Pihentető a nyár a teraszon?

Amint a hőmérő elkezd kellemes hőmérsékletet mutatni, kevesen akarják idejüket zárt térben tölteni. Ez a pergolák, erkélyek és teraszok szezonja. Hogyan tervezze meg és rendezze be megfelelően a kültéri ülőhelyeket? Minden az építési engedélyektől, a gyártási anyagoktól és a teraszberendeztől kezdve egy helyen.

Vegye körül magát természettel

Pergolát akar építeni? Tudja meg, mit mondanak a hatóságok

Ahhoz, hogy minél tovább élvezhesse a pergola kényelmét, kezdje el az építést tavasszal. Amint felmelegszik az időjárás, kezdjen hozzá. Mielőtt beszerezné a szerszámokat, tájékozódjon arról, hogy szüksége van-e építési engedélyre az építkezéshez.

Pergolát vagy beállót épít?

Az építési előírások különbséget tesznek a pergola és a beálló között. Mi a különbség?

  • Pergola – az építési szabályzat szerint a pergola olyan könnyűszerkezetes építmény, amely a kúszónövények növekedésének támasztékául szolgál. Általában szellős előtetővel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik hagyományos polikarbonát tetőszerkezettel vagy billenő lécekkel. Az építési szabályzat a pergolát nem tekinti épületnek, így nem kell érte az építési hivatalba szaladgálni.
  • Beálló a beállóra nem vonatkozik más építési szabályzat mint a pergolára. Zavaró, nem igaz? Ez egy tetővel fedett szerkezet, amelyet ülőhelyként használnak. Ide tartozik a pavilon, a kocsibeálló vagy a fedett terasz. Ha az építés során betart bizonyos szabályokat, elkerülheti a hatóságokat.

Pergola, amely nem igényel építési engedélyt

Annak érdekében, hogy a pergolát ne kelljen bejelenteni az építési hatóságnál, a pergola nem lehet:

  • nagyobb mint 25 m²,
  • magasabb mint 5 m,
  • nem szolgálhat üzleti célokat,
  • nem lehet a telekhatártól kevesebb mint 2 m-re elhelyezve

Ha nem tartja be ezen szabályok bármelyikét, akkor fel kell keresnie az építési hatóságot. Az építési engedély kiadása általában több hónapot vesz igénybe.

Mielőtt elkezdené az építkezést, ellenőrizze az építési szabályokat

Legnépszerűbb építőanyagok: fa és alumínium

A kívánt pergolához vezető út kezdetén a gyártási anyaggal kapcsolatos döntés születik. Jelenleg a fa és az alumínium a legnépszerűbb.

A fa pergola természetes megjelenése

A legtöbb ember a természetes megjelenés miatt választja a fát. Ráadásul ez az egyik legolcsóbb anyag. Milyen előnyei és hátrányai vannak?

  • Alacsonyabb vételár.
  • Kellemes megjelenés.
  • Különböző színek.
  • Könnyű javítás
  • Magas igényesség a rendszeres karbantartásra.
  • Új festékréteg szükségessége 3-5 évente.
  • Védeni kell a fát a fapusztító gombáktól és a penésztől.

Karbantartásmentes alumínium pergola

Az alumíniumból készült pergola leggyakrabban azokat vonzza, akik nem akarnak gondoskodni róla, vagy nem tartoznak a barkácsolók közé. Ha minőségi, tartós alumíniumot választ, a pergola nem igényel karbantartást. Milyen előnyei és hátrányai vannak az alumíniumnak?

  • Ha minőségi nem igényel karbantartást.
  • Többféle színben kapható, beleértve a fa dekorokat is.
  • Visszafogott, de masszív kivitel.
  • A fa dekorra általában ráfizet.
  • Régebbi épületekhez nem nagyon alkalmas.
  • Magasabb beszerzési ár.

Az alumínium pergola karbantartásmentes

Kezdje el a pergola hangolását

Hogyan lehet maximálisan élvezni a pergola alatt ülést? A megfelelő kerti bútorokkal, kiegészítőkkel és dekorációval.

Kerti bútorok

Bár a pergola fedett, a berendezésnek ellen kell állnia az időjárásnak. Ezért a kerti bútorok kiválasztásakor válasszon tartós anyagokat. Ezek közé tartoznak:

  • alumínium,
  • rozsdamentes acél,
  • teakfa,
  • rattan, szintetikus és természetes.

A bútorok típusát aszerint válassza ki, hogy hogyan fogja tölteni az idejét a pergola alatt. Ha ez lesz a szabadtéri étkezőhelye, akkor legyen étkezőasztal és székek. Ha inkább pihenésre szánja kiváló választás a kerti szettek és garnitúrák. Ezek általában alacsonyabb dohányzóasztalokból és fotelekből vagy kanapékból állnak. Élvezze nyugodtan a jeges frappét vagy egy habos lattét. Az ülőalkalmatosságok kényelmesek, színtartóak és vízállóak.

Emelje a hétköznapi pihenést királyi rangra. Válasszon a pergola alá vagy közelébe kerti hintákat. Tudta, hogy a hintázás a relaxáció egyik formája? Ellazítja a merev izmokat, és a jólét és a belső béke érzését kelti. Ha hintázik, erősíti a mozgásszervi rendszerét, de javítja a keringését, az anyagcserét és az idegrendszer működését is.

Az ülőzsákok is megtalálják a helyüket a pergola alatt. A poliészter borításúak az ideálisak. A poliészter időjárásálló és könnyen karbantartható. Az ülőzsákokban remekül lehet pihenni, mivel tökéletesen alkalmazkodnak az vonalaihoz.

A pergola szolgálhat még:

  • szabadtéri mozi, amely a legkényelmesebb ülőhelyeket igényli,
  • bár, ahonnan nem hiányozhatnak a magas asztalok és bárszékek,
  • privát SPA jacuzzival és napozóágyak a kikapcsolódáshoz.

A kerti bútorok hozzájárulnak a kényelemhez

A kiegészítők nyugodt hangulatot teremtenek

Tegye a legkényelmesebbé a pergola alatt, hogy jól érezze magát. Fektessen kültéri szőnyeget a terasz padlójára. Kaphatóak szintetikus szálakból készült szőnyegek, amelyeket nem károsít az eső vagy az erős napsugárzás. Könnyen felsöpörhetők, és akár vízzel is lefröcskölheti őket.

Adjon a párnázás kiválasztására. Jelenleg a legnépszerűbb színek az antracit és a krém. Ha háziállatok vagy gyerekek vannak otthon, a praktikus antracitot ajánljuk. Ha az antracit szín túl sötétté teszi a pergolát, adjon hozzá fehér függönyöket. Ezeket általában a pergola oszlopaihoz kötik. Légies hatást keltenek, és mediterrán hangulatot kölcsönöznek a pergolának.

A virágok nem hiányozhatnak a pergola alól. Lógó cserepeket akasszon a szerkezetre. Helyezzen magas cserepeket vagy emelt ágyásokat eperrel és fűszernövényekkel a terasz padlójára. A cserépben nevelhető fák is jól megállják a helyüket.

Helyezzen nagyméretű lámpásokat állványok vagy lépcsők mellé. Biztonsági okokból érdemes a láng pislákolását imitáló LED-fénnyel ellátott kialakítást választani. Helyezzen el egy dekoratív sólámpát egy kis asztalon.

A pergolának is kellenek kiegészítők

Ne üljön kint a sötétben

Bár a nyári esték hosszúak, a kültéri világítással még hosszabbak lehetnek. Ha a pergola egy fal mellett helyezkedik el, a kültéri fali lámpák a legnépszerűbbek. Gyakran a pergolákat lógó csillárokkal egészítik ki, amelyek hangulatos belső tereket alakítanak ki. A modern LED-csíkokkal történő világítás is egyre népszerűbb. Érdemes kombinálni a világítási típusokat. A LED-csík kiegészítő hangulatvilágításként működik. A csillárok és a fali lámpák a pergola minden szegletébe fényt visznek.

A hangulat teljessé tételéhez nem hiányozhatnak a kültéri fénydekorációk sem. Ezek általában olyan fénygömbök, amelyek változtatni tudják az alakjukat. A kültéri LED-láncokkal elhozhatj a romantikát.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette