Miért kellene teltlevelű virágnak lennie a hálószobában a feng shui szerint?

A szobanövények harmóniát hoznak a belső térbe. Enyhítik a stresszt és segítenek ellazulni. A hálószoba olyan hely, amely különleges követelményeket támaszt a szobanövények kiválasztásával kapcsolatban. Semmiképpen sem szabad, hogy túl sok legyen belőlük, és nem szabad, hogy élesek legyenek a leveleik. Bemutatjuk Önnek, hogyan válasszon a hálószobába megfelelő növényeket.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

A hálószoba esztétikája a pihenés minőségében tükröződik

A hálószoba az a hely, ahol biztonságban és nyugalomban kell éreznie magát. A berendezés során ezért arra kell törekednie, hogy az összhangban legyen. Fontos, hogy a színek, az anyagok és a kiegészítők illeszkedjenek egymáshoz. A hálószobában érvényesül a legjobban a mondás, miszerint a kevesebb a több.

Ne legyen túl sok bútor a hálószobában. A kiválasztott daraboknak elsősorban funkcionálisnak kell lenniük. A hálószoba szívét képző legfontosabb bútordarab az ágy. Az ágy oldalán világítással ellátott éjjeliszekrényeket kell elhelyezni. Az ágynemű tárolására szekrényt, vagy komódot használjon, utóbbi akár kozmetikai asztalként is funkcionálhat, csak akasszon fölé egy tükröt.

A színpaletta elsősorban tompa és lágy színeket tartalmazzon, amelyeket kiegészíthet egy-egy feltűnőbb színnel. A feltűnőbb színek elsősorban olyan kiegészítők legyenek, amelyeket könnyen lecserélhet. A növények olyan különleges kiegészítők, amelyek életet és pozitív energiát kölcsönöznek a szobának.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

A növények nem fogják Önt megfojtani a hálószobában

Sokan gondolnak a fotoszintézisre, amikor azt kérdezik maguktól, hogy tegyenek-e virágot a hálószobájukba. A fotoszintézis során ugyanis a növények napközben szén-dioxidot fogyasztanak, és azt fény segítségével oxigénné alakítják át. Éjszaka ez a folyamat megfordul. Így az emberek természetesen aggódnak amiatt, hogy a növények éjszaka elvonják az oxigént, és szén-dioxidot bocsátanak ki helyette a térbe.

Bár a fotoszintézis folyamata valóban így működik, a szén-dioxid-termelés oly csekély, hogy nem jelent veszélyt a hálószobában. Ugyanez igaz az oxigén "termelésére" is. Bár azt olvashatja, hogy a növények friss levegőt juttatnak a helyiségbe, a valóságban az oxigén mennyisége is oly kicsi, hogy nem helyettesítheti a hagyományosan történő szellőztetést.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

Hálószoba a feng shui szerint

A feng shui tanításai a tökéletes és kiegyensúlyozott energiaáramlásra való törekvésen alapszik, amely pozitívan befolyásolja az életünket. Ezt a láthatatlan energiát Qi-nek nevezik és az a célja, hogy mindent "újraélesszen", függetlenül attól, hogy mi az (bútor, ház, hegy, növény, stb.). Az élet harmóniájának, egészségének és jólétének előfeltétele tehát ennek az energiának a zavartalan és szabad áramlása. Éppen ezért a feng shui szerint a hálószobában nem szabad sok bútornak lennie. Nem ajánlott olyan dolgokat tárolni az ágy alatt, amelyek zavarhatják a Qi szabad áramlását.

Ahhoz, hogy a hálószobában pozitív energia uralkodjon, ki kell iktatni a zavaró tényezőket (például az elektronikát), és olyanokat kell beépíteni, amelyek harmonizálják a környezetet. A keleti tanítások szerint ilyen harmonizáló elemek a növények.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

Általánosságban elmondható, hogy a hálószobába azok a növények illenek a legjobban, amelyek egészségesek, élénkek, pormentesek és gondozottak. A feng shui azt tanácsolja, hogy ezeknek a növényeknek kerek levelűnek kell lenniük, mivel ezek növelik a jólétet. Ugyanakkor kerámia- vagy facserépbe kell ültetni őket, vízelvezető nyílással és egy csészealjjal a felesleges víz számára. A műanyag edények nem ajánlottak, mivel megfojtják és elnyomják a virágok természetes Qi energiáját. Mivel a hálószoba két személy számára készült, a kiegészítőknek párban kell lenniük. Ezért legalább 2 virágot tegyen a hálószobába.

  • Szobahárs – a szeretet, a béke és a nyugalom fájaként is ismert. Helyezze világos és hűvös helyre, ahol jól levegőzhet és ahol magas a páratartalom.
  • Szobafikusz – Ez egy örökzöld, hosszú életű fa, amely elősegíti az egészséget és a vitalitást. Jellegzetességei az ovális és fényes, sötétzöld levelek. Nem bánja a félárnyékot, a 15 és 24 °C közötti szobahőmérsékletet kedveli. A leveleket időről időre portalanítani kell.
  • Pozsgafa vagy majomfa – a feng shui-ban ezt a virágot pénzfának tekintik. Állítólag jólétet hoz, de a délkeleti oldalra kell hozzá helyezni. A szerencsével, a barátsággal és az anyagi javakkal társul. Minden új levél a gazdagság megszerzését jelképezi. A növény stabilitást és önzetlenséget hoz egy kapcsolatba. Sok fényt igényel, de öntözni csak havonta 2 alkalommal kell.
  • Legénypálma – e a növény is ideális a hálószobába. Ez egy szerény növény, amely hozzájárul a szoba jó levegőminőségéhez. Különösen alkalmas félárnyékos, közvetlen napsütés nélküli helyre.
  • Bazsarózsa – ez egy olyan cserje, amelyet nem könnyű a hálószobába „elültetni”. A bazsarózsákat vágott formában, vázában, a polcra vagy a komódra helyezheti. A feng shui szerint e virág a szerelmet és a romantikát szimbolizálja. Mivel jellegzetes, erős illata van, ezért jobb, ha éjszakára kivisszük a hálószobából. Egész évben hódolhat a bazsarózsáknak a hálószobájában tapéta vagy festmény formájában.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

Ezeket a növényeket kerüljük a hálószobában

Most, hogy már tudja, mely növények alkalmasak a hálószobába, valószínűleg azt is tudni szeretné, melyeket érdemes elkerülni. Semmiképp ne tegyen túlságosan illatos szobanövényeket a hálószobába, amelyek fejfájást vagy allergiát okozhatnak. Felejtse el tehát a liliomot vagy a virágzó levendulát.

Ha légzési problémáktól szenved, ne tartson földben termesztett növényeket a szobában. A talaj ugyanis penészessé válhat. A penészspórák ezután a levegőbe kerülnek, így irritálva a nyálkahártyát vagy a bőrt. Előnyösebb, ha a hidroponikus termesztés alternatíváját választja, amely a növények kizárólag folyadékból történő táplálásán alapszik. Ez egy olyan folyadék, amelyet tápanyagokkal és egyéb hordozóanyagokkal kezeltek, amelyek megakadályozzák a baktériumok jelenlétét.

A hálószobába illő növények a feng shui tanítása szerint

A feng shui szerint sem a szúrós, sem az éles levelű növények nem tartoznak a hálószobába. Amellett, hogy nyugtalan energiát idéznek elő, állítólag gyengítik a szexuális étvágyat is. A fonnyadt vagy száraz levelű virágoknak semmiképpen nincs helyük a hálószobában. Ha a növények egészségében bármilyen módon kár keletkezik, az rossz energiát és szomorúságot hoz.

Érdekes módon a száraz virágokból készült csokrokat a feng shui nem ajánlja, mert rossz, halott energiát jelképeznek, viszont a művirágokra ez a tanítás nem érvényes. Fontos azonban, hogy a mesterséges szobanövényekről is gondoskodjunk. Legfontosabb, hogy ne legyenek porosak.

Kapcsolódó termékek

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette