Inspiráció a tavaszi virágcserepekhez és ládák dekorációjához

A ládás kertészkedés tökéletes módja annak, hogy búcsút vegyünk a hideg és sötét téli hónapoktól, és üdvözöljük a színes tavaszt. A kertekben a talaj még túl hideg ahhoz, hogy virágokat ültessünk bele, ezért a legjobb, ha ládákba ültetünk virágokat. A tavaszi ablakládák jobban elnyelik még a nap kevés melegét is. Mi illik a legjobban a tavaszi ládákba?

Ültessen többféle virágot ugyanabba a ládába

Ültessen többféle virágot ugyanabba a ládába

Amit kell tudni a tavaszi virágokról és a termesztésükről

Számos növény és virág hasznát veszi a hűvös tavaszi hőmérsékletnek. Ezek a növények szívósak, és ellenállnak az enyhe fagynak vagy az enyhe hóesésnek. Ha pedig attól tart, hogy egyik napról a másikra megfagynak, a tavaszi cserepekben lévő virágokat fehér, nem szőtt anyaggal takarhatja le, hogy megvédje őket az időjárás viszontagságaitól.

Mire érdemes fogadni?

Általában ajánlott a tartály alját vízelvezető réteggel feltölteni. Ez általában homok, duzzasztott agyag vagy kavics. Ezt követi a jól drénezett komposzt és a nedvességet megtartani képes talaj. Ha nem mer keverni, akkor a kertészeti boltban vásárolhat balkonnövények számára kifejlesztett szubsztrátumot.

Sok tavaszi növény szereti a hűvös, nedves talajt. A hagymás növényeknek viszont jó vízelvezetésre van szükségük, mivel nem érzik jól magukat a pangó vízben. Tavasszal a hideg miatt könnyen előfordulhat, hogy a cserepek akaratlanul kiszáradnak. Ezért ne feledkezzen meg a rendszeres öntözésről.

Termesztőedények

A 'tavasziak' terrakotta cserépben érzik a legjobban magukat. Választhat azonban olyan műanyag vagy fa cserepet is, amelynek belsejében műanyag betét van. A fából készült cserepek tökéletesek a kültéri ablakpárkányokra, olyan helyiségekbe, ahol fából készült bútorok vannak. Jól kiegészítik például az ablak mellett álló masszív étkezőasztalt és székeket. A színek tekintetében maradjon a monokrómnál. Ha azonos stílusú ültetőedényei vannak, például rattanutánzat, akkor a színkísérletezés mellett is dönthet.

A terrakotta cserép az egyik legnépszerűbb

A terrakotta cserép az egyik legnépszerűbb

A legnépszerűbb tavaszi cserepes virágok

A leggyakoribb tavaszi virágzó növények a hagymások, amelyek közé kétségtelenül a nárciszok és a tulipánok tartoznak. Ezeken kívül másfajta színes virágokat is ültethet cserepekbe, amelyek szokatlan lombszerkezetükkel is lenyűgöznek.

Az árvácskák és az ibolyák a tavaszi cserepek állandó szereplői

A különböző árvácskák és ibolyák ideálisak tavaszi és őszi cserepekbe. Jól tűrik a hideg időjárást és az enyhe fagyokat. Gyakran olyan sokáig virágoznak, hogy egynyáriakkal kell helyettesíteni őket, mert egyszerűen nem akarnak elvirágozni.

Mivel alacsony növekedésű növények, széles, alacsony cserépben érzik magukat a legjobban. Alternatív megoldásként ültesse őket az első sorba és a cserép szélei felé. Magasabb virágokat helyezzen mögéjük. Gyönyörűen néznek ki tűzgyöngyvirággal vagy fillérfűzzel kombinálva.

Az árvácskák és a violák szeretik a teljes napfényt, de a részleges árnyékot is. Egy- és többszínű változatban is kaphatók. A nemesítésnek köszönhetően lehetnek miniatűrök, magasak vagy kúszók.

Egyesült Királyságban, a Királyi Botanikus Kertekben tenyésztett Cineraria

Cineraria a köznyelvben hamuvirág vagy Hamupipőke néven ismert. Bár a legjobban a 15 és 17 °C közötti hőmérsékletet kedveli, elviseli a rövid ideig tartó 2 °C-os hőmérsékletet is, ami alkalmassá teszi a tavaszi cserepes termesztésre. Nedves talajt és sok fényt igényel. Minél hűvösebb az időjárás, annál tovább tart a virágzás. Élénk, vibráló színekkel büszkélkedhet. Az egyetlen árnyalat, ami hiányzik belőle, a sárga. Akár 5 hónapig is virágozhat. A teljes napot kedveli, de a félárnyékot sem bánja. Mivel bőségesen virágzik, rendszeres trágyázás ajánlott.

A Kanári-szigeteken őshonos Pericallis cruenta és Pericallis lanata keresztezésével létrehozott hibrid. A hibridet a brit Királyi Botanikus Kert kertészetei nemesítették 1777-ben.

Oxalis spiralis vagy spirál sóska

Attraktív növény, amely örökzöld évelő. A melegebb régiókban egynyári növényként termesztik. Szépen domborodó növekedést képez, ezért cseréptöltőnek használják más virágokkal kombinálva. Általában apró, sárga virágai vannak. A szirmok lehetnek élénkzöldtől a sötétliláig.

Rendszeres trágyázástól és nedves talajtól jól fejlődik. Nem szabad azonban túl nedvesnek lennie. Helyezze a növényt napos vagy félárnyékos helyre.

A legtöbb tavaszi virágot nem zavarja a közvetlen napfény vagy a részleges árnyék

A legtöbb tavaszi virágot nem zavarja a közvetlen napfény vagy a részleges árnyék

Színes tűzgyöngyvirág

A tűzgyöngyvirág egy olyan növény, amely nem virágzik, de színes leveleivel lenyűgöz. Igazán szívós növény, levelei télen is kitartanak. A levelek lehetnek zöldek, vörösek, lilák vagy sárgák. Alakjuk lehet szív alakú vagy kerek. A szélek lehetnek fogazottak is. A levelek fényükkel és bőrszerű textúrájukkal nyűgöznek le.

Jól alkalmazkodik a különböző körülményekhez, így a napon, de árnyékban is nőhet. Vízáteresztő talajban érzi jól magát, amely ne legyen túl nedves, inkább száraz, de ne legyen teljesen száraz. A cserép széleire ültetve mutat a legjobban.

A tűzgyöngyvirágos virágcserepek gyönyörűen fognak kinézni a kerti ülőhely közelében például a teraszon.

További hagyományos tavaszi virágok

A már említett tulipánok és nárciszok mellett tavasszal a százszorszépek, jácintok, nefelejcsek, kékcsengők, primulák és krókuszok is alkalmasak a virágládákba

Tavaszi dekorációk a ládákba

Ahhoz, hogy a ládáknak gazdag, friss és dekoratív megjelenést kölcsönözzön, ajánlatos a tavaszi virágokat néhány örökzöld lógó növénnyel kiegészíteni. Ültessen kúszó borostyánt vagy örökzöld bokorfát a cserép szélére. Ezek a növények egy újabb dimenziót adnak az ültetésnek.

A zöld növényeket és a virágokat ne ültesse túl messze egymástól. Nem fognak nagyon elterjedni. Helyezze őket közel egymáshoz, de ne úgy, hogy összeérjenek például a hagymákkal. A cserepeket kiegészítheti egy napenergiával működő süllyesztett kerti lámpával.

Hogy a cserép ne tűnjön üresnek, a talaj tetejére mohát vagy fakérget teríthet. Ez elegendő nedvességet és jó körülményeket biztosít a tavaszi virágok növekedéséhez. Mivel a tavaszi növények általában alacsonyabb termetűek, érdemes valamilyen módon kiemelni a cserép függőleges részét. Erre a legjobb módszer a tavaszi metszés során levágott gallyakkal. Tökéletesen mutatnak a nyírfaágak, de a csavart fűzfák ágai is.

A cserépedényt zsákvászonnal is körbetekerheti, és természetes zsineggel kötözheti össze. A színes taft szalagok, amelyeket a cserép köré teker, méltó díszítésnek számítanak. A cserépbe kerámia madarakat vagy nyuszikat is helyezhet. Húsvétkor tojásokat és csibéket.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette