Hogyan válasszunk minőségi bútorokat, amelyek sokáig tartanak majd

Mielőtt bútorokat vásárolna, jó, ha tudja, mit válasszon. Ha alaposan átgondolja az árat meghatározó alapvető paramétereket, biztosan talál szép, minőségi darabokat, amelyek hosszú évekig jó szolgálatot tesznek otthonában. Ha gondolja, inspirálódhat meglátásainkból, mielőtt választana. Így nem fog tévedni, de tudni fogja, mire figyeljen vásárláskor, hogy ne ragadja el például egy fantasztikus első benyomás.

Boldog család egy világos, modern és egyszerűen berendezett nappaliban

Először válassza ki az anyagot

A bútorok megjelenését, tartósságát, karbantartását és árát befolyásolja, hogy milyen anyagokból készülnek. A leggyakoribb anyagok a fa, a forgácslap, a fém, az üveg és a műanyag. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A fa a bútorok hagyományos és népszerű anyaga. Természetes, szép, meleg és variálható. A fabútorok különböző kivitelűek, színűek és formájúak lehetnek. Megfelelő kezelés esetén a fa erős és tartós is. A fa hátrányai közé tartozik a magasabb költség, a nedvesség, a rovarok vagy a penész okozta károkra való érzékenység, valamint a rendszeres karbantartás szükségessége. Néhány hátránya ellenére még mindig kiváló anyagnak számít minőségi ágyak, asztalok vagy szekrények készítéséhez.

A forgácslap a fa olcsóbb alternatívája. Ez egy deszkákba préselt fűrészporból és ragasztóból álló anyag. A forgácslap könnyű, könnyen megmunkálható, és különféle felületkezelésekkel utánozhatja a fát vagy más anyagokat. A forgácslap hátránya a kisebb szilárdság, tartósság és hosszú élettartam. A forgácslapot könnyen károsítja a víz, a hő vagy a mechanikai igénybevétel. Káros anyagokat, például formaldehidet is tartalmazhat. Ezek azonban ma már ritkán fordulnak elő a bútorokban, mivel a gyártók betartják a ragasztó összetételére vonatkozó hatályos szabványokat. Ezért a forgácslap a fa teljes értékű alternatívája, ráadásul általában kedvezőbb áron. Ideális fogyasztói bútorokhoz vagy közönséges szekrényekhez vagy polcokhoz.

Az anyagválasztás részletei és a bútor felületkezelése

A fém egy másik gyakori, bútorgyártásra alkalmas anyag. Erős, tartós, ellenáll a változó designtrendeknek, és könnyen kombinálható más anyagokkal, például fával vagy üveggel. A fémbútorok festhetők vagy krómozhatók a különböző hatások érdekében. A fém hátrányai közé tartozik a nagyobb súly, a hideg tapintás és a rozsdásodás nagyobb páratartalom vagy megterhelés esetén. A fémbútorok kiválóan alkalmasak tornácokra, garázsokba vagy pajtákba és műhelyekbe. A fém a kültéri ülőalkalmatosságoknak szánt padok vagy asztalok tartószerkezeteként is nagyszerű.

Az üveg elegáns és stílusos anyag, nemcsak bútorokhoz. Átlátszó, fényes és vizuálisan növeli a teret. Az üvegbútorok különböző formákban, színekben és mintákban készülhetnek. Az üveg emellett könnyen tisztítható, és nem szívja magába a szagokat vagy a színeket. Az üveg hátrányai közé tartozik, hogy törékeny, nehéz és törésveszélyes. Ezért az üveget elsősorban olyan bútoroknál használják, ahol nem áll fenn a törés veszélye. Remek választás egy dohányzóasztal tetejére, egy vitrinbe a nappaliban vagy akár egy üvegszekrénybe a konyhában. Kültéri teraszasztalként vagy pergola alatt is használható. Ez azonban meglehetősen marginális. Gyerekszobába viszont nem való, mert nem lenne biztonságos.

A műanyag népszerű és sokoldalúan felhasználható anyag, amely alkalmas bútorgyártásra. Könnyű, olcsó és könnyen formázható. Ráadásul akkor sem hagyja cserben, ha szokatlan színigénye van. A műanyag bútorok sokféle stílusban készülhetnek, az egyszerű és funkcionális bútoroktól az eredeti és dizájnos bútorokig. A műanyag ellenáll a nedvességnek, a rovaroknak és a penésznek is. A műanyag hátrányai közé tartozik a kisebb mechanikai ellenállás, az esztétikum és a környezetbarát jelleg. A műanyag bútorok könnyen karcolódnak, a nap vagy a hő hatására veszítenek színükből és formájukból. Az természetesen nem igaz, hogy a műanyag bútorok rosszabb minőségűek, mint a hagyományos anyagokból készült alternatívák. Csak a választáskor az áron túl kell nézni. Ha pedig nem tudja, mit kell keresnie, kérdezzen meg lakberendezőket.

Ne becsülje alá a bútorok funkcionalitását

A bútor nem csak az otthon dísze, hanem a kényelem és az életminőség eszköze is. Ezért fontos, hogy a bútorokat a funkcionalitást szem előtt tartva válasszuk ki. Mit jelent ez és hogyan kell csinálni?

Boldog pár a nagy kanapén a nappali közepén

A funkcionalitás azt jelenti, hogy a bútor megfelel az Ön igényeinek és elvárásainak. Ha például kanapét keres a nappalijába, mérlegelnie kell, hányan fognak rajta ülni, fogja-e ágyként is használni, milyen gyakran fogja tisztítani, és hogyan illeszkedik a berendezéséhez. Ha étkezőasztalt keres, gondoljon arra, hogy mennyi hely áll rendelkezésére, hányan fognak étkezni rajta, szükség lesz-e rá más célokra is, és milyen anyagból készült a legmegfelelőbb.

A funkcionalitás alapján történő bútorválasztás azt is jelenti, hogy átgondolja, mennyire praktikus a mindennapi használat során. A bútoroknak egyszerűen használhatónak, könnyen beállíthatónak és karbantarthatónak kell lenniük. Ha például kisgyermekei vagy háziállatai vannak, kerülje az éles szélekkel, fehér festékkel vagy szövetborítással ellátott bútorokat. Ha kevés a hely, keressen tárolóhelyes, össze- vagy széthajtható funkcióval vagy kerekekkel rendelkező bútorokat. Ha szeretné, hogy hangulatának vagy az évszaknak megfelelően változtatni tudja otthona megjelenését, válasszon cserélhető párnákkal, huzatokkal vagy kiegészítőkkel ellátott bútorokat.

Ha a bútorokat a funkcionalitás alapján választja ki, nemcsak hosszú távú elégedettséget és kényelmet biztosít, hanem pénzt és időt is megtakaríthat. A funkcionális bútorok ugyanis általában jó minőségűek és tartósak is. Így nem kell gyakran cserélni vagy javítani. Ráadásul a jövőben megkíméli magát az új bútorok keresésével, illetve szállításával és összeszerelésével járó vesződéstől.

Koncentráljon az Önnek megfelelő kialakításra és stílusra

Ha minőségi bútorokat szeretne választani, amelyek hosszú ideig tartanak, nem szabad megfeledkeznie a designról és a stílusról sem. A bútoroknak illeszkedniük kell a belső tér általános megjelenéséhez, ugyanakkor ki kell fejezniük személyiségét és ízlését. Hogyan válasszon tehát olyan bútorokat, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikusak is?

Egy fiatal nő zenét hallgat egy minimalista szobában

  1. Válasszon egy alapszínsémát a belső tér számára, és próbáljon meg ehhez ragaszkodni a bútorok kiválasztásakor. Választhat egy domináns színt, és kiegészítheti kontrasztos vagy harmonikus árnyalatokkal. Minden színhez léteznek kiegészítő árnyalatok és színek. Ha nem tudja, kérdezzen rá egy bútor- vagy festékboltban. Mehet a biztosra is, és választhat semleges színeket, például fehéret, szürkét vagy barnát, amelyek a legtöbb stílushoz passzolnak.
  2. Döntsön egy vagy két olyan bútorstílus mellett, amely tetszik Önnek, és amely illik a személyiségéhez. Választhat például modern, minimalista, skandináv, retro, rusztikus vagy romantikus stílusokat. Ha egynél több stílust kedvel, próbálja meg kombinálni őket, hogy illeszkedjenek egymáshoz, és ne okozzanak káoszt. Ha nem tudja, mit tegyen, keressen lakberendezési ötleteket az interneten. Belsőépítészektől vagy olyan barátoktól is inspirálódhat, akik már megoldottak egy hasonló problémát.
  3. Válasszon minőségi anyagokból készült bútorokat, amelyek tartósak és könnyen karbantarthatók. A népszerű anyagok közé tartozik a tömör fa, a forgácslap, a műanyag vagy a fém. Kerülje az olcsó anyagokat és felületeket, amelyek könnyen megsérülhetnek vagy elhasználódhatnak.
  4. Ellenőrizze a bútorok kivitelezését. Nézze meg az illesztések szilárdságát, az élek egyenességét, a kivitelezés minőségét és az olyan részleteket, mint a fogantyúk, lábak vagy párnák. A jó minőségű bútoroknak gondosan megmunkáltnak kell lenniük, és nem lehetnek látható hibáik. Ha minden alkatrész illeszkedik egymáshoz és harmonikus egészet alkot, akkor jó úton jár. Ha valami nem tűnik megfelelőnek, akkor inkább válasszon máshol.

Ha követi ezeket a tippeket, minőségi bútorokat választhat, amelyek illeszkednek a belső térbe, és sok éven át szolgálják Önt.

Válasszon könnyen karbantartható bútorokat

Részlet a székhuzatok porszívózásához

Ha azt szeretné, hogy bútorai sokáig megmaradjanak és úgy nézzenek ki, mintha újak lennének, fontos, hogy megfelelően gondoskodjon róluk. A bútorok karbantartása és tisztítása függ az anyagtól, amelyből készültek, a bútorok helyétől és használatuk módjától. Ebben a fejezetben tanácsokat adunk a különböző bútortípusok ápolásához és a sérülések megelőzéséhez.

Fa bútorok

A fabútorok természetes szépségük, melegségük és tartósságuk miatt népszerűek. A fa azonban érzékeny a nedvességre, a hőmérsékletre, a fényre és a mechanikai sérülésekre. Ezért rendszeres odafigyelést igényel, hogy tartós legyen:

  • Törölje át a bútorokat rendszeresen száraz vagy enyhén nedvesített puha ruhával. Ne használjon agresszív tisztítószereket vagy csiszolóanyagokat, amelyek megkarcolhatják a felületet.
  • Védje a fát a közvetlen napfénytől, amelytől kifakulhat a színe és repedéseket okozhat a felületén. Helyezze továbbá távol a fűtéstől vagy légkondicionálótól, amelyek kiszáríthatják a fát és repedéseket okozhatnak.
  • Kezelje a bútorokat speciális faanyagvédő szerekkel, amelyek megvédik a szennyeződésektől, a nedvességtől és a rovaroktól. Ezek a termékek a fa fényét és színét is visszaállítják. Kövesse a gyártó utasításait, és megfelelő időközönként alkalmazza őket.

Párnázott bútorok

A párnázott bútorok kényelmesek és kellemes tapintásúak, de könnyen porosodnak és koszolódnak. A párnákat és a huzatokat rendszeresen tisztítani és szellőztetni kell. Emellett néhány más aprósággal is hozzájárulhat ahhoz, hogy kárpitozott bútorai hosszú ideig és tökéletes állapotban szolgálják Önt.

  • Legalább hetente egyszer porszívózza ki a kárpitot egy speciális kárpit porszívóval. Ez eltávolítja a port, a szőröket, az állatszőröket és a morzsákat.
  • Kezelje a kárpitozott bútorokat speciális kárpittisztítószerekkel, hogy eltávolítsa a foltokat és a szagokat. Kövesse a gyártó utasításait, és próbálja ki a terméket először egy olyan folton, amely nem közvetlenül látható. Ne használjon túl sok vizet vagy gőzt, mert ez penészedést vagy az anyag károsodását okozhatja
  • Védje a bútorokat a napfénytől, amely gyengítheti a szálakat, és a színek kifakulását okozhatja. Ha kárpitozott bútorai sokat lesznek a napon, tegyen díszpárnákat vagy takarókat különböző helyekre, és időnként mozgassa őket, hogy a kárpiton ne alakuljanak ki színtérképek néhány hónap után.

Üvegbútorok

Az üvegbútorok elegánsak és stílusosak, de törékenyek és veszélyesek is. Az üvegfelületeket rendszeresen csiszolni és törölgetni kell.

  • Az üvegbútorokat puha, száraz ruhával vagy speciális üvegtisztítóval tisztítsa. Ez eltávolítja a port, az ujjlenyomatokat és a zsírt. Ne használjon csiszoló vagy savas termékeket, amelyek megkarcolhatják vagy elszínezhetik az üveget.
  • Védje a bútorokat az ütésektől, leesésektől vagy éles tárgyaktól, amelyek az üveg megrepedését vagy törését okozhatják. Kerülje azt is, hogy nehéz vagy instabil tárgyakat helyezzen az üvegfelületekre, amelyek miatt azok elrepedhetnek vagy eltörhetnek.
  • Az üvegbútorokat olyan biztonságos és vízszintes helyre kell helyezni, ahol nem áll fenn a leesés vagy sérülés veszélye. Győződjön meg arról is, hogy az üvegszélek jól lekerekítettek vagy vágás ellen védettek.

És máris a cikkünk végére értünk, amelyben olyan témákat érintettünk, amelyek fontosak a minőségi, hosszú ideig tartó bútorok helyes megválasztásához. Reméljük, inspirációt talált, és tisztábban látja, hogy mit fog vásárolni. Drukkolunk, hogy sikerüljön pontosan azt beszereznie, amit szeretne. Ha pedig végzett, nézze meg a blogunk további cikkeit. Rendszeresen írunk Önöknek.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette