Így akasszon fel képet: tippek, hogyan rendezze házi galériáját

A képek minden szobában jól mutatnak. Akaszthat egyetlen műalkotást a falra, vagy létrehozhat egy teljes galériát. Hogyan válassza ki a megfelelő képeket és hogyan akassza fel őket, hogy a szoba ékévé váljanak? Van pár hasznos tippünk.

Alkosson saját képgalériát

Az otthon átalakítása átépítés nélkül

Időről időre úgy érezheti, unatkozik otthon. Minden megszokott és azon gondolkozik, hogyan tölthetné fel otthonát. Átfestheti a falakat, átrendezheti a szobát, vagy átépítheti a házat. Azonban ezek az átalakítások rengeteg időt, pénzt és sok esetben fizikai erőt is igényelnek. Valami egyszerűbb megoldást keres? Alakítson át csak egy falat. Készítsen képgalériát.

A galériához felhasználhatja a már meglévő képeit, vagy beszerezhet újakat. Döntse el, hogy a játékos eklektikus stílust választja, vagy az összeillő képek mellett dönt. Legyen bármelyik is a végeredmény Önt tükrözi majd.

1. Milyen képek kerülnek a galériájába?

Mielőtt elkezdene gyűjteni, válassza ki a célt. Konkrét stílust keres? Például modern vagy absztrakt képeket? Az otthonában lévő színek alapján keres képeket? Elég jól körbetekintenie és megállapíthatja, melyik az uralkodó szín. A színek kontrasztjára törekszik? Inkább minimalista kivitelezést keres? Nem összefüggő képekből szeretne galériát létrehozni? Amint eldöntötte, mit keres, szerezze be a képeket.

Válassza ki a képek témáját

2. A megfelelő hely kiválasztása

Hol lesz majd a galéria? Nincs értelme egy sötét előszobában vagy folyosón kiállítani a képeket. Kerülje azokat a falakat, ahol már valamilyen domináns bútor, például nappali garnitúra van. Olyan helyen állítsa ki a képeket, ahol a legjobban kiélvezheti a látványt és a maximumot tudja kihozni belőlük. A képek elsősorban a nappaliban mutatnak jól, mely az otthon szíve. Nemcsak az egész család gyűlik itt össze, de ez egy reprezentatív helyiségként szolgál, ahová barátai is ellátogatnak.

Fordítson időt a megfelelő hely megtalálására

3. Kezdheti a mérést

„Kétszer mérj, egyszer vágj.“ Ez a közmondás megállja a helyét a képgaléria összeállításakor is. Ne feledje, hogy mindig a legnagyobb kép legyen a középpontban. Ez a galéria központi eleme és ezen a művön akad meg először a tekintete. Körülötte helyezkedik el a többi kép. A képek közötti távolság nagyjából 8 cm legyen. Így összhatásban nem lesznek nagyon egymáson. Légies összeállítás jön létre, ami elég teret biztosít mindegyik műnek.

Kétszer mérj, egyszer vágj

4. A jó elrendezés kulcsfontosságú

Milyen formában és összeállításban akasztja majd a képeket a falra? Mielőtt kalapácsot venne a kezébe, a képekkel megegyező méretű papírlapokat helyezze el a tervezett összeállításban a földön vagy a falon. A képkereteket úgy rendezze, ahogy a legjobban összeillenek. Nem kevésbé fontos a témák elrendezése. A képek lehetnek fekete-fehérek, színesek, nyomtatottak vagy a természet alkotta kreálványok. A természet ihlette galériába remekül illenek a mohafalak. A képek ábrázolhatnak valami konkrétat, de lehetnek absztraktok is. Remekül mutat, ha az egyik keretbe szöveget vagy egyetlen színt illeszt csak.

Az elrendezés és a koncepció kulcsfontosságú a képgalériában

Ne feledkezzen meg a képek nagyságáról sem. Kerülje a megegyező méretű képeket. Igyekezzen különböző nagyságú képkereteket illeszteni egymás mellé. Ne tegyen egymás mellé ugyanolyan színeket. A galéria összhatása gördülékeny kell legyen. A képeket egy egységként kell látnia, nem pedig külön-külön elemekként.

A legnépszerűbb összeállítások

  • Középső tengely – úgy akassza fel a képeket, hogy a középpontjuk egy vonalban legyen.
  • Felső tengely – a felakasztott képek felső kerete egy vonalban helyezkedik el.
  • Alsó tengely – az előbbi ellentéte. A képek alsó kerete van egyvonalban.
  • Ferde tengely – a képeket úgy helyezze el, hogy ferdén felfele vezetnek.
  • Merőleges tengely – a képek függőlegesen, egymás alatt helyezkednek el.

Ötlet a galériaelrendezésre

5. Lásson neki a munkának

Amint megvan az elrendezés, kezdheti a képek felakasztását. Előtte azonban tudja meg, milyen anyagból készült a fal. Tégla, beton vagy gipszkarton? Minden anyag más függesztést igényel. Ne feledkezzen meg megbizonyosodni arról sem, hogy a felfüggesztés helyén nincs-e villany- és egyéb vezeték.

Praktikus tippek

Mire emlékezzen, ha otthoni galériát szeretne?

  • A 145 cm-es szabály – milyen magasra függessze a képet? Ha csak egy képet akaszt ki, annak a földől 145 cm-re kell lennie. Így a kép közepe a szemmel egy magasságban lesz.
  • A kép témája – ha a hálószobába keres képet, ne feledje, hogy annak pozitívnak és nyugalmat keltőnek kell lennie. A legjobban a pasztell színek illenek ebbe a szobába.
  • A fal és a keret színe – a képeket mindig egyszínű falra akassza. A keret színe kontrasztot kell, hogy alkosson a fal színével.
  • Világítás – ha csak egyetlen képet akaszt a falra, amire szeretné felhívni a figyelmet, akkor világítsa meg spotlámpával.
  • Játsszon az optikai trükkökkel – a képek segítségével meg tudja optikailag változtatni a fal méretét. Ha a fal túl magas, függesszen rá széles képet. Amennyiben alacsony a beltér, magas képet akasszon a falra.

A modern művészetet nem lehet megunni

Alakítsa át otthonát egyszerűen. Elég kiválasztani a legtetszetősebb képeket és egyedi galériát kialakítani velük.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette