Mire figyeljen az ülőzsák és a babzsák kiválasztásakor?

A babzsák fotelek olyan praktikus berendezések, amelyek kényelmes pihenést és heverészést biztosítanak. Ezenkívül egészségügyi előnyökkel is járnak, mivel megfelelő támaszt nyújtanak a gerincnek. Az ülőzsák tökéletesen alkalmazkodik a testéhez, amikor lustálkodik. A maximális kényelem érdekében ne csak a töltőanyag típusára és a huzat anyagára figyeljen. Mit kell figyelembe venni a gyermekek és felnőttek számára készült ülőzsák kiválasztásakor?

Az ülőzsák egészségügyi előnyökkel is jár

Miért nem hiányozhat egy ülőzsák az otthonából?

Az ülőzsákok és babzsákok számos előnnyel büszkélkedhetnek. A fotellal vagy kanapéval ellentétben tökéletesen alkalmazkodik a testhez. Ortopéd tulajdonságai miatt orvosok és fizioterapeuták is ajánlják. Üléskor nem terheli túlzottan a gerincet és az ízületeket. Éppen ellenkezőleg! A babzsák biztosítja a megfelelő alátámasztást és a maximális pihenést. Az ülőzsákok alkalmasak:

  • ízületi problémákkal küzdő embereknek,
  • mozgáskorlátozott személyeknek,
  • várandós anyák és kismamák számára,
  • kisgyermekeknek,
  • meditáláshoz (kis zsákok vagy meditációs párnák).

A zsákban ülve ellazulnak az izmok. Így regenerálódni és pihenni is tud. Mivel a zsák tökéletesen alkalmazkodik a test formájához, akár az irodai széket is helyettesítheti vele egy kis időre, hogy pihenjen, miközben a számítógépén dolgozik.

Az ülőzsákok gyermekek számára is alkalmasak, mivel teljesen biztonságosak. Nincsenek kiálló éleik és puhák. Ha minőségi, háromszoros varrással és biztonságos töltőnyílással ellátott babzsákot vásárol, nem kell aggódnia amiatt, hogy a töltelék kiömlik, vagy a gyerekek könnyen hozzáférnek a kitöltőanyaghoz.

A babzsákok biztonságosak a gyermekek számára, mivel nincsenek kiálló széleik

A babzsákok különböző méretekben kaphatók

Többféle méretű babzsák közül választhat. Elérhetőek a kis méretű zsákok, amelyek úgy néznek ki, mint egy zsámoly, közepes méretű ülőzsákok gyerekeknek, de XXL ülőzsákokat is beszerezhet felnőtteknek. Válasszon méretet aszerint, hogy kit szeretne meglepni vele. Különböző formájúak is elérhetőek, ezért fontolja meg, hogy ülni vagy feküdni szeretne-e a zsákon.

A méretet általában centiméterben adják meg, de nem kizárt, hogy literben tüntetik fel. A fekvéshez a 180 cm-es zsákok alkalmasak, míg ülő helyzethez a 140 cm-esek is elegendőek.

  • 250 literig – kicsi gyerek babzsákok, akár zsámoly formájuk is lehet.
  • 250 és 350 liter között – közepes méretű zsákok, amelyek a legnépszerűbbek. A kisebb nappalikba alkalmasak, ugyanis nem foglalnak túl sok helyet, mégis elég kényelmesek a pihenéshez.
  • 350 és 450 liter között – XXL méretű babzsákok. Két ember is kényelmesen elfér rajtuk. Ideális a gyerekszobába vagy tanulószobába, ahol a gyerekek biztosan szeretni fogják.
  • 450 l fölött – ezek valóban óriási ülőzsákok, amelyek masszívabbak, ami megnehezíti a kezelésüket.

A méret, a kialakítás és a szín a helyszínhez és a felhasználáshoz igazítható

Borítóanyag

Gyermek és felnőtt babzsákok kiválasztásakor is számos különböző anyaggal találkozhat. Mindenképp aszerint válasszon, hogy kinek szerzi be és hol fogja használni a babzsákot. Kültéri használat esetén például vízálló anyag ajánlott választani. Gyermekeknél számítson arra, hogy a kárpitanyag gyorsan koszos lesz, és gyakran kell tisztítania. A legjobbak a cserélhető és mosható huzattal rendelkező babzsákok. A huzatok nagyon praktikusak és szivaccsal könnyen tisztíthatóak.

Milyen huzatokkal találkozhat a leggyakrabban?

  • Nejlon – otthoni és kültéri használatra egyaránt alkalmas. Gyakorlatilag vízálló és nedves szivaccsal könnyen tisztítható.
  • Poliészter – kellemesebb tapintású, mint a nejlon, de nehezebb a karbantartása. De nagy tartóssággal büszkélkedhet.
  • Pamut – egyértelműen a legpuhább a testnek. Légáteresztő, kopásálló és nem nyúlik ki. Kültéri használatra azonban nem alkalmas és a karbantartása nehézkes.
  • Bőr – a luxus babzsákok között találhatja meg. Nagyon kellemes tapintású, de hajlamos a felületi sérülésekre. Nem alkalmas háziállattal rendelkező lakásba.
  • Műbőr – nem olyan tartós, mint a bőr, de kellemes tapintású és mutatós.

Nem minden zsák alkalmas kültéri használatra

Ülőpuff töltőanyaga

Az ülőzsák töltelékeként különböző anyagokat használnak. Mesterséges és természetes anyagokat is egyaránt fellelhet köztük. Az idő múlásával a töltőanyag összeeshet, eszerint szükségeltetik feltölteni. Ezért szükséges előrelátóan a zsák nyílását kiválasztani, illetve figyelembe venni, hogy mennyire lesz könnyű majd újratölteni. A töltőanyag nyílás klasszikus cipzárral vagy tépőzárral van ellátva.

A töltelék típusa határozza meg, hogy mennyire lesz kényelmes a zsákban ülni, és mennyi ideig tart "kiüli" a tölteléket.

  • EPS golyócskák – polisztirolból készülnek. Könnyűek és nem károsak az egészségre. A nagyobb méretű töltőanyag-golyókon kényelmesebb ülni, de gyorsan veszítenek a térfogatukból. A kisebbek tömörebbek, de tovább tartanak. A EPS golyócskák 2 és 7 mm átmérővel kaphatóak.
  • Hungarocell golyók – nem igazán alkalmas zsákokba, mivel gyorsan leülepszenek. Nehezebben alkalmazkodnak a test alakjához és gyakran kell újratölteni őket. Vételáruk viszont alacsonyabb.
  • Természetes töltőanyagok – találkozhat hajdina- és tönkölybúzahéjjal is. Természetes anyagokról beszélünk, amely az allergiás vevők számára is alkalmas. Ez a töltelék nem olyan puha, mint a fentebb említett, de jól alkalmazkodik a testhez. Emellett egészségügyi előnyei is vannak. Segít a magas vérnyomás vagy a migrén esetén is.

A szék alakú ülőzsák kényelmet és kellő háttámaszt nyújt ülés közben

Focilabda vagy körte alakú babzsákot szeretne?

A puffjaink széles választéka lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa az Ön számára legkényelmesebb formát. A legnépszerűbbek közé tartoznak:

  • Babzsákfotel – alkalmas a nappaliba, ahol extra ülőhelyként szolgálhat, vagy teljesen helyettesítheti a karosszéket. Ráadásul ülni vagy feküdni is lehet benne.
  • Párna alakú babzsák – nagy méretű ülő- és fekvő alkalmatosság. Előnye a könnyű formázhatóság.
  • Focilabda alakú babzsák – a labda puffot különösen a gyerekek fogják értékelni. A kerek forma előnye, hogy a zsák teljesen "átöleli" Önt és biztonságban érzi magát benne.
  • Körte alakú babzsák – főként ülésre használják. Magasabb, így az idősebb korosztály számára is kényelmes. Tökéletes lesz a kisebb helyiségekbe.

A formát az Ön preferenciái szerint válassza ki

Hogy milyen gyakran kell újratölteni a zsákokat?

Erre a kérdésre a válasz nem teljesen egyértelmű. Attól függ, hogy milyen töltőanyagot választ és mennyire intenzíven használja a babzsákot. Egyesek a kemény és jobban megtöltött zsákot, mások a kevésbé megtöltött puffot részesítik előnyben. Általánosságban a felhasználók visszajelzése szerint állítják, a napi használat mellett az utántöltést körülbelül 3-4 havonta szükséges.

A feltöltés általában legalább két ember együttműködését igényli. Szélmentes területen ajánlatos elvégezni. Az újratöltést a lehető legóvatosabb tempóban tegye, mert már a legapróbb huzat is szétfújhatja a töltőanyagot.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette