Gyerekszoba inspiráció, avagy mit tegyünk, ha ikreket várunk

Az, hogy ikreket vár, nem jelenti azt, hogy kompromisszumot kéne keresnie a gyerekszoba berendezésekor. Nem kell elvetnie az ötleteit és a terveit, csak kicsit át kell őket alakítania azt szerint, hogy a szobában ketten fognak lakni. Hogyan rendezze be újszülött ikrei szobáját, hogy az duplán otthonos és kényelmes legyen?

Az ikrek dupla örömöt jelentenek

Nem kell két bútort beszereznie az ikreknek

„Anyuka, Ön ikreket vár!” Ez az egyszerű mondat képes megizzasztani a szülőket. Az információ feldolgozása után rengeteg kérdés merül fel. Ezek között ott lesz a gyerekszoba berendezése is. A leggyakoribb aggály az, hogy mindenből kettőt kell beszerezni. Ez azonban nagy tévedés. A babaszobában nem kell mindenből kettő.

Az egyértelmű, hogy a szobában néhány változtatásra lesz szükség. Az újszülöttek esetében 3 fontos tényezőre kell odafigyelni:

  1. alvás;
  2. etetés;
  3. pelenkázás.

Az ikrek gyerekszobáját rendezze be praktikusan

A jó hír az, hogy nem kell mindenből kettőt beszerezni. Az újszülöttek esetében párosan csupán a kiságyat kell beszerezni. A többi bútor esetében mint a ruhásszekrény, a pelenkázóasztal vagy az etetőszék elég egy. Így nem kell azon rágódnia, hogyan rendezzen be egy kisebb szobát.

Hogyan válasszon kiságyat ikreknek?

Az ikrek babaszobájának berendezésekor a legnagyobb befektetés az ágy beszerzése. Először talán eljátszik a gondolattal, hogy a gyerekek egy ágyban alszanak majd. Ez csak bizonyos életkorig lehetséges. Amint elkezdenek forgolódni és aktívabban mozogni, zavarni fogják egymást. Mindemellett a közös alvás akár veszélyes is lehet. Ezért szerezzen be két kiságyat.

A gyerekágynak szigorú szabványokat kell teljesítenie

A kereséskor vegye figyelembe, hogy minden gyerekágynak teljesítenie kéne az EN 716-1 szabványt. A megfelelő nagyság 120 × 60 cm. A rácstávolság maximum 6–8 cm lehet. Nagyobb távolságnál fent áll a veszély, hogy a gyerek feje a rácsok közé szorul.

Figyelembe véve, hogy a gyerek nagyjából 3 éves koráig a kiságyban alszik, érdemes állítható ágyrácsos kiságyat választani. A legmagasabb az újszülötteknek ideális. Nem kell túl mélyre hajolni a babához, így óvva a szülők derekát. Figyelembe véve, hogy az újszülött nem túl aktív, nem kell attól tartania, hogy kimászik vagy kiesik. Amint aktívabb lesz a baba, egyszerűen lejjebb engedheti az ágyrácsot, hogy a gyerek ne másszon ki.

Rácsos babaágy

Választhat leereszthető vagy kivehető oldalrács közül. A leereszthető oldalrács vagy a kivehető rács használata akkor lesz esedékes, mikor nagyobb a baba. Ilyenkor már felébredés után kimászhat az ágyból és játszhat. A legpraktikusabb az eltávolítható rács. A leereszthető oldalrács esetében oda kell figyelnie, hogy alvás közben ne essen ki a gyerek az ágyból.

Az ágy anyaga és formája

Amikor ágyat keres szembesül a kérdéssel, hogy tömörfa vagy fém szerkezetűt válasszon-e. A legnépszerűbbek a tömörfa kiságyak. Ez ellenálló és szemet kényeztető anyag. Kellemes és meleg tapintású. A nehezebb súlynak hála stabil. A leggyakrabban fenyő-, bükk- vagy tölgyfából készül. Ezek a fák nem hajlamosak a szálkásodásra.

Alacsony babaágy tömörfából

A fém kiságyak az ellenálló-képességük és könnyű karbantartásuk miatt népszerűek. Kellemetlen tulajdonságuk, hogy hidegek és kemények, ami egyben biztosíték a hosszú termékciklusra. A fém ágyak gyakran nehezebbek, mint fa konkurenseik.

Mi nem hiányozhat a kiságyból?

A kiságy legfontosabb eleme egyértelműen a matrac. Ennek méreteiben illeszkednie kellene a kiságy nagyságához. A matrac és a keret között nem szabad helynek lennie, ahová beszorulhat a gyermek keze vagy lába. A gyerekágy matraca egy keménységű kell legyen. Jobb választás a keményebb matrac, ami a gerinc megfelelő fejlődését biztosítja. A matracnak lehet vízhatlan védőrétege is, ami megvédi a matracot a kellemetlen bakiktól.

A gyerekágy matracát alaposan válassza ki

Az újszülötteknek nincs szükségük párnára, csupán takaróra. Ennek légáteresztőnek kellene lennie. Válasszon természetes anyagú huzatot, ami nem irritálja a gyerekek bőrét. A gombok legyenek rejtettek, hogy ne sértsék a gyermek bőrét. A legideálisabb a cipzár.

A biztonság szempontjából ajánlott a rácsvédő. Ez megakadályozza, hogy a gyermek végtagjai beakadjanak a rácsba, illetve megvédik a babát a kemény rácstól.

Hová (ne)tegyük a kiságyat?

Az ágyakat úgy helyezze el, hogy egymáshoz közel legyenek, de mindkettő hozzáférhető legyen. Semmi esetre se tegye őket az ablak mellé. A délutáni napsütés ártalmas lehet a babának. A nagyobb gyerekek kimászhatnak az ágyból és kieshetnek az ablakon. A gyerekek szívesen játszanak a rolók és a redőnyök zsinórjával, amikbe sajnos könnyedén belegabalyodhatnak. Figyeljen oda, hogy ezek ne legyenek a közelükben. Ha az ágyak nagyon közel lesznek egymáshoz a gyerekek alvás helyett inkább játszanak, esetleg átmásznak a másikhoz és vége is a nyugodt pihenésnek.

Babaszoba

Pelenkázóágy az ikrek szobájába

Csak két keze van, így mindig csak egy babát tud egyszerre pelenkázni. Ebből kifolyólag nem kell két pelenkázóágyat beszereznie. Bőven elég egy is. Pelenkázó asztalként bőven megteszi egy tágas tárolóval felszerelt komód. A komódra pelenkázó lapot szerelhet. Amint nem lesz rá szüksége, egyszerűen leszerelheti és gyerekek tárolóként használhatják tovább a komódot – játékokra vagy ruhára.

A praktikus pelenkázólap elengedhetetlen

A komód tárolója lehet nyitott vagy zárt. A nyitottak általában polcosak, a zártak ajtókkal vagy fiókokkal vannak felszerelve. Így minden szükséges eszköz kéznél lesz. Míg a gyermek a pelenkázó asztalon lesz, Önnek keze ügyében lesz a pelenka, a tiszta ruha és a kozmetikai eszközök.

Hogyan legyen nagyobb tárolóhelye?

A tárolóhelyekből attól függetlenül, hogy egy vagy két gyereket vár sosem elég. Amint kifogy belőle, különböző akasztók, rendszerezők és tároló dobozok segítségével keres majd megoldást. A rendszerezők segítenek elkülönítek az egyik baba dolgait a másikétól. A felfüggesztő rendszerek segítségével előkészítheti a következő napra a ruhákat. Elérhetőek még ágyneműtartós ágyak, vagy fiókok, amik az ágy alá csúsztathatóak. Így még több helyre pakolhat.

A tárolóhelyet a kiságy alatti fiókkal bővítheti

Kényelmes ülőhely

A kezdetekben rengeteg időt tölt majd a gyermekével a gyerekszobában. Ezért érdemes befektetni egy, a szülőknek is kényelmes ülőhelybe. A legjobb döntés ebben az esetben a fotel. A választáskor ne csak a kényelemre, hanem a nagyságra is figyeljen. Ne feledje, hogy nemcsak egy, hanem két babával fog pihenni rajta. A jól választott fotelen mindannyian kényelmesen elférhetnek.

Választhat fotelágyat is, ami pillanatok alatt kényelmes ággyá alakítható. Dönthet szétnyitható kanapé mellett is. A fotel mellé szerezzen be egy zsámolyt is, amin megpihentetheti a lábait.

Ha fáradt nyújtózkodhat a fotelágyon

Az ikrek szobájának dizájnos berendezése

A babaszobák berendezésekor tartsa magát az egyszerűséghez. Ne felejtse el, hogy a szobában két ágynak kell helyet találnia, és ez elég sok. Igyekezzen a minimalizmusra. A szobában ugyanis rengeteg játék lesz, így nincs értelme a gazdag dekorációnak. A szobának nem szabályosnak és személytelennek kell lennie, hanem otthonosnak.

Ne essen túlzásba számtalan minta felhasználásával. Igyekezzen az egyszerű berendezésre és tiszta vonalvezetésre. A nagyobb bútoroknak összhangban kéne lenniük, ám a szoba színeit a gyermekekhez alakíthatja. Válasszon egy alap neutrális színt, például a fehéret, a szürkét vagy a bézst. Ezt egészítse ki két színnel, amik az ikrekhez illenek. A legjobb egy színt választani két eltérő árnyalatban, így ezek könnyen összehangolhatóak. A kiegészítőket úgy válassza ki, hogy színben vagy formában összeillők legyenek. Így szimmetriát, összehangolást és otthonos érzést érhet el. Az ágyak fölé képeket tehet a gyerekek nevével és szülinapjukkal. Mindegyik gyereknek a saját képét.

Az ikrek babaszobájának berendezése igazi öröm

Az ikrek babaszobájának berendezése szórakoztató. Elég pár részletre odafigyelni, amik végeredményben hatalmas benyomást keltenek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette