Hallotta már? A szakértők bejelentették, melyek lesznek a 2023-as év színei

A vezető márkák tavalyi színválasztása gyanúsan hasonló volt. A legtöbbjük valamilyen zöld színt nevezett meg, a világostól a semleges árnyalatokig. Miért? A társadalom nagy része szerette volna elsősorban a természetre és az otthonon kívül töltött időre helyezni a hangsúlyt. Idén azonban változott a közhangulat, ezért a beltérbe választott színek is sokkal változatosabbak. A semleges színek kedvelői, valamint a kifejezetten telített színek rajongói is megtalálják a kedvencüket.

Idén a merészebb stílusúak és a minimalisták egyaránt rátalálnak kedvencükre

Melyek a 2023-as év legdivatosabb színei?

Az elmúlt éveket követően, amikor a hangulatos és nyugodt érzést felerősítő színeké volt a főszerep, most a drámai és rikító árnyalatok örvendeztetnek meg bennünket. Nemcsak a beltérben jelennek majd meg az erőt, földes jelleget és pozitivitást sugárzó színek. Az utóbbi időben szinte éhezünk a vidám színekre és a különböző kísérletekre, amik nem utalnak a lelassult életmódra.

Sherwin-Williams a barna árnyalataira helyezi a tétet

Világos bézs, vagy sötét, földes árnyalatok. A Sherwin-Williams vállalat a barna minden árnyalatára tette le a voksát, melyek a minket körülvevő világban inspirálnak bennünket. A meleg barna szín felválthatja a sok éven át előszeretettel használt, hideg szürkét. A barna szín ugyanis segít a beltér hangulatának gazdagításában. Ez a szín képes melegséget csempészni az otthonba, miközben élő energiával tölti meg a termet.

A 2023-as év színe a Pantone szerint

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a piros árnyalatok közül elsősorban a rózsaszínre fektették a hangsúlyt, idén utat tört magának a telített és energiával teli piros szín. Cseresznye-, szeder-, merlot- vagy a bíborvörös színek vesznek majd körbe minket. Zseniálisan mutatnak különálló bútorok színeként. Mi a véleménye egy piros ülőgarnitúráról vagy fotelról?

Az amerikai Pantone vállalat, aki saját szabványozott színrendszeréről, a Pantone Matching System-ről híres az év színének a Viva Magenta-t választotta. Ez egy karminvörös szín, ami a meleg és hideg tónusok határán egyensúlyozik. A Pantone úgy jellemzi mint:

  • merész,
  • vicces
  • vagy mint egy selyemkesztyűbe bújtatott kéz.

Remekül mutat fő- és kiegészítő színként is. A Viva Magenta maga a boldogság, a korlátok nélküli kísérletezésre és az önkifejezésre buzdít. Próbálja meg karminvörösre festeni például a nappalit és meglátja, mennyire megtelik energiával.

A Viva Magenta tiszta örömöt visz a térbe

Melegebb semleges tónusok

A legtöbb színpalettán megtalálhatóak a semleges árnylatok. Közkedveltek, mivel más színekkel könnyen kombinálhatóak. Ezért idén is népszerű a:

  • fehér,
  • bézs,
  • barna
  • és a melegebb altónusú szürke.

Ezzel a Farrow & Ball és a Behr vállalatok képviselői is egyetértenek. Míg előbbi a szürke melegebb árnyalatai felé húz, amelyek elősegítik a földes tónusok harmóniáját, addig a Behr a krémszín mellett döntött. Szerintük ez egy meleg altónusú és időtálló szín. Segítségével tiszta hangulatot hozhatunk létre. Remekül kiegészül a kékesszürke vagy fekete színnel.

Vining Ivy – kékeszöld befutó a PPG-nél

A PPG Industries amerikai vállalat, amely világelső a festékgyártás terén. Több, mint 70 országban megtalálható. Tavaly az Olive Spring névre hallgató, semleges zöld árnyalatot nevezte meg az év színének. Idén eltávolodva a semleges árnyalatoktól a fényűző drágaköveket idéző kékeszöld Vining Ivy-ra esett a választása.

A Vining Ivy ugyanazt a nyugalmat és a természettel való kapcsolatot fejezi ki, mint az Olive Spring, de mindemellett energiával teli kék színnel gazdagítva. Azt fejezi ki, hogy az emberek nem szeretnének egyetlen színnel megelégedni. Szeretnék kihasználni a nekik kínált összes lehetőséget. A kékeszöld remek kiegészítője az olyan földes színeknek, mint a barna vagy a rézvörös. A kék és a zöld színek remekül illenek a hálószobába, ezért ne féljen használni a Vining Ivy-t ebben a helyiségben. A természetes kontrasztot fehér komóddal, ággyal vagy szekrénnyel ötvözve érheti el.

A kékeszöld tökéletes azoknak, akik nem elégszenek meg egyetlen színnel

Beltéri színek a Clare szerint

Egy másik színszakértő, a Clare vállalat, arra a kérdésre, hogy Melyik lesz a 2023-as év színe? a zöld színt nevezte meg, amely továbbra is semleges színként tündököl. A színek szerelmesei ujjonghatnak, mivel a Clare azt mondja, a zöldet olyan világos trópusi színekkel kombinálják majd mint a:

  • lila,
  • mangósárga,
  • barack
  • és az akvakék.

Azok, akik nem kedvelik az éles kontrasztokat nyugtató, semleges színekkel párosíthatják a zöldet. Próbálja a fürdőszobába csempészni a színeket. Elég egy falat zöldre festenie majd kiegészítők formájában a szobába csempészni a mangósárgát, a lilát vagy barackszínt.

A modern beltéri színek kombinálják a hideg és meleg tónusokat

Az idei év tele lesz változatossággal és sokszínűséggel. Lee Eiseman, a színek szakértője azt mondja, hogy az embereknek nem szabad félniük a hideg és a meleg színek kombinálásától egyetlen helyiségben, csak figyeljenek oda, hogy valamelyik szín domináns legyen. A helyiség nem kelthet olyan érzést bennünk, hogy nem tudjuk eldönteni a hideg vagy a meleg tónusokra helyezték a hangsúlyt.

Remekül mutat a türkiz vagy a zöld ötvözése a bézzsel. A világos barna szín lila vagy telített zöld után kiált. Ennek a trendnek hála gondtalanul párosíthatja az otthonában található kiegészítőket. Engedje a kanapé sárga takaróját levendulaszínű tányérokkal és rózsaszín vázával összhangba kerülni.

A hideg és meleg árnyalatok kombinációja frissességet és újdonságot hoz a beltérbe. Ha vannak olyan kiegészítői, melyeket szeret, egészítse ki őket új, színes kombinációkkal.

Meleg és hideg árnyalatok kombinációja

A nyitott terek esztétikája

A nyitott alapterületeket (tehát konyha és nappali együttese, vagy garzonlakás esetén iroda, nappali, háló és ebédlő együtt) a tulajdonosok berendezhetik egy színárnyalatot választva. Azonban ajánlott minden részt elkülöníteni más-más színtónussal vagy kiegészíteni egy nem várt elemmel. Így vizuálisan elkülönítheti az egyes zónákat funkciójuk szerint.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette