Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát - 1. rész

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy nagy konyhája és étkezője van, ahol akár tíz vendég is kényelmesen elfér. Mégis ízlésesen berendezheti a helyiséget bútorokkal és kiegészítőkkel, hogy funkcionális és mutatós legyen. A tökéletes szervezésnek és az okos megoldásoknak köszönhetően extra helyhez juthat. Az első részben megnézzük, hogyan segíthetnek a tolóajtók, a pult és a sziget okos elhelyezése, illetve az összecsukható bútorok előnyei. Ez még nem minden, biztosan talál olyan tippet, ami inspirációt jelent. Lássunk hozzá!

Különösen egy kis konyhában kell odafigyelni a hely rendszerezésére és a helykihasználás maximalizálására

Különösen egy kis konyhában kell odafigyelni a hely rendszerezésére és a helykihasználás maximalizálására

Helymegtakarítás tolóajtókkal

Lehet, hogy ez badarságnak tűnik, de nem az. Egy klasszikus ajtónak nem csak szélességi és magassági térre van szüksége, hanem egy sugárra is, amelyben kinyílik. Így sokkal több helyet foglal el, mint a tolóajtók alternatívája. Csak jó ötlet, ha szem előtt tartja az élvédők körüli teret, hogy a tolóajtónak legyen hová mozognia, amikor a konyha és a következő helyiség között akar átmenni. Ez azonban csak egy olyan apróság, amit biztosan megold.

A helytakarékosság mellett a tolóajtóknak esztétikai funkciójuk is van. Leggyakrabban mutatós mintákkal és egyéb dekoratív lehetőségekkel kaphatók, amelyek plusz pontokat adhatnak az ajtó területének. És még ha végül egy klasszikushoz nyúl is, mindig praktikus, ha az ajtóval el tudja választani a konyhát a nappalitól, amikor turmixolni vagy jeget zúzni szeretnél. Elvégre a vendégei nem örülnének az ilyen zajoknak a nappaliban.

Az utolsó és ugyanilyen fontos dolog az ajtó anyaga. A hagyományos ajtókhoz hasonlóan a tolóajtók is készülhetnek különböző anyagokból. Bár a fa vagy fa alapú kompozit anyag a leggyakoribb, nem ez az egyetlen lehetőség. Például az üveg tolóajtók, amelyek egyben átlátszóak is, elegáns választás lehetnek. Ez nem csak egy elegáns funkciót biztosít, hanem a fényt is szabadon átengedi a konyha és a szomszédos szoba között, még csukott állapotban is. Ez nem csak kisebb lakásokban jöhet jól, ahol a természetes fény hiánya gyakran problémát jelent.

Gondolja át alaposan a konyhapult elrendezését

A konyhapult az építkezés sarokköve. Az ágy és az asztal mellett az otthon egyik legfontosabb része, ezért megérdemli, hogy egy kicsit több időt szánjunk arra, hogy átgondoljuk, hogyan helyezzük el. Egy kis helyiségben, amelyet konyhának jelöl ki, ez kétszeresen is igaz. Hiszen a berendezésénél a legfontosabb, hogy ne csak elegendő helyet hagyjunk a pultnak, hanem elegendő helyet a járkáláshoz és az alapvető kezelésekhez is. Egy kis konyhában valószínűleg elfelejtheti a szigetet, de ez nem baj. Egy méternél keskenyebb átjáró már rosszabb lenne. Erre figyeljen oda!

Ha nincs elég helye, akkor be kell érnie egy kisebb alap konyhapulttal. Ez nem akadályozza meg abban, hogy emelt polcokat vagy kiegészítő munkalapokat használjon, amelyeket a pult fölött a falhoz rögzíthet. Kivéve, ha ott teljes hosszúságú szekrények vannak. A megemelt polcoknak nem szabad túl mélynek lenniük, hogy könnyen láthasson mindent, amivel a fő munkalapon dolgozni fog.

Egy kifinomult polcrendszer

Egy kifinomult polcrendszer "felfújja" a tárolóhelyet

Egy másik lehetőség a munkaterület kialakítására a kihúzható deszka. Ezt általában a munkalap alatt tarthatja, és akkor használhatja, amikor már nincs más dolga. Jól jöhet például süteménysütéskor vagy az egész családnak szánt nagy vasárnapi ebéd elkészítésekor. Számítson arra, hogy a konyhai közlekedésre kialakított folyosó felé kihúzható. Így, amikor a munkalapot kihúzza, nem lesz olyan kényelmes a helyiségben járkálni. Ez viszont egy elfogadható ár a sok extra munkaterületért.

Több hely a kinyitható bútorokkal

Ki ne ismerné a klasszikus kihúzható étkezőasztalt. A legtöbben akkor lendítettük fel a lábunkat a földről rajta, amikor kerek évfordulókat ünnepeltünk a nagymamánál, vagy amikor a tágabb család összegyűlt egyszer-egyszer egy ebédre és egy kis beszélgetésre. Nem számít, hogy gyerekként vagy felnőttként éltük meg ezt a helyzetet. Változatlanul hasonló forgatókönyvvel jár egy-egy ilyen esemény, amelynek része az ebédlőasztal megterítése, amelyhez aztán a ház összes székét odahozzák.

A régi, jól bevált kihúzható asztali mechanizmusok nagyszerűek, de nem sok helyet takarítanak meg. Akkoriban kevesen számoltak azzal, hogy manapság az otthonok és lakások átlagos négyzetméterterülete csökkenne. A régi, de kissé nehézkes, hatszemélyes kihúzható asztalok helyett ma már két, legfeljebb négyszemélyes miniasztalokat tesznek. Ezeket szükség esetén hatszemélyes asztallá lehet kihajtani. Ráadásul az asztallap alatt fiókok vagy polcok formájában praktikus tárolóhelyekkel rendelkeznek.

Ha helyszűkében van a konyhában, válasszon kihúzható asztalt és kinyitható székeket, amivel szintén megspórolhat egy kis plusz helyet. Egy kihúzható asztal ugyanúgy segíthet. Különösen ott, ahol nehezen tud könnyen közlekedni, mert túl szűk a hely. No, de valahol az embernek le kell ülnie az étel mellé, így egy kihúzható asztallap jó választás lehet. Meglátja, hogy még ezek a drasztikusnak tűnő megoldások sem szégyenletesek. Ellenkezőleg, ha jól vannak elrendezve, rendkívül elegánsak.

Használjon ki minden centimétert

Ha ez nyilvánvalónak tűnik, adjon nekünk egy percet, hogy elmagyarázzuk. Lehet, hogy úgy gondolja, hogy otthon már nincs több szabad hely, de általában vannak más lehetőségek is, hogy helyet takarítson meg, vagy legalábbis jobban kihasználja azt. Az egyik ilyen elegáns megoldás lehet egy borospohár-tartó, amelyet a pult feletti szekrények aljára rögzíthet. Itt a borospoharak alulról felfelé fognak lógni, és nem foglalnak értékes helyet a szekrényekben lévő egyéb edényekkel együtt.

Ugyanígy felakaszthatja a főzőedényeket, merőkanalakat vagy akár a kloffolókat is. Csak tegyen kampókat a falra vagy a pult feletti szekrények aljára. Alternatív megoldásként használhat mágneses fogantyúkat, és felakaszthatja ezeket a nélkülözhetetlen eszközöket a sütő vagy a hűtőszekrény oldalára. Ez attól függ, hogy milyen elrendezésben vannak a készülékek a konyhájában. Meglátja, hogy egy kis internetes keresgéléssel legalább két-három olyan dologra gondolhat, amelyekkel új helyet nyerhet, vagy megtakaríthat egy kis meglévő helyet. Tegyen rá egy órát.

A sarkokban és zugokban lévő hely kihasználásával is nyerhet. Ez az a hely, ahol gyakran hagyunk helyet parlagon heverni, amikor nincs rá szükségünk. Persze, valószínűleg nem fér el a legnagyobb edény, ami otthonában van, de ez nem jelenti azt, hogy ne alakíthatnál ki egy mini éléskamrát például a reggelizőeszközöknek vagy a tea és a kávé számára egy sarokszekrényben vagy polcon. A legtöbb ilyen bútordarab gyakorlatilag bármelyik bútorkereskedésben kapható. Mindössze annyit kell tennie, hogy helyesen felméri a konyhájában rendelkezésre álló helyet.

Reméljük, hogy az első részben szereplő válogatásaink között megtalálta a kedvenceit. Ha tetszett a cikk, akkor folytassa a következő részekkel. Sok további ötletet talál majd, hogyan kezelje a kis konyhát. Ha pedig már nem érdekel a konyha, a blogunkon további érdekes cikkeket talál a bútorokról. Nézze meg őket időről időre. Meglátja majd, hogy inspirációként fognak szolgálni.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette