Jó tanácsok, amelyek segítenek elkerülni az alapvető lakberendezési hibákat

Lakberendezés előtt lapozgasson magazinokat, nézzen lakberendezési műsorokat,inspirálódjon a barátoktól, vagy töltsön időt bútorboltokban. Az elérhető áruk tömkelege miatt azonban előfordulhat, hogy sok olyan dolgot vásárol, amelyek nem passzolnak össze vagy nem illenek az otthonába. Milyen kérdéseket tegyünk fel a belső tér kialakításakor?

A bútoroknak és a dekorációnak illeszkedniük kéne egymáshoz

Ne ragadja el Önt a vásárlási láz - adjon időt magának a gondolkodásra

A rengeteg inspiráció miatt, amely szó szerint minden médiumból ömlik, könnyen magukkal ragadhatják a trendek. De mi van akkor, ha a kiválasztott bútor egyszerűen nem illik a szobába? Mi van, ha a festés elnyeli a fényt, és a szoba egy sötét lyuk lesz? Mi van, ha a felület struktúrái nem passzolnak? Mi van akkor, ha a bútorok méretei nem illeszkedik a helyiség méretéhez?

Mielőtt belevágna a megvalósításba, gondolkodjon el néhány kérdésen:

  • Milyen az Ön életmódja – társaságkedvelő és sok látogatót fogad, vagy inkább egyedül szeret lenni?
  • Milyen nagyok a szobái – fogjon egy mérőszalagot illetve egy vázlatfüzetet és rajzolja meg otthona alaprajzát. A méreteknek köszönhetően tudni fogja, hogy miből mekkorát válasszon, vagy milyen színeket használjon.
  • Mitől érzi igazán jól magát - milyen színeket szeret, mit szeretne érezni, amikor hazaér a munkahelyéről?
  • Hasznos-e az elhelyezés - nem lenne-e előnyösebb inkább egy ágyneműtartós szétnyitható kanapé beszerzése mint egy dizájner kanapé, ami jól néz ki, de csak egy ember tud rajta kényelmesen ülni? Ne csak a megjelenésre, hanem a funkcionalitásra is gondoljon.

A leggyakoribb hibák a lakberendezésben

Fedezze fel, milyen hibákat követnek el leggyakrabban az emberek otthonuk berendezésekor és tanuljon belőlük.

A fény, az egyszerűség és az elegancia sosem okoz csalódást.

1. A tér tiszteletben tartása

A mai lakberendezési trendek: a fürdőszobában szabadon álló kádat és fekete csempét diktálnak. Míg az konyhába konyhaszigetet, a nappaliba pedig hatalmas lógó csillárt kívánnak. Egy szabadon álló kád azonban csak akkor tűnik ki, ha elég hely van hozzá. Ha egy sarokba helyezi, elveszik az egyedisége. A konyhasziget akkor lesz csak jó választás, ha elég nagy a konyhája. Egy alacsony mennyezetű nappaliban a lelógó csillár felesleges helyet foglal és fennáll a veszélye, hogy a háztartás magasabb tagjainak kerülgetniük kell, amikor a szobában mozognak. Ha a mai dizájner hóbortok valamelyikére vágyik, gondolja át alaposan, hogy van-e elég tere hozzá.

2. Ahány ház, annyi szokás.

Ahhoz, hogy otthonában jól érezze magát, az ötletelés során ragaszkodnia kell egy egységes formatervezéshez. Nem szükséges, hogy a felületek, színek vagy az anyagok minden helyiségben ugyanolyanok legyenek, hiszen az apró különbségek felüdülést nyújtanak, de egy bizonyos egységesítő vonalnak meg kell lennie. Fektessen be például azonos típusú mennyezeti világításba, ugyanarra a padló kialakítására vagy egyforma a festésbe. Nehéz összeegyeztetni megfelelő belső elrendezést, ha a partnerek eltérő ízléssel rendelkezik. Mindenképpen érdemes kompromisszumot kötni. Valószínűleg nem fogja magát jól érezni egy olyan otthonban, ahol skandináv stílusú nappali, rusztikus hálószoba, minimalista étkező és csillogó fürdőszoba van.

Különböző stílusokat és színeket érzéssel kell keverni

3. Görcsös ragaszkodás az összehangoltsághoz

A teljes stíluskeveredés ellentéte az aprólékos ragaszkodás ahhoz, hogy minden tökéletesen illeszkedjen egymáshoz. Ha minden helyiségben fehér bútorokat választana és csak narancssárga kiegészítőket helyezne el, egy idő után biztosan viszolyogna ettől a kombinációtól. Ráadásul a beltér így sterilnek és unalmasnak tűnik majd. Ideális esetben a szobákban három színnel kell jelen lennie, amelyek egymással összhangban vannak mind kontrasztban, mind tónusban.

4. Bútorok kizárólag a fal mellett

Különösen a kis lakások berendezésénél, de tágasabb lakásokban is gyakran találkozhatunk azzal a ténnyel, hogy az összes bútor szorosan a falak mentén van elhelyezve. Hogy ennek mi az oka? Az a feltételezés, hogy középen több helyet kapunk. Ez az elképzelés azonban téves. Éppen ellenkezőleg! A jól átgondoltan elhelyezett bútorok, térben és vizuálisan feloszthatják a helyiséget, emellett funkcionális zónákat hozhatnak létre. Miért lenne egy sarokkanapé helye kizárólag és csakis a sarokban? Ha a szoba közepén egy gyönyörű különálló bútorként is megállja a helyét? Szükségesnek látja az étkező és a konyharészt elválasztani nappalitól? Helyezzen el egy magas polcos állványt a térbe.

Ne vigye túlzásba a tárolókat a nappaliban

5. Kevés tárolóhely

A jelenlegi trendek könnyed és minimalista elvárásai miatt az emberek gyakran megfeledkeznek az elegendő tárolóhelyről. Mire lesz jó egy modern berendezésű hálószoba, ahol nincs gardróbszekrény vagy komód? Teljesen kontraproduktív egy tág előszoba, cipő- és ruhásszekrény nélkül. Bár a közmondás szerint a kevesebb néha több, a tárolóhelyek esetében ez nem igaz.

6. Korai vásárlás

Az új otthon berendezése euforikus érzés. A felújítás vagy az építkezés örömében elkezdünk üzletekben nézelődni és megveszünk minden bútort, ami megtetszik. Azonban a beköltözést követően, amint elkezdődik a berendezés „élesben“ rájövünk, hogy a bútor túl nagy, a dekoráció nem illik a szobába vagy nem jók a színek.

A lakáskiegészítőknek a szoba hangulatával kell összhangban lenniük

7. Spórolás a fontos dolgokon

Igen, a felújítás vagy az építkezés igényes pénzügyi feladat. Ezért sokan a berendezésen spórolnak, ott is a legfontosabb és legnagyobb invesztíciókon. Olcsó konyhabútort, rossz kanapét vagy ágyat vesznek. Leggyakrabban épp arról a berendezésről van szó, amin nem szabadna spórolni. Hiszen olyan bútorról ezek, amit minden nap használunk, ezért elhasználódnak. Így a vásárláskor nagyon oda kéne figyelni a minőségre, nem csak az árra.

8. Rossz méretű szőnyeg

A szőnyeg képes teljesen átalakítani a szobát és jelentős eleme a helyiségnek. A helyes méret kiválasztása azonban gondot okozhat. A nappali szobába mindig nagyobb szőnyeget keressen, hogy a kanapé vagy a székek első lábai azon legyenek. Tarthatja magát ahhoz a szabályhoz, hogy a nappali szőnyegének legalább akkora területet kéne lefednie, amekkora az ülőgarnitúra, vagy a bútorok.

A szőnyeg kiválasztása előtt gondolja át, milyen célt fog szolgálni

A beszerzés előtt hagyjon elegendő időt a tervezésnek. Meglátja majd, hogy megéri!

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette