Kagylók a nyaralásról? Tanácsot adunk, milyen dekorációkat készíthet belőlük

A kagylók, kavicsok és homok a tengertől hozott leggyakoribb szuvenírek. Hazatérve általában egy dobozba rejtik őket, és kész. Hát nem kár értük? Mi lenne, ha gyakorlati hasznukat vennénk? Összegyűjtöttünk néhány inspirációt a kagylókból és kavicsokból készült dekorációkhoz.

A kagylók és kavicsok ideálisak dekorációk készítéséhez

A kagylók és kavicsok ideálisak dekorációk készítéséhez

Hogy a kagylók ne bűzölögjenek

Mielőtt elkezdené a kagylódíszek készítését, megfelelően meg kell tisztítania őket. Ellenkező esetben rossz szaguk lehet a beltérben. Hogyan tisztítsuk meg a kagylókat? Készítsen elő:

  • fogkefe,
  • reszelő,
  • fehérítő.

A fogkefével és a reszelővel távolítsa el az algákat és a fehér lepedéket a felületről. Használhat fehérítőszer és víz 1:1 arányú oldatát is. Ne hagyja azonban a kagylókat túl sokáig az oldatban. Ha a kagylót előlénnyel együtt hozta, két lehetősége van arra, hogy megszabaduljon tőle. Vagy beteszi a kagylót a fagyasztóba, vagy megfőzi. Főzéskor jól szellőztessen, mivel a kagylóhéj erős szagot bocsát ki.

1. Kagylókból készült függő dekoráció: pihentető szélcsengő

A szélcsengő egy népszerű dekoráció, amely kagylókból készül. Elkészítéséhez azonban kézi fúrógépre van szükség. Ne feledje, hogy a nagyobb kagylók törékenyebbek, mint a kisebbek, így nagyobb a kockázata annak, hogy fúrás közben megrepednek. Miért használjunk kézi fúrót elektromos fúró helyett? Mert az elektromos fúrógép nehéz, és nagy az esélye, hogy a kagylók fúrás közben eltörnek. Ha nincs kézi fúrója, akkor csak fogjon egy 1 mm-es fúrófejet, és csak azzal fúrja ki a lyukat.

Látványos kagylóharang otthon és a kertben

Látványos kagylóharang otthon és a kertben

Jelölje meg a héjon a lyuk helyét, majd kezdje el fúrni. Először forgassa el a fúrófejet az óramutató járásával megegyező irányba. A fúrás után húzza ki a fúrót az óramutató járásával ellentétes irányban elforgatva.

Kösse a kagylókat a fonalszálakhoz a hurkok segítségével. Ha elkészültek a kagylóhúrok, rögzítheti őket akár a gallyakhoz, akár a poháralátéthez.

  1. Gallyak – vastagabb gallyakat kösse egy keresztbe, és kösse a kagylózsinórokat mindkét karra.
  2. Pohár alátétek – először fesse le festékkel, hogy ne kelljen a sörgyár logóját nézegetnie. Ezután csináljon néhány lyukat az alátétbe, amin keresztül átfűzi a zsinórokat.

Ne felejtse el a fűzőlyukat, hogy a harangot a teraszon vagy beltérben felakaszthassa. A gyerekszobában, de a nappaliban dísze is lesz.

2. Kagylóból készült tükör vagy keret

A fürdőszobatükörnél gyakori probléma a rozsdásodás a széleken. Ezt a tükörbe jutó nedvesség okozza. Kár hagyni, hogy egy fürdőszobatükör rozsdásodjon, de az is kár, hogy kidobjuk csak azért, mert a rozsda csak a kerületet keretezi, a felület többi része viszont rendben van.

Különböző formájú kagylók szépítik a tükörkeretet és a bútorokat

Különböző formájú kagylók szépítik a tükörkeretet és a bútorokat

A rozsdafoltokat tökéletesen elrejtheti a kagylók és kavicsok segítségével. Fogjon egy forróolvasztó pisztolyt, ideális esetben egy rúd átlátszó ragasztóval, hagyja jól felmelegedni, majd ragassza fel az egyes alkatrészeket a tükörre. A legjobb, ha a nagyobb darabokkal kezdjük, és fokozatosan adjuk hozzá a kisebbeket. Ugyanezzel az eljárással díszíthet például egy régi képkeretet is. Ezután feszítsen egy hálót, és egy tű segítségével rögzítse rá például a nyaralásról készült fényképeket.

3. Kagylók és virágok

Tudta, hogy a kagylók jól illenek a virágokhoz? Vegyünk például egy agyagedényt. Fesse kékre, fehérre vagy bézsre, és borítsa be kagylókkal. Ismét egy olvasztópisztoly segíthet. A kagylókon kívül használhat fonalat vagy juta zsinórt, valamint a tengerből kimosott gallyakat vagy fadarabokat is. A cserépbe ültessen például egy aloe vera növényt, hogy passzoljon a tengeri cseréphez.

Egyre népszerűbbek a lógó cserepek szukkulensekkel. Ültetőedényként használhat tengeri sündobozt is. Helyezze bele az úgynevezett "cikádot". Általában az ezüst Tilandsia-t használják, mivel azt nem kell földbe ültetni vagy túl gyakran öntözni. A tengeri sünhéj és a Tilandsia kombinációja eredeti, tengeri medúzára emlékeztető belső dekorációt ad.

4. Gyertyatartók és vázák

Klasszikus, de jól bevált belsőépítészeti dekoráció a kagylókkal díszített váza vagy gyertyatartó. A nappaliba például ezt a kagylókból és tengeri kövekből álló dekorációt ovális üvegedényben választják. A legjobb, ha a tálat először homokkal töltjük meg. Ideális, ha ez a tengerből származó finom homok. Remekül fog kinézni, ha különböző színű homokot kombinál. A homoknak az edény körülbelül egyharmadát kell kitöltenie. Ezután helyezzen rá kagylókat, fát, tengeri csillagokat és más tengeri csecsebecséket. A tálat a hálószobában is kiállíthatja. Ugyanakkor teagyertyával vagy elektromos gyertyával is díszítheti.

A kagylókból készült lámpást a szabadban is használhatja. Vegyen egy befőttesüveget, és a nyakát díszítse juta zsinórral. Tegyen homokot és kagylókat vagy csak kagylókat az üvegbe, és ne felejtsen el hozzá gyertyát tenni. Ezután élvezheti a nyári esték tökéletes romantikus hangulatát.

Óvakodjon a kagylóimporttól

Tudta, hogy nem minden szuvenírt, amit a tengerparton talál, vihet haza? Sokukra szigorú szabályok vonatkoznak. A szuveníreket be lehet vinni az EU-ba, ha azok nem minősülnek élő szervezeteknek, védett termékeknek vagy veszélyeztetett fajoknak. Ugyanakkor csak személyes használatra hozhatja be őket.

Nem minden tengeri kincset vihetünk haza

Nem minden tengeri kincset vihetünk haza

A vásárolt kagylót az EU-n belül lehet szállítani. Néhány, a tengerparton összeszedett kagyló sem jelenthet gondot, de ha egy bőröndnyi kagyló lenne velünk, az már gondot okozhat. Törökországból és Egyiptomból például tilos kagylót kivinni. A Horvátországban a tengerből kihalászott kagylókat, tengeri sünöket, tengeri csillagokat és egyéb tárgyakat szintén nem szabad szállítani. Ausztráliából és a Karib-térségből nem engedélyezett a keménykorallok behozatala.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette