Vásárlási tanácsadó: Hogyan válasszon ülőgarnitúrát

A baráti találkozók, a hétvégi lustulás és a televízió előtti pihenés is kényelmes kanapét kíván. Éppen a ülőgarnitúra az a bútor, ami nagy mértékben befolyásolja a szoba megjelenését és összhatását. Hogyan válassza ki az elvárásainak megfelelő modellt? Ez a cikk leleplezi, milyen tulajdonságokat érdemes figyelembe venni a választás során.

Az ülőgarnitúra nagyban befolyásolja a helyiség összhatását

Típus és elhelyezés

A sikerhez vezető első lépés az, hogy pontosan tudja mit keres és hol tervezi elhelyezni a kanapét. A nappaliban, a dolgozószobában vagy a vendégszobában használja majd? Míg az otthoni pihenésre az alacsonyabb és puhább ülőgarnitúrák alkalmasak, a tárgyalásokhoz a magasabb és keményebb kanapék passzolnak, amikből könnyebb felállni.

A kanapé típus kiválasztásakor azt is vegye figyelembe, hány ember használja majd és ne feledkezzen meg a helyiség méreteiről sem. A kínálatban L ülőgarnitúrákat és nagy U alakú ülőgarnitúrákat is talál.

A beépített minibáros sarokkanapén akár 5 ember is elfér

Különféle ülőgarnitúrát választhat, például háromszemélyes heverőt fotelekkel (3+1+1 ülőgarnitúra), három- és kétszemélyes heverők kombinációját (ülőgarnitúra 3+2) vagy három- és kétszemélyes kanapét fotellel (ülőgarnitúra 3+2+1).

A 3+2+1 ülőgarnitúra praktikus választás

Tipp: Amennyiben Önnél nem fér el egy nagy ülőgarnitúra, ne szomorkodjon. A nagyobb vendégsereg esetén felmerülő helyhiányt puffok segítségével orvosolhatja.

Nagyság és férőhely

Az ülőgarnitúrák nagyságának a szoba nagyságával kéne arányosnak lennie. A nagy kanapé egy kis szobában túlzsúfoltan és telítetten hat. Hasonlóan kényelmetlenül mutat egy kicsi kanapé nagy szobában.

Az L alakú sarok ülőgarnitúrán kényelmesen elfér 5 ember, a nagy U alakú ülőgarnitúrán akár 10 is. Általánosságban egy személyre 60–80 cm nagyságú hellyel kell számolni.

Nem biztos benne, mekkora kanapét kéne vásárolnia? Vegyen a kezébe egy mérőszalagot és mérje le, mekkora hely áll a rendelkezésére. Ne felejtse el figyelembe venni a problémamentes elérhetőséget és hagyjon helyet a dohányzóasztalkának is. A szétnyitható kanapék esetében nem szabad megfeledkezni a szétnyitott nagyságról sem.

Jegyezze meg, hogy a nagy ülőgarnitúra rengeteg helyet biztosít, de sok helyet is foglal

Tipp: A könnyebb tervezésben segítségére lehet egy négyzethálós papír, amire rárajzolhatja a szoba alaprajzát és a benne elhelyezett bútorokat. Az üres szobában fedőszalaggal vagy kartonpapírral kijelölheti a megálmodott kanapé és a bútorok helyét.

Kinyitható funkció

Amennyiben szeretné alvásra is használni a kanapét, válasszon kinyitható típust. A ágyazható ülőgarnitúra ideális az alkalmi ott alvó vendégeknek. Ha azonban a kanapé teljes mértékben helyettesíti az ágyat, olyan mindennapi alvásra alkalmas ülőgarnitúrát keressen, ami kényelmes és bírja a mindennapi használatot.

A mindennapi alvásra alkalmas ülőgarnitúra könnyedén bírja az éjszakai műszakot

A mindennapi alvásra alkalmas ülőgarnitúra méreteiben, ergonómiai kialakításában és higiéniai szempontból meg kéne hogy feleljen a következő feltételeknek:

  • fekvőfelület szélessége: 1 embernek 80 cm, 2 embernek a 140 x 195 cm-től nagyobb méretű fekvőfelület alkalmas
  • minőségi és keményebb matrac
  • két egymáson elhelyezett matracból vagy egy összecsukható matracból áll
  • 30 kg/m³ térfogatsűrűségű hideghab (poliuretán) matracok (a kisebb sűrűségű matracok gyorsabban deformálódnak)
  • minőségi tömörfa vagy fém szerkezet (nem keményített papír vagy faforgács)
  • levehető és mosható huzat

Tárhely és praktikus elemek

Abban az esetben, ha otthonában minden centiméter számít érdemes beszerezni egy ágyneműtartós ülőgarnitúrát amiben az ágyneműt vagy a szezonális ruhákat tárolhatja.

Nem csak a kis lakásban értékeli a tárhelyet

Praktikus elemnek számít a beépített minibár polccal vagy a pohártartó, amit nem csak a kisebb lakásokban hasznos.

A beépített minibár polccal és a pohártartó a praktikus elemek közé tartozik

Nagy népszerűségnek örvendenek az ülőgarnitúrák a karfáknál „elrejtett“ puffokkal, melyekre az olvasni kezdett könyvet teheti, vagy nagyobb vendégsereg esetén ülőhelyként szolgál.

A karfáknál elhelyezett puffokra teheti az éppen olvasott könyvet vagy székként is használhatja

A maximális kényelemről az állítható karfák és fejtámlák gondoskodnak, a pihentető hangulatot pedig a távirányítós LED világítás teszi lehetővé, ami színesebbé teszi a baráti találkozókat.

A távirányítós LED világítás pihentető hangulatot hoz létre

Formatervezés és színek

Az ülőgarnitúra dizájnja a szoba többi bútorához valamint helyiség stílusához kell, hogy igazodjon. A nagyobb bútoroknál a neutrális színeket érdemes választani, például bézs vagy szürke. Az élénkebb színeket pedig kisebb bútorokkal és kiegészítőkkel érdemes a szobába vinni. A jellegzetes színeknél és éles mintáknál fenn áll a veszély, hogy hamar megunja őket. Ellenben ha egész életében ragyogó rózsaszín kanapéról álmodott, akkor ezt a szabályt nyugodtan elfelejtheti.

Az ülőgarnitúráknál érdemes neutrális színt választani

Kárpitozás

A kanapé kárpitozásának megfelelő minőségűnek kell lennie, hogy bírja a terhelést. Válassza saját ízlése és stílusa szerint. Van gyermeke? Tart háziállatot? Szokott enni a kanapén, vagy gyakran rendez esti összejöveteleket? Keressen speciális felületi kezelésű kanapét, ami kopásálló és nem piszkolódik így könnyebben karbantartható. Ha térben tervezi elhelyezni a kanapét, olyat válasszon ami teljesen kárpitozott, tehát a hátfalai is be vannak vonva.

A kanapé kárpitozását életstílusa szerint válassza ki

Minden kárpitanyagnak megvan a maga előnye és hátránya, így a megfelelő kiválasztása az Ön igényein és költségvetésén múlik.

Bőr: A bőr egy fényűző anyag kellemes textúrával és megjelenéssel. Ellenálló és könnyen tisztítható, ami népszerűvé teszi és szívesen választják közösségi helyiségekbe valamint nappali szobákba. Azonban nagyon érzékeny a napfényre, hőváltozásra vagy a nedvességre és így a karbantartása is költségesebb.

Műbőr: A műbőr (ökobőr) a természetes bőr árban elérhetőbb alternatívája. Ellenállóbb a foltokkal szemben és a bőrrel összehasonlítva könnyebben karbantartható. A bőrhöz hasonlóan ez az anyag is érzéken az UV sugarakra, hatásukra kevésbé tartós.

Szövet: A kanapéknál leggyakrabban használt anyag a szövet. Színekben, mintákban és textúrában gazdag kínálata van és a bőrrel összehasonlítva árban is elérhetőbb. A legnépszerűbb szövetek a pamut, poliészter és a műszál. Sajnos némely szövet könnyebben piszkolódik vagy az UV sugarak hatására kifakul.

Gyapjú: A gyapjú egy természetes és luxusanyag, amit gyakran használnak dizájner ülőgarnitúrák kárpitanyagaként. Puha, ellenálló és nem szívja magába a port, azonban könnyebben szakad és hamarabb elhasználódik.

Műszál: A műszál nagyon vékony szálakból készült szintetikus szövet. A pamut és a poliészter árban elérhetőbb alternatívája, ami ellenálló és könnyen karbantartható.

Bársony: A bársony egy selymesen puha és fényűző anyag, amit elsősorban a klasszikus ülőgarnitúráknál használnak. Kevésbé ellenálló a piszokkal szemben és könnyebben elhasználódik. A bársony ülőgarnitúrák karbantartása és tisztítása igényesebb mint a többi anyagé.

Az ülőgarnitúra kiválasztása alapos mérlegelést követel: típus, nagyság és praktikus funkciók. A megérdemelt jutalmat attól a modelltől várhatja el, amelyik magába foglalja az Ön elképzeléseit a maximális kényelemről és funkcionalitásában is megadja, amit elvár tőle.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette