Ajánlások és tippek a bútorok megfelelő ápolásához

Nagyon örülünk, hogy velünk együtt szépíti otthonát, és kívánjuk, hogy az új bútorok minél tovább szolgálják és boldoggá tegyék Önt. Ezért szeretnénk megosztani Önnel néhány gyakorlati tanácsot és hasznos tippet.

Kicsomagolás

A bútorokat alaposan becsomagolják, hogy a szállítás során ne sérüljenek meg. Ezért gyakran szükséges a csomagolóanyag több rétegének óvatos eltávolítása.

Kicsomagoláskor kövesse a csomagoláson található utasításokat, és soha ne használjon éles vagy hegyes tárgyakat, például ollót, kést stb.

A matracot legkésőbb a kézhezvételt követő 24 órán belül csomagolja ki, és hagyja sík felületen 48 órán át regenerálódni.

Összeszerelés

A bútorokat mindig a mellékelt összeszerelési útmutatónak megfelelően és a megfelelő összeszerelési szerszámok használatával szerelje vagy állítsa össze.

A bútorokat vízszintesen és sík felületre szerelje fel. Ez megakadályozza, hogy az ajtók helytelenül nyíljanak, nyikorogjanak, felboruljanak és kárt tegyenek a bútorokban.

Ha kemény felületen (csempe, úszó padló stb.) szerel össze, akkor a bútorok alá érdemes kartonlapot tenni, hogy az ne ütődjön, vagy más módon ne sérüljön meg.

Bútorok összeszerelése

Elhelyezés

A bútorokat száraz és optimálisan szellőző helyiségekben, a hőforrásoktól legalább 1,5 m távolságra helyezze el. Soha ne tegye ki közvetlen napfénynek, és védje az esőtől és más kedvezőtlen légköri hatásoktól.

Gondozás és karbantartás

Bútorai hosszú élettartamának érdekében gondoskodnia kell róluk.

A bútor felületét csak megfelelő nedves ruhával vagy papírtörlővel tisztítsa meg. Ne használjon kémiai tisztítószereket vagy súrolószereket, amelyek megkarcolhatják a felületet.

Kerülje a felesleges áztatást, amely helyrehozhatatlanul károsíthatja a bútorokat. Ha a bútorra víz vagy más folyadék fröccsen, azonnal törölje le az érintett felületet, és szárítsa meg.

Minden anyagnak megvannak a maga sajátosságai, és más-más karbantartási és tisztítási módszert igényel. A bútorok ápolása során mindig kövesse az árukhoz mellékelt karbantartási utasításokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a nem megfelelő tisztítás okozta károk nem fogadhatók el reklamáció alapjául. Ön akkor is elveszíti az igényérvényesítés lehetőségét, ha a karbantartási követelményeket (pl. a bőr rendszeres impregnálása) nem tartja be.

Ön is hozzájárulhat a bútorok jó állapotához, ha időről időre ellenőrzi, és szükség esetén meghúzza a csavarokat és az illesztéseket.

Bútorok karbantartása

Manipuláció

Mozgatás közben óvja a bútor minden részét a mechanikai sérülésektől.

Mozgassa a bútorokat plusz teher nélkül, és mindig csak emeléssel (a húzás vagy a mozgatás maradandó károsodást okozhat).

A bútorokat a szilárd szerkezeti részeknél fogva fogja meg manipuláció közben. Fogja meg és emelje fel a szerkezet alsó kereténél fogva, legalább egy másik felnőtt segítségével.

Bútorok mozgatásakor soha ne kapaszkodjon vízszintes elemekbe, például polcokba, fiókokba stb. Kárpitozott bútorok mozgatásakor soha ne fogja meg a hátpárnákat vagy más kárpitozott részeket, amelyek sérülésre hajlamosak lehetnek.

Helyes használat

Azzal is meghosszabbíthatja bútorai élettartamát, ha csak a rendeltetésszerű használatnak és a tervezési jellemzőknek megfelelően használja őket. Hacsak a termék jellege másképp nem rendelkezik, vagy másra nem utal, a bútorokat kizárólag ülésre/fekvésre/tárolásra szánják.

A bútorokat a megadott terhelhetőség figyelembevételével használja, és kerülje el az egyes részek nem kívánt túlterhelését. Próbálja meg egyenletesen terhelni a polcokat, fiókokat és egyéb tárolóhelyeket. Ne töltse túl az ágyak és ülőbútorok tárolóhelyeit, hogy megelőzze azok deformálódását és a megereszkedését.

A kárpitozott bútorok különösen érzékenyek lehetnek az éles és durva tárgyak okozta sérülésekre. Ha vannak háziállatai, kérjük, vegye figyelembe, hogy a huzat nem állatok általi használatra készült.

Ülőbútorok esetében csak az erre a célra tervezett részekre üljön. Ne üljön vagy másszon fel a kartámaszokra, háttámlákra vagy puha szerkezeti részekre. Ne fejtsünk ki túl nagy terhelést olyan helyekre, amelyek nem alkalmasak erre. A nem megfelelő és szélsőséges terhelés repedéseket okozhat a varratokban és a szerkezet deformációját is okozhatja.

A bútorokat nem arra tervezték, hogy járkálni, ugrálni, mászni lehessen rajtuk, vagy más hasonló tevékenységre használják őket. Az ilyen (a rendeltetésszerű használattal ellentétes) használat következménye, a bútor károsodásán kívül, súlyos vagy akár halálos sérülést is lehet. A bútoroknak az ilyen használatból eredő sérülése nem fogadható el reklamáció alapjául.

Bútorok használata

Termék-specifikus tulajdonságok

Minden terméknek jellemző tulajdonságai vannak a felhasznált anyagoktól függően. Például a színben és a textúrában lehetnek kisebb eltérések. Ilyen lehet még a szövet gyűrődése (hámlás), az ülésnyomok (a használt terület kifényesedése) vagy a szövetek ráncosodása a kárpitozott bútorokon és matracokon. Ezek olyan természetes jelenségek, amelyek nincsenek hatással a bútor funkciójára, használatára és tartósságára, és nem minősülnek az áru hibájának.

Miért nyikorognak néha a bútorok

A bútorok nyikorgásának számos oka lehet. Íme tippek a nyikorgás kezelésére:

 1. Győződjön meg róla, hogy a bútor sík felületen áll.
 2. Ellenőrizze, hogy a bútorlábak csúszásgátló aljzaton ülnek-e. Használhat például filcanyagot, hogy megakadályozza a bútorok csúszását a padlón.
 3. Ellenőrizze, hogy az egyes bútorelemek (pl. az ágy, az ágyborda és a matrac) megfelelően vannak-e kombinálva.
 4. Győződjön meg arról, hogy a helyiség páratartalma optimális. A fabútorok például télen nyikorognak a leggyakrabban, amikor kevesebb a szellőzés, több a fűtés és nagyobb a páratartalom a szobában, ami a bútorokat „munkára“ készteti.
 5. Határozza meg azt a helyet, ahol a bútor nyikorog. A nyikorgás forrásának meghatározásához bontsa szét a bútorokat az egyes elemeire. Ha az egyes elemek nyikorgása nem észlelhető, a nyikorgás oka az egyes elemek anyagainak egymáshoz való súrlódásakor keletkezik. A kellemetlen zajok kiküszöbölése érdekében javasoljuk, hogy használjon filcbetétet vagy egy darab textilt ott, ahol súrlódást észlel (például a rács és az ágykeret között). Ilyen esetben nem beszélhetünk reklamációról, mert nem a termék hibájáról van szó, hanem a felhasznált anyagokból eredő jelenségről.

Általános információk

Vásárlóként nem köteles a reklamációs eljárás részeként a terméket eredeti csomagolásában átadni az eladónak. Azonban úgy kell rögzítenie, hogy a szállítás és kezelés során kellően védve legyen a további sérülésektől.

Az árukra nyújtott garancia nem terjed ki a következő hibákra:

 • szakszerűtlen összeszerelés
 • az ügyfél által okozott mechanikai sérülés
 • a használati utasítás be nem tartása
 • a használati utasítással vagy a rendeltetésszerű használattal ellentétes használat vagy egyéb, az áru károsodásához vezető jogosulatlan cselekmények és manipulációk (nem rendeltetésszerű használatnak minősül az áru túlzott megterhelése vagy egyéb, a termék tervezési jellemzőivel ellentétes, ésszerűtlen igénybevétele is).
 • nem megfelelő elhelyezés (sugárzó hő, páratartalom stb.)
 • helytelen üzembe helyezés
 • az áru túlterhelése (például az áru nem háztartási célú felhasználása)
 • a karbantartás elhanyagolása (pl. impregnálás)
 • nem megfelelő tisztítás és karbantartás (pl. tisztítószerek és súrolószerek használata)
 • szakszerűtlen beavatkozás vagy javítás
 • gondatlan kezelés és szállítás
 • a rendeltetésszerű használatból eredő természetes elhasználódás
 • természeti esemény
 • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette