Rendezzünk be fényűző konyhát korlátozott költségvetésből – 1.rész

Ki ne szeretne otthon olyan konyhát mint a divatmagazinok lapjain? Mindannyian legalább egyszer álmodoztunk, olyan helyiségről, ami ha nem is olyan fényűző, de minden látogató első pillantásra csodálja majd. Persze, felszerelheti a konyháját drága bútorral, a legújabb amerikai hűtőszekrénnyel és a hab a tortán a hatszögletű csempe lenne. Így azonban egy vagyont fizetne a felszerelésért. Ezért megnéztük, hogyan változtathatja meg a konyháját minimális költségvetésből, hogy előkelőbben hasson. A sorozatunk első részében a hosszú függönyöket tekintjük meg, majd a csaptelepekkel folytatjuk, amik az első benyomást befolyásolják, harmadjára pedig a kiváló megvilágítást vesszük véka alá. Hogy ne legyen kevés tipp egy cikkben, a végén egy bónusz javaslattal is készültünk. Helyezze magát kényelembe, rátérünk a lényegre.

L-alakú konyha fényűző fehér színben beépített fogyasztókkal

Mutassa meg a beltér magasságát az okosan felfüggesztett függönyökkel

Képzeljen el egy nem mindennapi konyhát egy filmből vagy sorozatból. Leggyakrabban mindig óriási tér van és magas beltér. Előfordul, hogy a konyha összekötő tér az emelettel, így a belmagasság akár négy méter is lehet. Ezt a legtöbben otthon nem tudjuk megvalósítani. Azonban léteznek elegáns megoldások, amikkel optikailag megnövelhetjük a magasságot. Segítségünkre lehetnek a közvetlenül a mennyezet alatt felfüggesztett függönyök. Azt az érzést kelti, hogy egy óriási, mennyezettől a padlóig nyúló ablakot szeretnénk elrejteni. Ez pedig pontosan így néz ki a luxuskonyhákban is.

A jó hír az, hogy ez a tipp nem függ össze azzal, milyen stílusú a konyhája. Teljesen mindegy, hogy egyszerű furnérozott munkalapot szerzett be, vagy masszív márvány munkalapja van. Az ablak mellett a magasból földre hulló függöny mindkét megvalósítással remekül mutat. Még a minimalista stílusú konyhákba is illik, bár oda kevésbé erős színt és mintát javaslunk. A rikító minták megtörhetik a gyengéd egyensúlyt. A hosszú függönyök a retró konyhákba is illenek. Ebben az esetben választhat fém vagy műanyag függöny kapcsot, amiket a hagyományos karnisokhoz használnak. A végeredmény tökéletesen autentikus lesz.

Modern luxuskonyha hosszú függönyökkel

Ha a függöny anyagáról van szó, mosható textíliát javaslunk, vagy megfelelő súlyú pamutot. Ezeket bármikor kimoshatjuk, amikor szükségesnek látjuk. A konyhában ugyanis a nagyobb nedvességtartalom és a zsírok miatt a függönyök gyorsabban összekoszolódnak. De ez miatt nem kell aggodalmaskodnia. Elég néha eltekintenie az asztal mellett és megnézni, nincs-e szükség a függöny tisztítására. Ha nem szeretne várni a függöny megszáradásáig, szerezzen be kettőt és szükség szerint váltogassa őket. Semmi esetre sem ajánljuk, hogy a függönyt a konyhában kiakasztva szárítsa. A nedvességtartalom és a zsír miatt a végeredmény nem lenne túl meggyőző.

Hencegjen gyönyörű csapteleppel

Ezt a trükköt azonnal megkedveli, mivel pár ezer forintból és kevés rászánt időből megoldható. Ha kellően ügyes kezű képes lesz egyedül felszerelni a csaptelepet. Így, ha az üzletben vagy az interneten meglát egy remek darabot, nem kell átgondolnia, megvegye-e. Ami a stílust illeti, figyelembe kell vennie, milyen a konyha berendezése. Ne csak a stílust, de a színeket is vegye figyelembe. Előfordulhat, hogy a csillogó csaptelep rosszul mutat majd a munkalappal vagy a konyhabútor színével. Ezt pedig nem szeretnénk. A legelegánsabb darabok egyértelműen a művészien megmunkált fémek fényesre vagy mattra csiszolt felülettel.

Amennyiben a munkalap szürke színű, remekül mutatna hozzá a sárgaréz csaptelep. Természetesen matt kivitelezésben. A kevésbé feltűnő sárga szépen kiegészíti a szürke mosogatót és színt ad a környező bútoroknak is. Más csillogó, aranyozott felületű fémekkel ellentétben nem mutat giccsesen. Ezeket a visszafogott helyiségekben inkább ne használja. Ha sikerül összehangolnia a csaptelep és a bútor fogantyúinak árnyalatát még átgondoltabb dekorációt ér el. Ez azonban nem szabály, amit feltétlenül be kellene tartani.

Totyogó mossa a kezét réz csaptelepű mosdónál

Csillogó rozsdamentes acél, fekete vagy aranyozott csaptelepeket csak abban az esetben válasszon, ha hivalkodóbb hatást szeretne elérni. Ez nem jelenti azt, hogy ez a választás giccses, ám ha nem lesz óvatos, a mosogató könnyen ilyen hatást kelthet. Mindennek az alapja az összhatás. Tehát, ha látványos étkezőszékei vannak csillogó fém lábakkal, bátran választhat fényes felületű csaptelepet is. A két elem szép összhangot képet alkot és optikailag hívogató egységet hoz létre. Kiemelheti még egy hasonló képkerettel a falon, csillogó vázával az étkezőasztalon vagy a polcon elhelyezett más dekorációval.

Világítson rá a luxusra

A beltéri világítás komoly téma mindenkinek, aki szépen szeretné berendezni az otthonát. Ezt jól tudják a lakberendezők is, akik szívesen választanak olyan lámpákat, amik felhívják magukra a figyelmet. Semmit sem kell eltúlozni, de ha sikerül beszereznie egy markáns darabot, melynek a dizájnka elsőosztályú, egy erős darabra tesz szert. Természetesen nem kell leragadnia egyetlen, a szoba közepén a mennyezetről lelógó csillárnál. Épp ellenkezőleg. Sokkal elegánsabb több típus ötvözése, amelyek egy stílusba vannak hangolva. Így kitűnően és a részletekig összehangolt szobát alakít ki, ami a magyar konyhákra nem mindig jellemző. Nálunk a praktikus elemek a szépség fölé emelkednek.

A csillárok formatervezése mellett az is fontos, mennyire tudják megvilágítani a helyiséget. Itt nem arra gondolunk, hogy a konyha minden zugát erős fénysugár világítja meg. Biztosan nem szeretné, hogy a kávé szürcsölésekor egy erős villanykörte ragyogjon az arcához közel. Valószínűleg még nehezebben és rossz kedvel indulna teljesíteni a napi teendőit. Ellenben a különleges fogások elkészítéséhez tökéletesen kell látnia mindent. Csak így lehet biztos, hogy minden előkészített alapanyag tökéletes, amivel az elkészített étel is exkluzív lesz. Figyeljen oda a fény szórására is. A konyhasziget felett elegendő a pontlámpa, míg az étkezőasztal fölött nagyobb fényszórású csillárra lesz szüksége.

Modern konyha markáns csillárral láncon

Ha azon töri a fejét, milyen világítást szerezzen be, válassza a minőségi anyagokat. Ideális a fém, kerámia vagy üveg kombinációja. Legfőképpen az átlátszó vagy áttetsző lámpabúrák igazán elegánsak. Nem kell attól tartania, hogy valaki túlságosan giccsesnek találná ezeket a lámpákat. Ami pedig az árat illeti, nem rövidítik meg. Leggyakrabban pár ezer forintról van szó, ami a kiváló minőségért és a formatervezésért nem nagy befektetés. Ha a puhább anyagokat kedveli választhat fa lámpabúrát papír vagy anyag árnyékolóval. Ebben az esetben számoljon vele, hogy a végeredmény nem lesz olyan fényűző.

Öltöztesse konyhaszekrényét színekbe

Szeretné vagy sem a konyhaszekrény és a konyhabútor a szoba legjellegzetesebb eleme. Éppen ezért érdemes átgondolni, hogyan fog kinézni. A legtöbb szekrényt egyszerű festékkel átalakíthatja. Ha nem biztos a saját képességeiben, bátran kérje szakértő segítségét. Rá sem fog ismerni régi konyhabútorára. Az elegancia mellett a szekrény életciklusát is meghosszabbítja, ami a mindennapi használat és a konyhai főzés mellett igencsak leterhelt. Szóval öt vagy tíz év múlva bátran újrafestheti a szekrényt és kedve szerint új színbe bújtathatja a konyháját.

Ha erre a bónusz tippre adja a fejét, nézzen meg pár bútorkatalógust vagy lakberendezési magazint, hogy olyan színkombinációt válasszon, ami valóban összeillik. Általános szabály, hogy egy karakteres, például piros színt kell választani és azt neutrális színnel, fehér, szürke vagy fekete kell kiegészíteni. Ezek mindig illenek egymáshoz. A festéskor nem csupán a szekrényajtókra kell gondolnia. Bátran fesse le a székeket és a polcokat is. Meglátja, remekül mutat majd.

Minimalista konyha korall színű szekrényekkel

Elérkeztünk az első rész végére. Átvettük az első tippeket, hogyan rendezzen be luxuskonyhát megszabott költségvetésből. Gondoljon arra, hogy a drága anyagok és a fényűző fogyasztók nem minden. Valamikor hatékonyabb egy aktív munkával megvalósított remek ötlet. Még több tippet osztunk meg a második részben. Persze bátran olvassa át blogunk többi cikkjét is.

Kapcsolódó termékek

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette