Hogyan figyeljen oda az egészségére, amikor ülőmunkát végez?

Ha számítógépen dolgozik, rendkívül fontos, hogy megőrizze munkakörnyezetének ergonómiáját. Milyen magas legyen az íróasztal? Mit kell szem előtt tartani az irodai szék kiválasztásakor? És hogyan kell megfelelően ülni a széken? Tudja meg, hogyan kerülheti el a kéztőalagút, a szemproblémák vagy a fejfájás kialakulását.

A számítógépes munka számos kockázatot rejt magában

A leggyakoribb problémák, amelyek a hosszú ideig tartó számítógép előtti ülésből erednek

Akár munkához, akár tanuláshoz van szüksége számítógépre, akár lelkes játékos, a hosszú ideig tartó ülés nem tesz jót a testének és az egészségének. Még rosszabb, ha nem megfelelő körülmények között dolgozik a számítógépén. Melyek a gyakori problémák? Hogy étkezőszékben, vagy nyugágyban ül a számítógép előtt. Milyen egészségügyi komplikációkkal kell szembenéznie?

Kéztőalagút-szindróma

A kéztőalagút-szindrómát a helytelenül elhelyezett billentyűzet okozza. Ez okoz feszültséget a csuklóban gépelés közben. A kéz rossz helyzete miatt a csukló csontjai nyomják azt a csatornát, amelyen keresztül az alkarban lévő középső ideg halad. Ez a karpális alagútnak nevezett területen található.

Hogyan jelentkezik a kéztőalagút-szindróma?

  • Bizsergés,
  • csökkent érzékelés a kar egy részén vagy egészén,
  • tartós fájdalom.

A bizsergés különösen erős lehet éjszaka. Idővel fokozódik. Eléri azt a pontot, amikor már nehezére esik begombolni a szekrényből kivett ruhák gombját, lapozni egy könyvet, vagy lecsavarni egy üveg kupakját.

A legtöbb ember elsősorban azért szenved csuklófájdalomtól, mert nem tartanak rendszeres szüneteket a munkahelyükön, és nem megfelelően van elhelyezve a billentyűzetük.

Az egérnek és a számítógép billentyűzetének vízszintesnek kell lennie. Ha nem azok, akkor hajlamosak vagyunk behajlítani a csuklónkat, kifordítani a könyökünket vagy természetellenesen nyújtózkodni. Az egeret az egész kezével mozgassa, ne csak a csuklójával. A karnak szabadon kell mozognia.

A felső végtagok íngyulladásai

Az ínhüvelygyulladást a számítógépen végzett munka közbeni helytelen kéztartás okozza. Ez túlterhel bizonyos területeket és fájdalmat okoz például a vállban, a könyökben vagy a csuklóban.

A csuklóban jelentkező fájdalom miatt sokan összekeverik az ínhüvelygyulladást a kéztőalagút-szindrómával. A két probléma természete azonban eltérő:

  • a kéztőalagút-szindróma – a duzzanat miatt az idegek beszorulnak,
  • az íngyulladás – az ín túlterhelése az ismétlődő mozgás miatt. Az ínban mikro repedések keletkeznek, amelyek begyulladnak és fájdalmat okoznak.

Az ínhüvelygyulladás tünetei hasonlóak a kéztőalagút tüneteihez. Fáj a csuklója, az ujjak mozgása korlátozott, bizsergést, zsibbadást és jelentősen csökkent fogóerőt érez.

A rossz testtartás egészségügyi problémákhoz vezet

Fejfájás

Ha Ön számítógépen dolgozik, akkor a kellemetlen és erős fejfájás magas kockázati csoportjába tartozik. Lehet, hogy csak néhány percig tart, de többször visszatérhet, és napokig gyötörheti Önt.

Hogyan jelentkezik a hosszú ideig tartó számítógép előtti ülésből eredő fejfájás?

  • Lüktetés,
  • szúró fájdalmak a fülből a halántékba,
  • fejfájás az egész fejben

A fejfájás a hosszú ideig tartó, kényelmetlen helyzetben történő számítógépes ülés következménye. Úgy ülsz, hogy túlságosan megterheled a nyakadat és a vállaidat. Az állandóan behajlított fej például megrövidíti a fejízületekben lévő izmokat, de a trapézizom felső részét is. A nyaki verőér vérellátása beszűkül, és nem megfelelő a fej és a nyak területének vérellátása.

Ezért ajánlott rendszeres szüneteket tartani, nyújtózkodni és tornázni számítógépes munka közben.

Látási problémák

A több órán át tartó monitornézés rendkívül megterheli a szemet. Az emberi szemet természeténél fogva nem arra tervezték, hogy fixen egy pontra, a monitorra meredjen. Gondoljon csak arra, amikor a szabadban van, vagy otthon csinál valamit. Folyamatosan különböző távolságokra fókuszál. Ha a szemet hosszú ideig egy távolságra fókuszálja, az a látás fokozatos romlásához vezet.

A szemnek erős fényt, vakító fényt és villogó képeket kell feldolgoznia. Ráadásul elfelejt pislogni, és a szemei kiszáradnak.

Az utóbbi időben egyre több szó esik az úgynevezett számítógépes látás szindrómáról. Angolul Computer Vision Syndrome-nak hívják. Ezt a számítógépen végzett munka során a szemek tartós megterhelése okozza. Ha hosszú ideig csak a képernyőre koncentrál, természetellenesen és túlzottan megterheli a szemen belüli csillóizmot. Ez gondoskodik a szükséges távolságra történő fókuszálásról. Ezenkívül a szemizmokat is megterheli, amelyek a binokuláris látásért felelősek. Ezek teszik lehetővé, hogy ne kétféleképpen lássa a képet, amit néz.

Hogyan jelentkezik a számítógépes látás szindróma?

  • A szemei égnek,
  • a szemed könnyeznek,
  • szemszárazság,
  • fáradt szemek.

A kép, amit néz, elkezd elmosódni és homályosodni, és előfordulhat, hogy duplán lát. A feszült szemek általános testi fáradtsághoz, nyaki gerinc vagy fejfájáshoz is vezetnek.

Hogy enyhítse a szem feszültségét, tartson rendszeres szüneteket, fókuszáljon újra a távoli tárgyakra, és ne felejtsen el rendszeresen pislogni.

A száraz és vörös szemek gyakori probléma

Tegye a legjobbat az egészségéért

Ha ülőmunkát végez, ahol számítógépen dolgozik, hangolja hozzá a munkakörnyezetét, hogy megelőzze az egészségügyi szövődményeket. Hogyan tegye ezt?

A számítógépes íróasztal kiválasztása

Az irodai vagy számítógépes íróasztal magasságának körülbelül 74 cm-nek kell lennie. Az íróasztal lapjának legalább 120 x 80 cm-esnek kell lennie, de a 160 x 80 cm az ideális. Ha úgy dönt, hogy állítható magasságú íróasztalt vásárol, akkor a beállításnak 70 és 120 cm között kell lennie. Ez azonban az Ön magasságától függ. A szakértők azt javasolják, hogy óránként változtassa a munkapozícióját. Tehát egy órát álljon, majd egy órát üljön.

A monitor helyzete és magassága

A monitort úgy helyezze el az íróasztalán, hogy a napfény, a mennyezeti vagy az asztali fény ne vakítsa. A monitor felső széle körülbelül szemmagasságban legyen. A monitortól 40 és 75 cm között kell ülnie. Ez körülbelül a karja hosszának felel meg.

A számítógép képernyőjét tartsa az íróasztal közepén. Ez megakadályozza, hogy a nyaki gerince szükségtelenül oldalra dőljön. Ha laptopon dolgozik, szerezzen be hozzá külső monitort.

A billentyűzet és az egér elhelyezése

Ha hivatásszerűen számítógépekkel dolgozik, érdemes beruháznia egy ergonomikus egérbe a számítógépéhez. Szokatlan formájú, és időbe telik, amíg megtanulja használni, de megelőzi a kéztőalagút-szindrómát. Az egérnek tökéletesen illeszkednie kell a tenyerébe. Az ujjai ne legyenek behajlítva, amikor az egeret tartja.

Az egeret és a billentyűzetet a lehető legközelebb helyezze a számítógéphez. Ugyanabban a síkban kell lenniük. Helyezze a billentyűzetet közvetlenül maga elé. Körülbelül 5-10 cm-re az asztal szélétől. A billentyűzet elé egy gélpárnát helyezhet a keze pihentetésére.

A billentyűzetnek és az egérnek egy síkban kell lennie

Egészséges ülés a számítógép előtt

Ha követni szeretné a számítógép előtt helyes ülés szabályait, szerezzen be egy megfelelő ergonomikus széket. Az ilyen szék lehetővé teszi, hogy beállítsa az ülés magasságát és a háttámla dőlésszögét. Ha több órát tölt a számítógépen, válasszon szinkron, aszinkron vagy hintamechanikával rendelkező széket.

A legjobb székekkel nemcsak a magasságot, hanem az ülés mélységét is beállíthatja. A háttámlából nem hiányozhat a derék támasz, amely gondoskodik az ágyéki gerinc megfelelő görbületéről. Az irodai szék karfáinak elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy a könyököt támasszák meg, ne a csuklót. Ideálisak az állítható magasságú- és mélységű karfák.

Helyes ülés a számítógépnél

Az Ön támasztórendszerének alfája és omegája a megfelelő ülés a számítógépnél. Ha nem ismeri az egészséges számítógépes ülés alapelveit, akkor a világ legjobb számítógépes széke sem segít. Hogyan kell ezt csinálni?

  • Ne görnyedjen, és tartsa egyenesen a hátát.
  • Rendszeresen változtassa a munkapozíciót, és ne felejtsen el szüneteket tartani.
  • Üljön minél hátrébb a székében.
  • A térdeit tartsa alacsonyabban, mint a csípőjét.
  • A combok és a vádlik 90°-ban legyenek.
  • A lábfejek legyenek teljes terjedelmükben a padlón.
  • A könyökök és az alkarok 90°-os szögben legyenek.

Vigyázzon az egészségére. Szerelje fel irodáját megfelelő íróasztallal és irodai székkel, és ne felejtse el frissítő szünetekkel gazdagítani munkaidejét.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette