Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát - 2. rész

Az első epizódban elmondtuk, hogyan lehet helyet megtakarítani tolóajtókkal, hogy át kell gondolni a pult elrendezését, vagy hogyan lehet helyet megtakarítani kinyiható bútorokkal. Ezúttal más tippeket nézünk meg közelebbről, amelyek jól jöhetnek egy kis konyhában. Kezdjük a konyhabútor falakkal, megnézzük, miért érdemes a részletekre koncentrálni, vagy hogyan lehet szellősebb a tér üvegszekrényajtókkal. Helyezze magát kényelembe, és vágjunk bele.

Egy jól megválasztott szekrénysor elegendő helyet biztosít ahhoz, hogy mindent tárolhasson, amire szüksége van

Egy jól megválasztott szekrénysor elegendő helyet biztosít ahhoz, hogy mindent tárolhasson, amire szüksége van

A bútorfal elegáns és helytakarékos

Biztosan eszébe jutottak a nehézkes, több bútorból álló falak. A múlt évezredben szinte mindenkinek volt egy ilyen a nappalijában. Fő előnyük a rengeteg tárolóhely. Könnyedén elfér bennük minden, ami csak az eszébe jut, és még mindig marad extra hely az apróságoknak és egyéb, szórakozásra szánt alapvető dolgoknak. Hogyan is használjunk egy ilyen falat a konyhában? Igaz, hogy egy kicsit másképp kell összeszerelni, de az elv ugyanaz.

A fő előnye a több hely a szükséges konyhai kiegészítők számára. Nem számít, hogy a ritkán használt tárgyakat - például édességformákat, ünnepi edényeket vagy befőttesüvegeket - tárolja-e, vagy úgy dönt, hogy a helyet a gyakran használt konyhai felszerelések számára használja. Először is alaposan gondolja át, hogy mit milyen magasra helyez. Egy szekrényfal egészen a mennyezetig érhet. A földről viszont általában nem éri el. Ezért olyan dolgokat tegyen oda fel, amelyekre nincs szüksége napi szinten.

Az utolsó dolog, amit egy konyhabútor falnál meg kell említeni, az a hely. Semmiképpen se tegye a falat ablak mellé. Ez ugyanis sok természetes napfényt venne el a konyhából. Jobb, ha a szoba egy sötétebb sarkát használja, ahol feláldoz egy kis helyet a fal mentén, és kitesz egy polcokkal teli szekrényrendszert. Az ablakkal szembeni fal ideális. Így napközben még azokat a hátul elrejtett apróságokat is láthatja, amelyeket egyébként a mesterséges fényben könnyen elkerülnék a figyelmét.

A részletek világosabbá és vizuálisan nagyobbá teszik a konyhát

Ez a trükk félig-meddig csak szemre látható, de ígyis megéri. Ha a konyhájában a helyiség méretével küzd, próbáljon ki egy jól bevált lehetőséget a tér vizuális megnövelésére. Ez nem kíván nagy tudományt. Egyszerűen kombináljon egy sötét, ideális esetben fapadlót egy lágy, világos árnyalatú szekrénnyel, szekrényekkel. A szekrényekhez használjon tiszta fehéret, krémszínt vagy az egyre népszerűbb világosszürkét. Az így létrejövő kontraszt a sötét padlóval sokkal légiesebb teret varázsol, mintha a sötét fa árnyalataihoz igazítaná a pultot.

A fapadló és a világos konyhapult a nagyobb tér illúzióját kelti

A fapadló és a világos konyhapult a nagyobb tér illúzióját kelti

Ellenkezőleg a konyhapultot a padló árnyalatához igazíthatja. Ha ugyanazt a faárnyalatot vagy textúrát választhatja a sötét padlóhoz, akkor kiemeli a tér fontos elemeit, és megerősíti a konyha két működési szintjét. A tömör padló és a munkalap kiemelkedik a világos színű konyhai alapból. Emellett az elhelyezett elemek többnyire világos kialakítása segít feldobni a konyhát, és vizuálisan nagyobb teret és nyugodtabb környezetet teremt.

Ne feledkezzen meg a részletekről sem. Néhány ízléses dekoráció egy kis konyhát lazán elegáns térré varázsolhat egy csipetnyi átgondolt dizájnnal. Elég, ha néhány olyan konyhai eszközt helyez egy kisebb polcra a pult fölé, amelyek nemcsak kinézetükkel, hanem funkcionalitásukkal is kitűnnek. Öntől függ, hogy dédnagymamája réz vízforralóját vagy egy modern alternatív kávéfőzőt szeretne megmutatni. Egyszóval válasszon olyat, ami megszólítja Önt és gyönyörködteti a szemet. Ez menni fog.

Az üvegszekrényajtók megvilágítják a teret

Egy apró, de a tér kialakítására és általános hangulatára nagy hatással bíró változtatás a különböző anyagokkal való munka. A legtöbb konyhai berendezés alapesetben fából, fa alapú kompozitokból vagy utánzatból készül. Ez nagyszerű, ha az egyetlen célja az tartósság vagy a funkcionális kialakítás. Egy kis konyha hangolásához nem biztos, hogy elegendő. Szerencsére a jó öreg fa mellett más anyagokat is használhat - például rozsdamentes acélt, más fémeket vagy üveget.

Ez utóbbi üveg az, amely nagy segítség a konyhában a fénnyel való munkában. Természetesen a napközbeni természetes fényre gondolunk. Míg az olyan puha és hangulatos anyagok, mint a fa, hajlamosak elnyelni a fény nagy részét, addig az üveg arra jó, hogy szinte mindent átengedjen, vagy legalábbis visszaverjen, így nem okoz napközben veszteséget az értékes fényből. Másrészt igaz, hogy senki sem szeretne teljesen üvegből készült konyhát. Ahhoz túl törékeny lenne.

Egy olyan helyiség feldobására és hangolására, ahol mélységet kell mutatni még a tárolóhely esetében is, az üveg remek választás. Képzeljünk el például egy szekrényt a borospoharaknak vagy más átlátszó üvegáruknak, amelynek üvegajtója és középen egy üvegpolc is van. Ennek eredményeképpen ez az okos kombináció olyan vitrint hoz létre a konyhában, amely megmutatja mindazt, amit beletesz. Lehet, hogy rákényszerít arra, hogy az ajtót tökéletesen tisztán tartsa, de egy ajtó megteszi a hatását, és megéri. Több szintet emel a konyha látószögén és szellősségén.

Fogadjon a friss zöldre

Ez a tipp inkább arról szól, hogyan érzi magát egy kis konyhában. Nem mindig lehet extra helyet varázsolni. Ha nem is tud, legalább mindent megtehet azért, hogy a konyháját a lehető legkényelmesebbnek érezze. Pontosan ebben segíthet a zöld árnyalatok ésszerű kombinációja a konyhabútorban. Kezdheti például egy fal festésével. Jobb, ha világos marad, de egy finom olíva árnyalat elegáns, és jobban tetszik a szemnek, mint a fehér, amely gyorsan kellemetlen sárgás vagy szürkés árnyalatot vehet fel a konyhában.

A zöld fal felfrissíti a konyhát

A zöld fal felfrissíti a konyhát

A szekrényeket és a pultot ízlése szerint választhatja ki. Mi azonban hasznosnak találtuk, ha matt felületet választunk, amelyet bármikor átfesthetünk egy másik színre. Jelenleg a világoszöld, egy leheletnyi mentával repül. Ez megint csak egy nagyon világos pasztell árnyalat, amely telítettségben takarékos, de frissességben erős. A cél, hogy olyan árnyalatot válasszon, amely jól illeszkedik a konyha berendezéséhez. Ugyanakkor a színnek tetszetősnek kell lennie annak, aki belép a helyiségbe. Van ötlete, hogy milyen árnyalatot válasszon? Ha nem, nézzen meg színmintákat, és kérjen tanácsot lakberendezőktől a színek összehangolásához.

Egyébként nem kell csak a falaknál és a konyhaszekrényeknél megállnia a zöld árnyalatnál. Ha egy kisebb-nagyobb asztalnál is van ülőhely a konyhában, fontolja meg annak színét is. A legjobb a semleges szürke vagy barna szín, amely illik a többi berendezés zöld színéhez. Ezzel szemben a székeket vagy zsámolyokat mindenféle felhajtás nélkül felöltöztetheti zöldbe. Itt is ügyeljen arra, hogy az összes árnyalat és szín végül jól mutasson együtt. Ha ez sikerül, akkor otthonában lesz egy saját kis darabja a természetes árnyalatoknak. Egy kis túlzással pedig úgy léphet majd be a konyhájába, mintha egy erdőbe vagy rétre sétálna, ahol szintén a nyugtató zöldek dominálnak.

Ennyi az útmutató második részéből. Reméljük, tetszettek a tippjeink, és megtalálta a kedvenceit. Ha van egy kis ideje, nézze meg blogunk többi cikkét is. Ezeket rendszeresen írjuk Önöknek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette