Fedőmatrac választás lépésről lépésre – 2. rész

Fiatal nő ébredés után elégedetten nyújtózkodik az ágyban

A fedőmatracok kiválasztásáról szóló cikkünk második részében folytatjuk a jól bevált tippek összegzését. Most is négy tanácsot hoztunk, amik segítenek a fedőmatrac kiválasztásában. A topper ugyanis nem más mint egy vékonyabb matrac, ami a már meglévő matrac bővítésére szolgál. Előnye, hogy olcsóbban beszerezhető és minőségi kivitelezésű, ami még az átlagos matracot is a hátat egész éjszaka kellően támasztó és pihenést nyújtó kényelmes elemmé varázsolja. Milyen tippeket gyűjtöttünk össze a második részben? Először nézzük meg az árakat. Meglátja, megtalálja azt amit keres, legyen szó a legjobb ár-értékről, a legolcsóbb lehetőségről vagy a legjobb minőségről. A második rész a karbantartásról szól. Bár szuper lenne, ha a vásárlással lezárulna a történet, sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Eláruljuk, hogyan tisztítsa a fedőmatracot, hogy sokáig használhassa. A harmadik témánk a hőmérséklet. A kényelmes alváshoz mindenkinek más szigetelésű topper jó. Ha eljut a cikk végére, pár praktikus összefoglalót is talál. Térjünk a lényegre.

Válasszon jó árú fedőmatracot

Talán úgy gondolja, nem lehet fedőmatracot választani csupán az ár szerint. Persze, ha kiszabott összeggel rendelkezik, nem érdeklik majd a felső árkategóriájú modellek, amik árban Önnek nem elérhetőek. Ellenben nem ajánljuk, hogy a legolcsóbb darabokat válassza. Ha mégis ez mellett dönt, keresse köztük is a legmagasabb minőséget. Ilyenekre a kedvezményes áron vagy a webáruházaik akcióikor csaphat le. Ezekben az esetekben kifizetődő olcsó modellt választani. Abban az esetben, ha mégis a legolcsóbb elérhető toppert tudná csak beszerezni, halassza el a vásárlást és spóroljon még egy kicsit. A legvégén csak nyerni fog ezzel a döntéssel. Nemcsak Ön, hanem a háta is. Hiszen amint alacsony minőségű fedőmatracot tesz az ágyba, észrevehetetlen vagy akár negatív hatása is lehet. Azt pedig biztosan nem szeretné, hogy jobban fájjon a háta, mint azelőtt, ugye? Éppen ezért nem ajánlatos a legolcsóbb típust beszerezni.

Modern hálószoba ágyazott franciaággyal

Ha gazdagabb a matracra szánt összeg, mégsem határtalan, akkor érdemes listába foglalni az előnyöket. Ilyenkor nyugodtan tud majd dönteni, melyik az Önnek legmegfelelőbb modell. Jól olvassa, az Önnek legmegfelelőbb. Hiszen a választás teljesen szubjektív, akárcsak a topper használata. Míg a szomszédjának ez a modell nem lenne megfelelő, Önnek kényelmes és pihentető alvást biztosíthat. Mindenesetre ne próbáljon kompromisszumot kötni a topper anyagát és a magasságát illetően. Az így választott fedőmatrac negatívumait saját bőrén tapasztalná meg. Ha nem tudja, milyen módon tudná még olcsóbban megvásárolni a matracot inkább várjon és spóroljon a már meglévő összeghez. Így egy jobb modellt szerezhet be, ami megéri a pár hetes vagy hónapos várakozást.

Amennyiben nem szeret kompromisszumot kötni, válasszon memóriahabos toppert. Ez remek választás mindazoknak, akiknek alkalmanként megfájdul a háta vagy az ízületei. A memóriahab tökéletesen körülöleli a testet és kellemes, nem túl erős nyomást biztosít. Így a lefekvés után azonnal kényelem járja majd át. Ha mindig ugyanabban a pozícióban alszik el, pár nap után rájön, hogyan kell lefeküdnie, hogy a felső matrac pontosan az Ön igényeihez alkalmazkodjon. Ez egy olyan remek élmény, amit mindenkinek át kéne élnie. Sajnos ettől a pillanattól kezdve fel kell készülnie, hogy az esetleg alvás máshol, mint otthon sokkal nehezebb lesz majd. Hiszen ilyen kényelmet máshol valószínűleg nem él át. Bár a hotelek rengeteg pénz fektetnek a matracokba. Az ilyen helyeken talán hasonló élményre bukkanhat.

Gondoskodjon a fedőmatracról, kifizetődik

Tudja jól, a társadalom a fogyasztásra van kényszerítve. Ezért egyre kevésbé figyelünk arra, hogy a dolgainkat jó kondiban tartsuk. Van, hogy úgy döntünk, a tavalyi cipőt tavasszal hordjuk utoljára, erre a baráti találkozóra vesszük fel utoljára az öreg pólót, a telefont pedig legkésőbb két év múlja új modellre cseréljük. A topper esetében ez a stratégia nem túl praktikus. Természetesen érvényes, hogy karbantartás nélkül a felső matrac csupán pár évet bír ki, majd csökken a minősége és általa az alvásé is. Ezt pedig nem szeretnénk. Hiszen úgy érne véget a történet, ahogy azt az előbb említett terméknél leírtuk. Ez nagy kár lenne, hiszen egyszerű karbantartással akár duplájára növelheti a fedőmatrac életciklusát. Ez elsősorban a drágább, 80 000 Ft értékű matracok esetében érezhető különbséget jelent a költségvetésben. Szóval gondoljon erre.

A matrac vagy a topper tisztítása porszívóval eltávolítja a port és más szennyeződéseket is

Hogyan gondoskodjon a fedőmatracról, hogy a lehető legtovább használhassa? Ajánlott 3–6 hónaponként legalább egyszer tisztítani. Hasonlóan a hagyományos matracokhoz. Néhány fedőmatracot akár mosógépben is moshat, ami kiváló tulajdonság. Ezt az információt mindig keresse meg a termékismertetőben. Leggyakrabban pehelytoll és a toll topperek moshatóak mosógépben. Mivel kisebbek, mint a hagyományos matracok gyakran a háztartási mosógép is alkalmas tisztítóeszköz. Ha habszivacs, hideghab vagy más anyagösszetételt választ, a topper speciális vizes porszívóval kell tisztítania. Vizesen ugyanis sokkal több szennyeződést tud eltávolítani az anyagból. Ezzel túl is lesz a nehezén. Némelyik fedőmatracnak lehúzható huzatja van, amit mosógépben moshat. Ebben az esetben is ellenőrizze a gyártó adta információk között a mosási lehetőségeket.

A tisztítás mellett fontos a megelőzés is. Lehetőség szerint minden reggel szellőztesse ki a hálószobát. Nemcsak a fedőmatracnak, de a matracnak is jót tesz. Illetve a paplannak is. Az ember alvás közben izzad, így az ágyból ki kell szellőztetni a nedvességet, hogy ne halmozódjon fel. A szellőztetésen kívül alkalomadtán kiviheti a toppert a balkonra vagy a teraszra. Jót tesz neki a friss szellő és a napsugarak. A napsugarak kiválóan elpusztítják az atkákat. Ezeket a megelőzéseket biztosan értékelik majd az allergiások is. Amennyiben allergiával küzd, tisztítsa a matracot és a toppert gyakrabban, mint évente kétszer. Kitapasztalja majd, mi a legjobb Önnek.

Válasszon toppert a hőmérsékletet szem előtt tartva

Ön melyik típus, aki az éjszaka folyamán kitakarózik, hogy ne ébredjen fel a forróságra, vagy aki épp ellenkezőleg az álláig húzza a paplant, hogy véletlenül se takarjon ki többet mint ami feltétlenül szükséges és ne kelljen borzalmas hidegben aludnia? Bármelyik is legyen érdemes odafigyelni erre, mikor valamit beszerez a hálószobába. Ez különösképpen igaz a topperre. Ha forróvérű, olyan fedőmatracra van szüksége, aminek az anyaga légáteresztő és nem a legkiválóbb hőszigetelő. Leggyakrabban az ilyen típusú matracok és topperek gyártásához a kellemesen hűsítő légáteresztő bambuszt használják, de a grafit és a szén is remekül működik. Ezek leggyakrabban kis mértékben vannak az anyagkeverékben, hogy megfelelő határok között legyenek a hőszabályozó tulajdonságok.

Elégedett fiatal férfi fekszik az ágyon

A fázós embereknek épp ellenkezőleg felpezsdítő élmény lesz olyan anyagot választani, ami felesleges veszteség nélkül szigeteli a hőt. Ebben a legjobb a toll, pehelytoll vagy a gyapjú. Biztosan ismeri már mindhárom anyagot más termékek által is, amik otthonában vannak. Talán van tollkabátja, gyapjú mellénye vagy pehelytollas paplanja. Ha igen, akkor legfőképpen az utóbb említettet irigyeljük. Mindenesetre a topper kiválasztásakor gondolja át, mennyire szeretné, hogy a matrac melegítse Önt. A maximálisan elérhető hőmérséklet az említett három anyaggal lehetséges, ezekkel nem fog mellé. Attól sem kell tartania, hogy nyáron túlzottan melege lesz. Hiszen a remek hőszigetelő tulajdonságuk mellett ezek a természetes anyagok nagyon jól szellőznek.

Válasszon extra meleg, vagy extra hűsítő típust számolnia kell vele, hogy az ár is drágább. Nem drámain magas összegről van szó, ami eltántorítaná ettől a funkciótól. Általánosságban ez a kiegészítő anyag pár ezer forinttal drágább. Összességében nézve ez kevesebb, mint tíz százalék. Mi úgy látjuk, hogy a kényelmes alvás érdekében ez elfogadható összeg.

Mit tesz egy jó topper

A tippek és tanácsok végére pár összefoglaló gondolattal készültünk. Mindig gondoljon arra, hogy a jó fedőmatrac kényelmet biztosít. Szóval, ha reggelente mikor felkel fáj a háta vagy az ízületei, talán eljött az ideje egy új matrac vagy fedőmatrac beszerzésének. Minkét megoldás remek, csak Önön múlik, melyiket választja. Abban az esetben, ha a topper még magasabbá tenné a fekvőfelületet, ami már így is megterhelő felkeléskor, nem ajánljuk, hogy ez mellett döntsön. Ettől eltekintve ez egy remek áron elérhető megoldás, ami lepipálja a minőségi matracokat.

Fiatal boldog pár kényelmes franciaágyban

Az Ön kényelme mellett a topper a matracnak is kényelmet nyújt. Természetesen nem szó szerint értjük. Hiszen, ha jól alkalmazza a fedőmatracot, jelentősen meghosszabbítja a matrac élettartamát. Végeredményben remek párost kap, ami gondoskodik róla, hogy minden este könnyedén aludjon el, reggelente kipihenten ébredjen, mindezt hosszú éveken át, amíg nem dönt úgy, hogy lecseréli az ágyát és új fedőmatracot szerez be.

Ha eddig eljutott, akkor az előző cikkel együtt már nyolc tanáccsal vagy lépéssel gazdagabb, amiket figyelembe vehet, mikor toppert vásárol. Amennyiben nem volt alkalma elolvasni az első cikket, mindenképpen olvassa el. Így teljes képet kap arról, amit vásárlás előtt tudnia kellene. Amint otthon lesz a fedőmatrac és pár kiváló és pihentető alvásban volt része, találjon időt és nézze meg a többi cikkünket is. Meglátja, hogy szórakoztatóak és érdekességeket is talál bennük.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette