Ismeri a 2023-as nappali trendeket?

Az új év beköszöntével a lakberendezők is új ötletekkel rukkolnak elő, hogyan alakítható át a nappali szoba. Az új ötletek alkalmazása nagy fejtörést okozhat. Egyrészt progresszív dekorációra vágyunk, ami követi a trendeket és stílusos. Másrészt szeretnénk, ha a nappali tükrözné a stílusunkat. Ezért a lakberendező trendeket inkább inspirációnak kell tekinteni, melyekkel felfrissíthetjük a nappalit. Lehet éppen olyan részletet építünk be, aminek köszönhetően követjük a 2023-as trendeket, mégis fenn tudjuk tartani azt az összhatást, amit annyira szeretünk.

Trendi nappali szoba

Minimalista kivitelezés mediterrán hatással

2023-ban is téma a minimalizmus, de otthonosabb értelemben. A lakályos hangulatot nagyban befolyásolja a meleg mediterrán stílus inspirációja. Az így berendezett nappaliból nem hiányoznak a világos és neutrális színű egyszerű, szerves anyagokból készült elemek. Népszerű lesz a fehér bármelyik meleg árnyalata, amit az okkersárga, a szürke és a levendulaszín egészít majd ki.

A legtöbb lakberendezési stílusnál érvényes, hogy a kevesebb több. A minimalista szobák berendezése tágas érzést kellene, hogy keltsen bennünk. Kiegészítőként válasszunk különböző formájú szobrászelemeket. Dönthetünk a természetes anyagok mellett, amiknek a felületét nem kell kezelni. A funkcionális minimalizmusban semmi sem felesleges és mindennek megvan a haszna.

Felületi kezelések esetén a cement vagy a beton hatású színek a befutók. Nem véthetünk hibát a természetes festéssel sem, ilyen az agyag és a malter.

Mediterrán stílusú berendezés

Engedje szabadjára a fantáziáját az eklektikus maximalizmussal

Akinek a minimalizmus unalmas, az örömmel ismeri meg a maximalizmus eklektikus értelmezését. A figyelem középpontjába elsősorban a személyiség kerül, tehát a lakók. Az eklektikus minimalizmus az elmúlt tíz évben szivárgott be a lakberendezés stílusai közé és egyre bátrabban használják.

Választhatjuk a vintage maximalizmus irányát, amire rengeteg szín, melegség, régiségek illetve eklektikus, vagy különböző elemek a jellemzőek. Az emberek az egyedi kialakításra vágynak, ami nem úgy néz ki mint a legtöbb lakberendező magazin lapjain fellelhető szobák. A teret olyan ismeretlen és érdekes darabokkal kell kitölteni, amik kiemelkednek a többi közül.

Míg az elmúlt két évben a pandémia miatt a szomorkás hangulat köszönt vissza, az utóbbi időben az emberek tele vannak energiával, amit szeretnének megmutatni a nagyvilágnak. Ezért a két extrém stílus, a minimalizmus és a maximalizmus harcol egymással. Azokba a helyiségekbe ahol sokat tartózkodunk valami személyeset, emberit kell belecsempészni. A különböző stílusok ötvözésével korlátok nélkül változtathatjuk egyedivé nappalit.

A kerek formák egyre népszerűbbek

Míg az elmúlt két évben a kerek formák elsősorban a kanapékon jelentek meg, ma már a bútorokon és kiegészítőkön is fellelhetjük. Ne féljünk kerek dohányzóasztalt vagy kerek búrás lámpát választani. A nappali bútorok lekerekített ívei idén nagy figyelmet kapnak.

A kerek formákra pillantva tekintetünk simán és könnyedén fut végig a helyiségen. A görbe vonalak és a kerek geometriai formák a díszpárnák huzatjain, a függönyökön és más textíliákon is visszaköszönhetnek. Egészében véve játékosságot visznek a nappaliba. Az éles szélek nélküli elemek dinamikát és mozgás érzését keltik és egyben barátságosabbá teszik a teret.

2023-ban a kerek vonalvezetés nagyszerű választás

A színskála és a textúrák is a természetből merítenek inspirációt

Néhány szakértő szerint idén a természet inspirálta nappalik lesznek népszerűek. Összességében a béke és a kényelem hangulata kell, hogy felülkerekedjen a beltérben. Az olivazöld például remek szín kanapéknak vagy babzsáknak. Ugyanilyen színű lehet a komódon elhelyezett minimalista váza. Az olivazöld helyt áll a tapéta színeként is. Vele együtt a barna is teret kaphat a beltérben.

Nem hibázhatunk a mély és gazdag színekkel, amik személyiséggel töltik meg a teret. Válasszunk élénk vagy pasztell árnyalatokat, amik a ragyogó színekkel együtt felélénkítik otthonunkat.

A beltérben a kő textúra is megjelenhet, de bőségesen válogathatunk a plüss vagy puha kárpitozású bútorok közül is. Reflektorfénybe kerül a buklé anyag is, ami igazi felhívás a lustálkodásra. Egy nehéz, mégis extrém puha textúráról van szó, amit a XX.század 50-es éveiben Coco Chanel tett népszerűvé. Remekül mutat majd a könnyű, sima és elegáns fém kiegészítőkkel.

A buklén kívül a kárpitozásban előkelő helyet szerez magának a kellemes selyem, amibe a nappali bútorait burkolhatjuk. Nemcsak a kanapék, de a függönyök is lehetnek selyemből. Népszerű lesz a sötétzöld selyem kárpitozású kanapé Viva Magenta színű díszpárnákkal.

Markáns akcentusszínek

A Pantone vállalat idei színe a bíbor színű Viva Magenta. Ez a szín támogatja a kísérletezést és a feltétel nélküli önkifejezést. Bátor és nem ismer félelmet. Bátran kifesthet egy egész falat ezzel a színnel. Ha mégsem szeretne festésbe kezdeni, válasszon piros színű kanapét, vagy bíbor színben gazdag műalkotást illetve kiegészítőket.

A bíborszín lehet uralkodó, vagy kiegészítő

Nappali mint többfunkciós terület

Annak érdekében, hogy otthonos legyen a nappali idén visszatér az az elmélet, mely szerint a nappali egy helyiség, csak kicsit más értelmezésben. A nagy terület funkcionális és rugalmas lesz. Egyértelműen ki kellene jelölni, mely részek szolgálnak irodaként, étkezőként és pihenőként. Elválasztó elem lehet egy tolóajtó vagy egy bútorelem, ami elkülöníti az irodai részt a pihenőtől.

A bútoron kívül elválasztóként működhetnek a magas polcok és állványok, amiket könyvekkel, díszítőelemekkel és zöld növényekkel tölthet meg. Első pillantásra egy elkülönítő elem, ám rálátást enged a szobára.

A nappali világításának trendjei

A függő világítóelemek elsősorban az étkező jellemzői voltak, mivel az asztal felett lógtak. Idén azonban a nappali dohányzóasztalkái felett is megjelennek majd a csillárok. A rattan és a füstös üveg búrák lesznek az idei év legkedveltebb darabjai. Nem hiányozhatnak az ambient fényforrások sem.

Eldöntötte már, melyik trendi elemet használja fel a nappalijában?

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette