliákkal (függönyök, ágytakarók) vagy egy merész árnyalatú fotellel, kanapéval stb. Más viszont több színnel szeretné feldobni a falakat. Hogyan fessünk ki egy szobát két színnel, és hogyan illesszük össze a színeket?

  • Csíkfestés – először fesse le a falat egy színnel, és várja meg, amíg megszárad. Ezután fessen vonalakat a falra, és vezesse föléjük a festőszalagot. Ezután fesse a megjelölt területet a kívánt színnel. Ismét várjon, amíg a festék megszárad. Ezután óvatosan húzzuk le a szalagot, és ecsettel javítsuk ki a hibákat.

Hogyan fessen egy szobát novemberben és más téli hónapokban?

Bár a nyári hónapok a legjobbak a szobafestésre, a tél sem lehet akadály ebben. Azonban jó megvilágítással kell rendelkeznie, és a szellőzést a fűtéssel kell kombinálnia. A szobát a lehető legjobban meg kell világítani. A fény színe feleljen meg a nappali fénynek, mivel a mesterséges fény torz színérzékelést okoz. Használjon ventilátort a szárításhoz, de ne feledkezzen meg a levegő keringéséről sem. A festésből származó nedvességnek ki kell áramlania a helyiségből. Ezért rendszeres időközönként szárítson, és tartsa csukva az ablakot, majd nyissa ki az ablakot, és hagyja távozni a nedvességet.

Milyen trendek vannak a szobák festésében?

Emlékszik a gyerekkorára és a konyhára vagy más szobáira, amelyeket hengerrel festettek? Ez a retro újra divatba jött. Vannak olyan cégek, amelyek dekorációs hengereket gyártanak egyedi mintákban, például Mickey egér, szarvasok, madarak vagy növények formájában. Újabban a dekoratív hengereket tapéta helyett használják a szobák festésére. A legjobb, ha csak egy fal díszítésére használjuk őket.

Egy másik trend a mennyezetek festése. Melyek a legnépszerűbb minták a mennyezetfestéshez? Inkább színeket használnak, mint mintákat. Válasszon gazdag színű mennyezetet, ha a szoba magas mennyezettel rendelkezik. Ez vizuálisan alacsonyabbá teszi a helyiséget. Ezzel szemben a környező falaknál világosabb mennyezet vizuálisan megnöveli a helyiséget. Ha színes mennyezetet választ, a többi falnak semleges színűnek kell lennie. Választhat motívumokkal díszített mennyezetet is, de ezek sehol máshol ne jelenjenek meg.

A festés szórakoztató lehet, ha rendelkezik a megfelelő szobafestő kellékekkel, ötletekkel, és tudja, milyen trükköket alkalmaznak a szakemberek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette