A belső tér megváltoztatásának nem kell csődbe vinnie a költségvetését. Tudja meg, hogy csinálja helyesen

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a belső tér berendezésénél pazaroljon. Talán egy álomnyaralásra, egy baba érkezésére vagy egy esküvőre gyűjt. Ezek mind olyan események, amelyek szép summát emésztenek fel. Ezért valahol spórolni kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy olyan dekorációkat vagy berendezési tárgyakat használ, amelyekkel első pillantásra olcsónak tűnhet az otthona. Tudjuk, hogyan változtathatja meg a belső tér megjelenését stílusosan, mégis olcsón.

Könnyen megváltoztathatja a belső teret, például a bútorok átrendezésével

Könnyen megváltoztathatja a belső teret, például a bútorok átrendezésével

A színekkel való munka, mint első választás

Amikor azt hallja, hogy "háza vagy lakása belső terének megváltoztatása", az első dolog, ami valószínűleg eszébe jut, az egy új festés. Nem kell feltétlenül a bútorok szobaközépbe költöztetésével, a szőnyegek kihúzásával és egy nagy festés előkészítésével foglalkoznia.

Dolgozz okosan a festékkel. Például csak egy falat fessen le. A színnek illeszkednie kell a már meglévő színpalettához a belső térben. Ha szokatlan színt szeretne, válasszon például textúrás vagy gyöngyházfényű színt. A gyöngyházfényű pamacsok például gyönyörűen néznek ki, és csak akkor csillognak, ha a napfény vagy a mesterséges fény éri őket.

Ha egyáltalán nem szeretne festeni, játsszon a bútorok színeivel. Ha van egy komódja, egy asztalka vagy akár egy polc tömör fából, különböző árnyalatokban és stílusokban, egyszerűen párosítsa őket, azzal, hogy azonos színbe öltözteti ezeket. Adjon hozzá új fogantyúkat, és máris kész.

Egyébként a radiátoroknak vagy a fürdőszobai csempéknek is adhat új színt. Csak válassza ki a megfelelő árnyalatú és típusú festéket. A szaküzletek tanácsot tudnak adni ebben.

Próbálja meg áthelyezni a bútorokat

Szeretné megismerni a lakása belső terének apró kiigazításait, amelyek egy fillérjébe sem kerülnek? Lássunk hozzá... Vagy inkább a bútorok mozgatásához. Sehol sincs szó arról, hogy a bútoroknak úgy kell maradniuk, ahogy vannak. Egy kis átrendezés nagy változást hozhat.

Van otthon egy régi dohányzóasztala, amely már túl van a korán, és még egy felújítás sem hozná helyre a kinézetét? Szabaduljon meg tőle! Szép nagy helyet kaphat a kanapé előtt, ahol például a gyerekek játszhatnak. A kávét pedig egy kisasztalra teheti, amely kompakt, és nem foglal helyet, mivel általában a kanapé oldalán áll.

Bár a bútorok átrendezése ingyenes, mindig át kell gondolni, hogy funkcionális-e és van-e értelme. Nincs értelme csak azért megtenni ezt a lépést, mert változtatásra vágyik. Ha egyszer az elrendezése nem lesz praktikus, akkor egy idő után idegesíteni fogja.

Kezdjen tapétázni

A tapétázás régebben rémálom volt, de ma már sokkal egyszerűbb, mint régen. Ráadásul számos olyan tapéta létezik, amely megkönnyíti az egész folyamatot. Ismét hangsúlyozzuk: ne tapétázza le az összes falat. A tapéta csak egy falon mutat a legjobban, például a hálószobában az ágy mögött. Választhat konkrét, de absztrakt mintájú tapétát is.

Ha a tapétázás túl bonyolult Önnek, próbálja ki a washi tape használatát. A mosószalagok rizspapírból vagy más természetes szálakból készülnek. Legnagyobb előnyük, hogy gyakorlatilag bármilyen felületre, így a falra is felragaszthatóak. Ha úgy dönt, hogy leveszi őket, nem kell aggódnia, hogy magával viszi a festéket vagy a vakolatot is. A washi szalagokkal különféle mintákat varázsolhat. Ráadásul számos színben és mintával is kaphatók. A fantáziájának semmi sem szab határokat.

A "tapétázás" másik módja a dekoratív falmatricák. Ezek általában olyan felületkezeléssel rendelkeznek, hogy letépve ne károsítsák a falat. A matricák ideális megoldást jelentenek például egy gyerekszoba olcsó átalakítására.

A tapéta csak egy falra ideális

A tapéta csak egy falra ideális

Adjunk hozzá további rétegeket a szobához

A lakás belterének apró kiigazításai közé tartozik az úgynevezett rétegezés. Ez azt jelenti, hogy például egy anyag- vagy mintaréteget adunk a szobához. Képzeljünk el például egy padlót. Ha van egy vinilből készült keményfa padlója, akkor adjon hozzá egy újabb réteget azzal, hogy egy szőnyegdarabot fektet rá.

A szőnyeg kiválasztásakor mindig tartsa szem előtt a méretét. Ha túl kicsi méretet választ, a szőnyeg úgy fog kinézni az egész padló összefüggésében, mint egy apró bélyeg egy nagy képeslapon vagy levélben. Például egy dohányzóasztalnak kényelmesen el kell férnie egy darabos szőnyegen a nappaliban. Ugyanakkor a szőnyegnek olyan szélesnek kell lennie, mint a kanapé.

A hálószobában az anyagrétegezést elsősorban az ágyon használják. Az ágytakaró sima textúrájú lehet, amelyet szépen kiegészítenek a kötött huzatú, jellegzetes mintázatú díszpárnák. Ezenkívül rétegezhet anyagokat is. Például keverjen egy kötött ágytakarót bársony vagy szőrös párnákkal. Ez mélységet és drámaiságot kölcsönöz az egész ágynak.

Hívja fel a figyelmet a falon lévő művészetre

Nem számít, hogy mesterek festményei lógnak-e a falakon, vagy a gyerekek festményei, vagy épp a hobbipiacon vásárolt nyomatok. Mindaddig, amíg gyönyörű darabokról van szó, amelyekre büszke, tegye ki őket, hogy mindenki láthassa. Hogyan? Fénnyel hívja fel rájuk a figyelmet. Szerezze meg a megfelelő világítást számukra. Léteznek speciális képvilágítások. De választhat reflektorokat vagy lámpákat is, amelyekkel irányíthatja a fényt. Ideális esetben a lámpák színe megegyezik a háttér vagy a falak színével. Így nem vonják magukra a nem kívánt figyelmet, és megvilágítva kiemelik az igazán fontos dolgokat.

Világítsa meg a művészetet

Világítsa meg a művészetet

A lakástextíliák nagy ereje

Az otthoni textíliák cseréje csodákra képes. Ha egyszerű módot keres arra, hogy feldobja otthonát, válassza a textíliákat. Nem is olyan régen a függönyöket felváltották a redőnyök. Ma visszatérnek a belső terekben. Hogy miért? Mert lágyságot és otthonosságot tudnak kölcsönözni. Ahhoz, hogy a függönyök elegánsan nézzenek ki, olyan karnisra kell őket akasztani, amely a lehető legmagasabban van a mennyezeten. Ideálisak a mennyezethez rögzíthető sínek.

Ha egy kis lakást rendez át, és azt szeretné, hogy nagyobbnak tűnjön, ügyeljen arra, hogy a függönyök és drapériák a mennyezetről a padlóig lógjanak. Így a szoba vizuálisan nagyobb lesz.

A függönyök és drapériák mellett válasszon új huzatot a díszpárnákra. Ne feledkezzen meg az ágytakarókról és a takarókról sem. Ha bevállalja, akár a kanapét is újrakárpitozhatja. Erős kárpitszövetre és elektromos tűzőgépre lesz szüksége. A legkönnyebben olyan kanapékat kárpitozhat, amelyeknek a váza fából, rétegelt lemezből vagy forgácslapból áll. Csak az üléseket és a karfákat kell kárpitoznia. A kartámaszokat meghagyhatja eredetinek. Válasszon sötétebb vagy gazdagon mintázott szövetet, amelyen nem látszik a szennyeződés.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette