Inspiráció egy kis gyerekszobába: a színektől a bútorokig

Egy megfelelően berendezett gyerekszobában kell lennie egy játékra, pihenésre és tanulásra alkalmas zónának. De hogyan lehet mindezt egy kis gyerekszobában elhelyezni? Fontos szerepet játszanak a színek, de a megfelelő bútorok is. Tudja meg, hogyan rendezhet be egy kis gyerekszobát a lehető legjobban.

A gyermekszobában legyen egy alvásra, játékra és tanulásra alkalmas zóna

Optika, a hatalmas boszorkány

A gyerekszoba bútorokkal való berendezése mellett biztosan elgondolkodik azon is, hogyan nagyobbítsa a szobát. Segítségére lehetnek az optikai illúziók a színekkel, de a bútorfelületek, a fény és a tükör.

Falak és padlók

Hogyan fessünk ki egy kis gyerekszobát? Ahogy más, térben szerényebb helyiségeknél, például a hálószobáknál vagy a fürdőszobáknál, a világos és pasztellszínek a fő színek. Nem kell tehát csak a fehéret választania, nyugodtan voksolhat a kedvenc színére. Csak fontos, hogy a megfelelő árnyalatot válasszuk. Míg a mélyzöld kisebbé teszi a szobát, addig a menta és más pasztell árnyalatok nagyobbítják. Ha nem akar lemondani kedvenc gazdag színéről, dekorálja ki a gyermeke szobáját ebben a színben, több árnyalatban is:

  • világos,
  • sötétebb,
  • gazdag.

Egy világos vagy pasztellszín az alapszín, és ennek kell a díszítést alkotnia. A nagyobb méretű és nem mozgatható berendezéseken sötétebb árnyalat is megjelenhet. Szerezzen be gazdag színű kiegészítőket.

A tér vizuális növelése érdekében a gyerekszobában a padlót kissé sötétebbre fesse, mint a festést. Felejtse el a kontrasztos színeket. Válasszon egy kissé sötétebb árnyalatot. A mennyezet lehet világos fehér. Ha növelni szeretné a szoba magasságát, fesse a szoba falait a mennyezet alatt 10 cm-ig. Mindent, ami e fölött van, fessen fehérre. Ettől a fehér csíktól a szoba magasabbnak fog tűnni. A függőleges csíkokkal való festés vagy tapétázás szintén segít a gyerekszoba magasságának nyújtásában.

Fényes felületkezelés

A fényes felületek fényt adnak a helyiségnek, de vizuálisan nagyobbá is teszik azt. Ezért olyan népszerűek a fényes ajtókkal ellátott nappali bútorok. Az ilyen bútorok ezért a gyerekszobában is helyet kaphatnak. Ideális a magasfényű fehér szín.

Ha fényességről van szó, a tükrökre is lehet fogadni. Ezek visszatükrözik a fényt a szobába, és nagyobbnak is láttatják azt. Ideális esetben a tükröket egymással szemben vagy egy ablakkal szemben kell elhelyezni. De ne feledje, hogy ne tükrözzenek sok mindent. A szoba akkor túl szűkösnek tűnne. A helytakarékosság érdekében felakaszthat egy tükröt a falra, elhelyezhet egy tükrös ajtót vagy egy szekrényt tükrös ajtóval a szobában.

Elegendő fény

A gyermekszobából nem hiányozhat a fény. Nemcsak a mesterséges fény fontos, hanem a természetes fény is. Ezért ne rejtse el az ablakot függönyök mögé, ne tegyen játékokat vagy virágokat az ablakpárkányokra. Függönyök helyett használjon redőnyöket. Az elegendő természetes fény csodákra képes. Ne feledkezzünk meg a mesterséges fényről sem. Egy mennyezeti csillárnak kellően meg kell világítania az egész gyerekszobát. Ne feledkezzen meg az íróasztalon lévő lámpákról, az éjjeliszekrényen lévő lámpáról és a LED-csíkok formájában megjelenő dekoratív világításról, amelyek az ágy szélét vagy a polcok és szekrények alját díszíthetik.

Multifunkcionális bútorok egy kis gyerekszobába

Korábban a gyermekszobákat olyan bútorokkal rendezték be, amelyek más helyiségekben feleslegesek voltak. Viszont egy kis szobát rendez be, ami igazi alkímia. Minden centimétert, fülkét és szabad helyet ki kell használnia. Ezért a legjobb, ha olyan bútor szetteket választ, amelyek lehetővé teszik, hogy csak azokat a darabokat vásárolja meg, amelyekre valóban szükség van.

A gyerekszobai szettek a játékosság és a praktikum tökéletes kombinációja

Bár a tömörfa bútorok időtállóak, egy kis gyerekszobába nem ez lesz a megfelelő választás. A tömörfa térhatású, és feleslegesen töltené meg a szobát. Ehelyett forduljon a laminált bútorok felé, amelyek számos fafelületben kaphatók. A világos fadekorok ideálisak lesznek. A visszafogott fémbútorokkal sem tévedhet.

Hogy légies hangulatot kölcsönözzön a szobának, válasszon falra akasztható bútorokat vagy magas lábakon álló bútorokat. Ez nem csak a takarítást könnyíti meg, de a szoba sem fog szűkösnek tűnni.

Az emeletes ágy ideális választás testvérek közös szobájába

A bútorok kiválasztásakor tartsa szem előtt a tökéletes helykihasználást és a multifunkcionalitást. Az emeletes ágyak tökéletesek a kis, előre kialakított gyerekszobákba, amelyeket két gyermek fog elfoglalni. Az idősebb testvér az emeleten, a fiatalabb pedig a földszinten fog aludni.

Nem csak az emeletes ágyak alján lehet tárolóhely. A dobozokkal ellátott lépcsők további tárolóhelyet kínálnak. Két gyermek is alhat olyan ágyon, amelynek alján tárolóhely helyett egy másik ágy van, amely egyszerűen kicsúsztatható. A magasított ágyak alkalmasak egy kis szobába, ahol csak egy gyermek van. Az alvóhely a tetején található. Az alsó részen szekrények, komódok, sőt, akár íróasztal is lehet.

A többfunkciós ágy gyakran munkaterületet és rengeteg tárolóhelyet is tartalmaz

Használja ki a szoba magasságát a mennyezetig

Azon gondolkodik, hogyan rendezzen be egy kis gyerekszobát úgy, hogy legyen elég tárolóhely a tanuláshoz, a játékokhoz és a ruhákhoz? Használja ki a teret egészen a mennyezetig. Több polcot is felszerelhet a falra a fenti részen. Így egy olyan polcállványt, hozhat létre, amelyben játékokat és könyveket tárolhat. A ritkábban használt dolgokat helyezze a magasan lévő polcokra. Ezeket stílusos tárolódobozokba is rejtheti.

Hasonlóan gondolkodjon, amikor ruhásszekrényt szerez be a ruháknak. Vagy készíttessen egy beépített szekrényt méretre, vagy válasszon egy szabadon álló szekrényt, amely egészen a mennyezetig ér. Ne feledkezzen meg a tolóajtókról. Ezek kinyitásához nincs szüksége helyre, így a szekrény előtt békésen heverészhet egy babzsák, hogy a gyerekek pihenhessenek vagy pihenhessenek.

Még egy kis szoba is lehet teljes értékű helyiség, ha tuda, hogyan rendezze be megfelelően és funkcionálisan.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette