26 tanács a gyerekszobához

  1. A pillanat amikor a kisgyermekük elhagyja a szülői hálószobát és önállósodik, a pszichológusok szerint egy fontos lépés a szülőktől való függetlenedésben. Ha a végső döntés az Öné, ne felejtsen el a gyerekszoba berendezésekor szorosan együttműködni a gyerekével.
  2. Az óvodáskorú gyermek rengeteget játszik a földön. Ezért válasszon kellően meleg és könnyen tisztítható padlót egy ízléses szőnyeggel kiegészítve.
  3. Még néhány évvel az iskolakezdés után is gyereke hosszú ideig fog a játékaival játszani. Ez teljesen rendben van, ugyanis a kreativitáson kívül a gyerek szociális szférája is fejlődik majd. Ezért biztosítson elegendő tárolóhelyet a játékai számára. És ne csak a nyitott polcokon. A mozgatható tárolók és a papírdobozok megfelelő segédeszközök a rendetlenség elleni harcban.
  4. A gyerekágyak minimális mérete legalább 60 x 120 cm. Ami jó ha rendelkezik kivehető biztonsági korláttal, vagy oldalráccsal.
  5. Annak érdekében, hogy ne kelljen az óvodáskorú gyermekek falát évente háromszor átfestenie, nagyon praktikus, ha a frekventált helyeken a padlótól 70 cm-es magasságban falvédőt használ.

    26 tanács a gyerekszobához

  6. Az óvodáskorú gyermek számára a ruhák tárolására elég egy háromfiókos komód. Azonban, jobb ha előre gondolkodik. A nagy ruhásszekrény a gyereke felnőtté válásáig elegendő lehet.
  7. Az óvodáskorú gyerekeknek elég a 50 x 75 cm-es méretű munkafelület is. Ideális esetben az asztallap billenthető és a magassága is állítható.
  8. Néhány gyerek fél pedig a sötétben aludni. Ezért ne feledkezzen meg a fényszabályozható lámpáról sem, amelyet gond nélkül egész éjszaka égve hagyhat.
  9. A kisgyerekek kreativitását és fantáziáját a rajzolás fejleszti a legjobban. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a gyerek művészi alkotásai a falon kötnek ki. Próbáljon meg a szobájában egy táblát, esetleg faliújságot elhelyezni.
  10. Az iskolakezdéssel nőnek a gyermeke igényei a saját tér és a magánélet iránt. Ha a szobán a testvérével is osztoznia kell, akkor különböző változatos elemek lesznek ebben a segítségére. A piacon megtalálhatunk olyan bútorokat, amelyekben a fekvőhelyek alatt dolgozósarkak, fiókos lépcsők és további tárolóhelyek találhatóak.

    26 tanács a gyerekszobához

  11. És ha az ágyneműtartó már megtelt, az ágy alatt található tárolók ideiglenesen megmenthetik a helyzetet és a rend látszatát kelthetik.
  12. Az iskolásoknak stabil munkafelületre van szüksége. Az íróasztalon kívül fiókokra és polcokra is szükségük lesz az iskolai segédeszközök tárolásához. Ne feledkezzem meg a minőségi világításról, tehát a dolgozólámpáról.
  13. A dolgozósarok hosszú időre a gyereke társává válik, ezért helyezze a legcsendesebb és legjobban megvilágított helyre.
  14. Az iskolai üléshez már az óvodáskorban jó hozzászoktatni a gyereket. Azért, hogy ne görbüljön a gerince, ülésnél az egész talpának a talajhoz kell érnie és a combjának derékszögben kell elhelyezkednie. A legalkalmasabbak az állítható magasságú, multifunkciós és mobil bútorok az iskolai segédeszközök tárolására alkalmas tárolókkal kiegészítve, amelyek szó szerint a gyerekekkel nőnek majd fel.
  15. A dolgozó székeknek állítható háttámlával és állítható magasságú üléssel kell rendelkezniük, hogy alkalmazkodjanak a gyerek növekedéséhez.

    26 tanács a gyerekszobához

  16. De vigyázzon a forgószékekkel! A görgők típusát igazítsa a padló anyagához. Ha nem ért hozzá, engedje meg, hogy segítsünk. A nemkívánatos karcolásokat megelőzheti egy kisméretű szőnyeggel, vagy speciális csúszásgátló alátéttel.
  17. Nagyon fontos az íróasztal megvilágítása is. Az asztali lámpának állítható magassággal és fejjel kellene rendelkeznie.
  18. Ha a kisgyerekek imádnak színezni, a falfestésnél a pasztell árnyalatokat részesítse előnyben. A mesemotívumokat csak a kiegészítőknél használja, amelyeket könnyen kicserélhet. Például az ágyneműn, vagy a függönyökön.
  19. Ideális megoldás a meghitt gyerekbirodalom kialakítására a tapéta. A nagyméretű minták segítségével könnyebben elmerülnek a saját mesevilágukban. A választásnál ügyeljen a gyermeke véleményére. Ne feledje, hogy a kevesebb néha több, a merész minta megfelelően kiegészíti a világosabb felületeket.
  20. A gyerekeknél fontos szerepet játszik a környezetük színérzékelése, amelyben mozognak. A gyerekszoba színe hatással lehet a gyerek pszichikai és fizikai állapotára is. Ezért a színskálák kiválasztásakor vegye figyelembe a gyereke véleményét. A csendesebb és szégyenlősebb gyerekek aktivitását növelhetik a sárga, a narancssárga és a piros színek telített és élénk árnyalatai. Az élénk és dinamikus gyerekek túlzott temperamentumát és a hiperaktivitását pedig visszafoghatja a zöld és a kék árnyalataival.

    26 tanács a gyerekszobához

  21. A színkontrasztokat és a színek alapján történő megkülönböztetést segítségként felhasználhatja a játékok tárolásánál. A különböző színű tárolók nemcsak a színek megkülönböztetésében fejlesztik a gyereket, hanem fokozatosan rávezetik a dolgaik szortírozására.
  22. A gyerekszoba a felnőtté válás időszakában kerül utoljára átalakításra. Ekkor a fiatal felnőtt érdeklődései és életfelfogása is egyre jobban körvonalazódik. Ha a rendelkezésre álló hely és anyagi lehetőségei is megengedik tegye könnyebbé a felnőtté válás folyamatát a gyerekszoba ifjúsági szobává való átalakításával.
  23. Ha eddig sikeresen kitartott a tévé és egyéb hangtechnikák elhelyezése ellen a gyereke szobájában, itt az ideje hogy visszalépjen.
  24. Nyugodtan megszabadulhat a nyitott polcoktól. A kisebb gyerekek szívesen állítják ki tárgyaikat, a fiatal felnőttek azonban a magánéletüket tartják fontosabbnak, ezért a ruhásszekrényeket és fiókokat részesítik előnyben.
  25. A szobát csak a szükséges bútorokkal rendezze be, amelyek könnyen tisztíthatóak. Mivel a takarítás annak felelőssége aki a szobában él.
  26. Igazán menő eleme lehet a tanulószobának egy avantgárd, kényelmes fotel. Hasznos lehet tévénézés közben, lustálkodáskor, vagy a barátokkal történő laza találkozásokkor is.

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

26 tanács a gyerekszobához

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette