Inspiráció a modern beltérhez: űrfuturizmus

A futurizmusra a lakberendezésben úgy is gondolhatunk, mint a jövőben való életre. A lakberendezésről valószínűleg a világűrben játszódó sci-fi filmek jutnak eszünkbe. És ez valóban így is van. A futurizmus "földönkívüli" elképzeléseken alapul, amelyek az űrhajókból és űrállomásokból merítenek ihletet. Mi mindent érdemes tudnunk róla?

Hi-tech belső tér futurisztikus elemekkel

Mi a futurizmus?

Általánosságban véve a futurizmus egy olyan művészeti irányzat, amely hatással volt az irodalomra, az építészetre, a zenére és a filmművészetre.

A mai futurisztikus építészet a 20. és 21. század eleji építészetre alapszik, és a fantasztikus filmek és azon belül az űrjárművek elemei ihlették. A 20. század elején a vízszintes vonalak megjelentek az építészetben, utalva a sebességre, a mozgásra és a sürgősségre. A második világháború után az űrkorszak, az autózás és a műanyag kultúrája tükröződött az építészetben.

A futurizmust a dinamikus és ellentmondásos vonalak és a technológiailag fejlett anyagok használata jellemzi. A belső terek legfőbb elemei a stílusos világítás, a kreatív bútordarabok és azoknak a megszokottól eltérő elrendezése. A szobában találkozik az egyéniség, de a tervezési szigor eleme is.

Egy futurisztikus belső térben az embernek olyan érzése kell legyen, mintha egy párhuzamos világban vagy egy másik bolygón élne.

Felhasznált anyagok és a modern technológia

A futurizmusra épülő modern lakberendezésben a legújabb és legmodernebb anyagokat és technikákat használják, valamint a dinamikus forma is megtalálható. Együttes erővel a jövő légkörét teremtik meg. Az anyagok használatára vonatkozóan a következő elemek érvényesülnek:

  • könnyű alumínium,
  • ellenálló képességű organikus üveg,
  • acél,
  • polikarbonát műanyag,
  • bőr.

Futurisztikus otthon = okos otthon

Nem hiányoznak a legújabb elektronika találmányok sem. A konyhában például a Wi-Fi-támogatással rendelkező beépített készülékek is helyet kapnak. Az egész ház vagy lakás csatlakoztatható egy intelligens otthoni rendszerhez, amely segít a világítás és a hőmérséklet szabályozásában, a kül-és beltéri redőnyök vezérlésében és egyéb hasonló technológiák alkalmazása is megjelenhet. Ennek előnye a lakás energiafogyasztásának csökkentése.

Színösszeállítás és kiegészítők

A jövő lakásaiban inkább a semleges színek használata ajánlott. A fehér nagyszerű, szürke és bézs színű árnyalatokkal fűszerezve. A klasszikus fekete-fehér kombinációval sosem lehet hibázni. Egy merészebb kék vagy piros is megjelenhet, azonban csakis kiegészítő színként.

A futurista modern otthonokban a minimális dekoráció a jellemző. A falakat eredeti fényképek vagy absztrakt festmények díszítik. A háttérnek semlegesnek kell lennie, világos árnyalatban. Nem követ el hibát, ha úgy dönt, hogy a múlt és a jövő elemeit kombinálja. A régebbi tárgyak a legújabb technológiával és a szigorú vonalakkal kombinálva lenyűgöző hatást keltenek. Ezeket a dekorációkat üveg- vagy fémpolcokon helyezheti el, ahol a múlt és a jövő összetalálkozik.

Futurisztikus belső tér a falpanelek mögött LED szalagokkal megvilágítva

Tökéletes futurisztikus kiegészítő lehet a kódolt üzenetek (nevek, születésnapok, évfordulók stb.) használata, amelyeket csak Ön és az otthona többi lakója érthet meg. Ezt a technikát általában fürdőszobákban vagy konyhákban használják. A tükrös vagy fényes felületeken elhelyezhet egy sor betűt, számot, vagy akár morzejeleket, amelyeknek csak a bennfentesek számára lesz értelme.

Hogy az otthon melegét varázsolja egy meglehetősen hideg belső térbe, a padlóra szőnyegeket teríthet, az ablakokra pedig könnyű függönyöket és drapériákat akaszthat fel.

Bútorok és világítás a jövő számára

A bútorokra, a lakberendezési tárgyakra és a világításra mind jellemzőek a:

  • sima felületek,
  • szabályos formák,
  • egyszerű vonalak,
  • lekerekített élek.

A futurisztikus beltérben az organikus formák, az egyszerűség és a végtelenség érzete dominál. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyhangú és unalmas lesz. Válasszon egyedi bútorokat. A hálószobába kerek ágyat, az étkezőbe ívelt vagy geometrikus minimalista asztalt, a modern nappaliba pedig ovális kanapét és fényes dohányzóasztalt helyezzen.

A világítás különösen fontos szerepet játszik egy futurisztikus belső térben. Több "rétegben" kell jelen lennie. A közvetlen világítás mellett a közvetett világítás is fontos.

Futurisztikus belső tér a falpanelek mögött LED szalagokkal megvilágítva

A közvetett világítás egyfajta "kóbor" fény, amely tompított, és kellemes hangulatot idéz elő. A LED-szalag segítségével nemcsak a lépcsőházat, hanem a bútorok széleit is megvilágíthatja. A hálószobában a LED-szalag az ágykeret alá, a nappaliban a TV mögé vagy közvetlenül a bútorba, s akár a nappali falára is szerelhető. Természetesen gipszkarton mennyezetekbe és fülkékbe is illeszkedik. A mennyezeten több pontvilágítás is lehet, amelyek a tejutat szimbolizálhatják, a fali lámpák pedig a csillagokat vagy az űrhajóablakokat ábrázolhatják. Egy nagy függő csillár utalhat a napra. Mindenképp fontos, hogy a fény színe változtatható legyen, ami jelentősen hozzájárul a belső tér egyedi hangulatának kialakításához.

Futurisztikus belső elrendezés

Ahhoz, hogy egy futurisztikus dizájn érvényesüljön, nagy, nyitott térre van szükség. A zónákra való felosztás (munka, pihenés, étkezés) színek és áttetsző anyagok segítségével történik. Ily módon a tágasság és az egyensúly érzetét kelted.

Ha hagyományos módon kialakított otthonodban kisebb szobák vannak, próbáld meg tükrökkel vagy fényes felületekkel vizuálisan feldobni őket. A falakat egyszerű vakolattal is fel lehet vinni, de a beton simítóval sem lehet melléfogni. Ezenkívül gyakran látni fényes felületű panelekkel díszített falakat. A panelek lehetnek simák, de lehetnek dombornyomottak és különböző formájúak is.

A modern anyagok steril benyomást kelthetnek

A padlóburkolatnak színben illeszkednie kell a falakhoz, hogy az egységes megjelenés, a nagyobb tér és a szellősség érzetét keltse. A padlónak lamináltnak vagy csempézettnek kell lennie. A válaszfalak lehetnek félig átlátszó és sima, polírozott felületűek.

Engedd szabadjára a képzeleted, és vedd körül magad egy olyan világgal, amely távol áll a valóságtól, de egyben a szentélyed is!

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette