Rendezze be otthonát Art Deco stílusban. Megmutatjuk hogyan

Amennyiben nem elégszik meg az olyan egyszerű és rideg lakberendezési stílusokkal mint a minimalizmus és a modernizmus, talán az extravagáns és kihívó Art Deco világában megtalálhatja magát. A figyelem középpontjában a fényűző megjelenést biztosító drága alapanyagok, a geometriai formák és a kirívó színek állnak. Ismerje meg a mámorító és csillogó Art Deco stílust.

Az Art Deco stílusú beltérben a geometriai formák az uralkodóak

Mi az az Art Deco?

Ha az Art Deco mellett dönt, tudnia kell, hogy ez a stílus a XX. század 20-as és 30-as éveiben volt népszerű Amerikában és Európában. A minimalista és a természet ihlette szecesszió kontrasztjává vált. Az Art Deco nemcsak a lakberendezésben jelent meg, több szakterületre is nagy hatással volt. Például a divatra, építészetre, autóiparra vagy az ékszerkészítésre. A modern, egyben elegáns megjelenésre és funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt.

Az Art Deco a francia Arts Décoratifs szavak rövidítése, ami annyit jelent díszítőművészet. Ez a stílus több évtizeden át, pontosabban a 20-as évek felétől az 50-es évek feléig volt reflektorfényben. Annak ellenére, hogy az Art Deco első látásra kaotikusnak tűnhet rendelkezik szabályokkal, amiket be kell tartani.

Ez a stílus a hagyományos és a modern elemeket ötvözi. Gyönyörűség, nemesség, csillogás és gazdag díszek definiálják.

A nemes stílus az első világháborút követő lehangoló hangulatból ered

Az 1. világháborút követően az európai és amerikai lakosság kimerült és fáradt volt. Nem érdekelték őket a jellegtelen épületek és városi házak, amik a mindennapi élet fáradalmait tükrözték. Az Art Deco a szerelem, a szépség, a gazdagság és a fényűző élet iránti vágyból született.

Az emberek először Párizsban egy kiállításon találkoztak a stílussal. Ez az akkori hagyományos minták elleni felkelés volt. Az Art Deco először a divatvilágba tört be, ami befolyásolta a bútorok és az építészet világát is. Az Art Deco stílus magával ragadta a művészeket és az értelmiségieket. Kulcsfontosságú volt a múlt felhasználása a jövő kiépítéséhez.

Az Art Deco kilép a mindennapi szürke hangulatból

Az Art Deco a luxusminőségű alapanyagokra épít

Az elegáns stílusra az elbűvölő és csillogó anyagok jellemzőek. Ezért nem hiányozhatnak az arany színű elemek sem. Az anyagnak figyelemfelkeltőnek kell lennie, ezért gyakoriak az olyan állatminták mint a leopárd vagy a zebra. Fontos az anyag struktúrája is, ezért nem meglepő, hogy az Art Deco elsősorban a pompás selymet használja.

Nem maradhat ki:

  • a rozsdamentes acél,
  • a króm,
  • az üveg,
  • és a tükrös felületek.

Ezek az anyagok korlátlanul használhatóak. Nem hiányozhat továbbá a fenséges márvány, az ébenfa vagy a zebrafa. Az alap azonban az, hogy a felületek csillogóak és nagyon jellegzetesek. Közkedveltek a sötét, texturált fák, mint például a diófa. Ez elsősorban a falakat és a padlót díszítő arany intarzia aláfestésére szolgál.

Az Art Deco legfőképpen a geometriai elemekre épít

Az Art Deco mintái merészek és szimmetrikusak. A stílus jellegzetessége a geometriai minták. Találkozhat:

  • a legyező stilizált mintájával,
  • virágokkal,
  • olyan absztrakt mintákkal mint a sunbrust,
  • nyilakkal,
  • cikk-cakk mintákkal mint a chevron.

Az egyenes, geometrikus és négyszögletű vonalat az akkori Európa és Amerika ipari és technológiai előrelépéseinek bátorságát és a magabiztosságát szimbolizálják.

Hogyan csempésszük az Art Decot az otthonunkba?

Amennyiben elvarázsolta az Art Deco, mégsem tudja elképzelni ebben a stílusban az egész lakást, átvehet egy-egy elemet is.

Színskála

Az Art Deco színek vonzóak és nagyon kirívóak. Ne féljen használni a metálos színeket mint a króm, ezüst, arany vagy a rozsdamentes acél. A világos sárga, piros, zöld, kék, fekete és rózsaszín színek használatával sem követ el hibát.

Nem hiányozhatnak azonban a krém- és bézsszínű árnyalatok sem. A hálószobában például kifényesített fával és lakkozott bútorral a neutrális színek mutatnak jól. Az Art Decot egy arany elemekkel díszített komód formájában is a hálószobába csempészheti.

Gyengéd árnyalatok és jellegzetes minták a bútoron

Art Deco bútorok

Az Art Deco nem elégszik meg a kicsivel, ezért ne féljen a nagy bútorok mellett dönteni. Az arany vonalvezetés vagy a krómozott szegélyek drámai hatás keltenek és kiemelik a formákat.

A nagy tárolószekrények remekül illenek a hatalmas fotelekhez. A kárpitozásnál válassza az állatmintákat, ha mégis az egyszínűség mellett dönt, akkor mindenképpen selyem kivitelezést válasszon. Stílusos megoldást kínál egy geometriai formájú Art Deco dohányzóasztalka.

Szövetek és minták

A kárpit anyaga és a textíliák az Art Deco jellegzetes elemei. A zsiráf és a leopárd minták mellett népszerű a selyem és a bőr. Bátran forduljon a gyengéd női vonalak felé lila vagy viráglenyomatok formájában. Természetesen nem hiányozhat a geometriai mintákkal díszített szőnyeg sem. Ezek a minták megjelenhetnek az ágytakarókon vagy a díszpárnákon is.

Padló

A padlóval szintén az otthonába csempészheti az Art Deco stílust. Ha egyszerű padlója van felélénkítheti arany vagy sárgaréz berakással. Remekül mutat a fekete-fehér sakktáblaszerű minta, vagy az optikai illúziókat alkotó felületek. Klasszikusnak számít a mintában lerakott parketta (cikk-cakk vagy halszál). Az egyszerűbb megoldások közé tartozik a már említett geometriai mintákkal díszített szőnyeg elhelyezése.

Geometriai mintával díszített padló

Art Deco lámpák és csillárok

Az Art Deco jellegzetes eleme a lámpa. Akárcsak a kiegészítőknél, itt is fontosak a geometriai és szimmetrikus minták. Válasszon tiszta aerodinamikával és modern vonalvezetéssel díszített lámpákat, maratott üvegbúrákat vagy legyező formájú napernyőket. Nem hiányozhatnak a króm és további metálos színek.

Népszerű kiegészítők

Az Art Deco stílusra jellemző a csillogás, amit a szobájába tükrökkel vihet be. Ez lehet díszes keretes nagy tükör, kerek tükör, vagy több tükörből álló szett. Tipikus megtestesítője a sunburst díszítésű tükör. Az Art Deco stílus a régiségekkel is jól kijön. Válasszon arannyal díszített üveget, formázott üveget, szobrokat vagy porcelánt.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette