Fedőmatrac választás lépésről lépésre – 1. rész

Fiatal nő pihen az ágyon

Ha a topper szó semmit sem mond Önnek, akkor eláruljuk, hogy ez a fedőmatrac. Egy alacsony védőréteggént képzelje el, amit az ágy matracára húz rá. Talán azt mondja, erre mi szükség, hiszen már van egy matraca. Azonban a topper ideális megoldás, ha minden éjszaka királyi kényelemben szeretne aludni annak ellenére, hogy jelenlegi matraca már kifeküdt, nyom vagy csak nem a legújabb darab. A topper lényegében olcsóbb áron segít újra komfortossá tenni a matracot, amit a háta biztosan értékel majd. A legjobb darab kiválasztása érdekében készítettünk egy áttekintést, mire kell odafigyelni a vásárláskor. Kár lenne szép, de praktikus szempontból használhatatlan toppert választani. Mi mindent talál ebben a cikkben? Az anyagok áttekintésével kezdünk. A természetes és a szintetikus sem marad ki. Ezt követően megnézzük a magasságot. Ez nagyban befolyásolja a kényelmet és az árat. A harmadik témánk a nagyság lesz. A cikk végén pedig egy bónusz tippel jövünk, hogy még egyszerűbb legyen a választás. Jó olvasást!

Milyen anyagú toppert válasszak?

Az első dolog, amit mindenképp át kell gondolnia az az anyag. Épp ennek van hatása arra, hogyan érzi majd magát elalváskor egy hosszú és nehéz nap után. Akárcsak a klasszikus matracoknál itt is választhat természetes anyagok és szintetikus alternatívák közül. A kivitelezésükben különböznek. A topper készülhet memóriahabból, tollból, pamutból vagy műszálból. Míg a természetes anyagok a hagyományok kedvelőinek tetszenek, a műszál az allergiásoknak kedvez, akik egy toll matracban biztosan nem aludnának jól.

A topper alkalmazása

De nézzük meg szép sorjában az anyagokat. Amennyiben azok közé tartozik, akiknek gyakran fáj a dereka vagy a forgói, akkor Önnek a memóriahab lesz a legjobb. Bár nem gyógyszer a fájdalmára, de olyan fedőmatracot kap, ami az Ön testéhez igazodik. Ha a topper alatt lévő matrac nem egy rossz minőségű alapdarab, jelentősen leveszi a terhet a derékról és a forgókról. Ha igazi fázós alkat és nem allergiás a tollra vagy pamutra, akkor válasszon ilyen anyagból készült toppert. Megbízhatóak, rugalmasak és változatlan minőség mellett sokáig használhatóak. Továbbá remekül tartják a hőt, így elfelejtheti a kellemetlen hideg érzést egy szellőztetett hálószobában. Mindkét természetes anyag puhaságát tekintve úgy érezheti majd, mintha egy felhőn aludna, ami az éjszakából a hajnalba repíti.

Műszálak esetében üreges szálról vagy mikroszálról beszélünk. Ebből a két anyagból készül topper. Biztosan tudja, hogy ugyanezekből az anyagokból készítenek párna- és paplan bélést. Mindkét szál remekül tartja a hőt, miközben légáteresztő környezetet hoznak létre, így csökkentve a túlzott izzadás lehetőségét. Elsősorban az allergiások kedvelik, akik a toll- vagy pamut toppert nem használhatják. Persze bárki más is bátran dönthet a műszál mellett. Nagyon könnyű anyagok ezek, így könnyű a matracra húzni őket. Amennyiben a műszál mellett dönt tartsa észben, hogy a mikroszálas topperek puhák, míg az üreges szálak jobb támaszt nyújtanak a medencének. Ennek az áttekintőnek ellenére azt javasoljuk, hogy próbálja ki a toppert saját bőrén. Akárcsak a klasszikus matrac kiválasztásakor. Elég pár percre a fedőmatracra feküdni és tudni fogja, megfelelő-e.

Milyen magas toppert válasszon

Általánosságban azt mondhatjuk, minél vastagabb a topper, annál nagyobb támaszt nyújt a gerincnek és a testnek. Sajnos ez nem csak ilyen egyszerű. Természetesen, ahogy azt már az előbb említettük komoly tényező a felhasznált anyag is. A topperek magassága 5 és 10 centiméter között mozog. Ezek a típusok megfelelő támaszt nyújtanak a gerincnek és csak Önön múlik, mekkora kényelmet igényel alvás közben. Léteznek magasabb topperek is, azonban számoljon vele, minél magasabb egy fedőmatrac, annál melegebb érzése lesz. Szóval, ha fázós típus, jobb a magasabb topper, ellenben a forróvérűeknek a vékonyabb típust ajánljuk.

Vékonyabb topper a matracon

A legmagasabb fedőmatracok közé a memóriahabosak tartoznak. Ez remek választás a derék-, forgó- és hátfájós embereknek. Ebben a kategóriában leggyakrabban 7 centiméter vagy magasabb toppert talál. A memóriahab nagyon rugalmas, így ott, ahol a legfontosabb néhány centimétert benyomódhat. Ha kidomborodó csontjai vannak, a memóriahabos topper gondoskodik róla, hogy tompítsa a nyomást ott, ahol a legnagyobb. Végeredményben reggel lazábban és fájdalommentesen ébred, és elfelejtheti a régi matraca okozta kellemetlen érzést.

A topper segítségével változtathat a matraca keménységén is. Minél magasabb toppert választ, annál puhább lesz az összhatás. Ez bármelyik anyagra igaz. Viszont vigyázzon a nagyon magas topperekkel! A 10 cm vagy vastagabb fedőmatracok nem biztos, hogy elegendő támaszt nyújtanak és megfelelő pozícióban tartják a gerincet. Mindemellett jelentősen magasabbra kerül az ágy fekvőfelülete. Így előfordulhat, hogy nehezebb lesz felkelni az ágyból. Ha nagyon alacsony az ágya, akkor ez nem jelent gondot, mivel jó irányba történik a változás. Azonban a magas ágyról magas fedőmatraccal inkább leugrania kell majd, mintsem felkelnie. Ezt biztos nem szeretné. Ezért mi azt ajánljuk 5–10 cm magas fedőmatracot válasszon. Ezek javítják a matraca minőségét és nincs hátránya.

Milyen nagy fedőmatracra van szüksége?

A fedőmatrac nagysága megegyezik az ágy vagy a hagyományos matrac méreteivel. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyártók méretezése valamelyest eltérhet. Végeredményben a matrac és a topper méretei csak egy vagy két centiméterrel térhetnek el. Egy átlagos egyszemélyes vagy kétszemélyes ágy esetében ez elhanyagolható különbség, amivel az alvás kényelméből nem veszít. Mindenesetre a vásárlás előtt mérje le a matraca valódi méreteit. Lehet meglepődik, hogy a méretek nem épp olyanok, amiket az ágy vagy a matrac gyártója állít.

Békésen alvó gyerek

Amennyiben atipikus ágya van, melynek más méretei vannak, mint a megszokott, olyan üzletet kell keresnie, ahol személyre szabott fedőmatracokat árulnak. Valószínűleg kisebb lesz a választék, cserébe a forma és nagyság testreszabásának sokoldalú lehetőségeivel találkozhat. Ezzel megoldódik a hosszított ágy okozta probléma, ami ma már nem számít különlegességnek. Gyakoriak a 220 vagy 230 cm hosszú ágyak. Ami a szélességet illeti, ritka, hogy valaki problémára akadna. Már a legkeskenyebb 80 cm-től egészen a 200 cm szélesig talál toppert. Az extra széles matracokkal ugyan az a helyzet, mint amit már az extra hosszúknál elmondtunk.

Ha különleges formájú ágya van, amibe speciális matracra van szüksége, talán sejti, mi a helyzet a topperrel. Az az ideális, ha a fedőmatrac nem lóg ki az ágy szélére. Így elkerülhető, hogy a nap bármely szakában nehezére essen felkelni, lefeküdni vagy elmenni az ágy mellett. Ezért ilyen esetekben javasolt a speciális üzletek felkeresése, akik személyre szabott toppert tudnak gyártani az Ön igényei szerint. Így biztos lehet benne, hogy a fedőmatrac megfelelő és nem kell felesleges kellemetlenségeket oldania.

Figyeljen oda a megfelelő támaszra

A bónusz tippünk a matrac nyújtotta megfelelő támasz a gerincnek. Van pár szabály, amit egy jó matracnak vagy toppernek teljesítenie kell. Bár a keménységet mindenki egyénileg választja ki az szerint, hogy a matrac nagyon puha vagy nagyon kemény-e neki. A valóságban azonban nem annyira a szubjektív érzésről van szó, hanem a funkcionális tulajdonságokról és a gerinc és az ízületek megfelelő alátámasztásáról. A megfelelő matrac és topper elegendő támaszt kell nyújtson a csípőnek- és az ízületeknek, hogy ne helyezzen rájuk nagy nyomás, vagy ne süppedjen be ott, ahol nem kéne. Ezt még akkor is nehéz megtalálni, ha személyesen próbáljuk ki a matracot vagy a toppert.

Fiatal nő fekszik az ágyban

Ha biztosra szeretne menni a választással, kérje egy alvástanácsadó segítségét. A súly, magasság és a testfelépítés alapján a szakember kiválasztja Önnek a legjobb anyagot, a magasságot és a topper keménységét is. Így biztosra veheti, hogy reggel frissen ébred és nem fáj a háta vagy az ízületei. Talán úgy gondolja, hogy ezt a lépést kihagyhatja és vakon választhat egy matracot. Ezt is lehet. Ebben az esetben a memóriahabos toppert ajánljuk, ami a lehető legjobban alkalmazkodik a test alakjához. Képes úgy megtámasztani a nyomáspontokat, hogy azok reggel ne fájjanak.

Ezzel eljutottunk első cikkünk végére. Most már átlátása kéne legyen arról, milyen anyagösszetétel, magasság és nagyság áll a rendelkezésére. Ha még nem sikerült döntenie, vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, vagy próbáljon további információkat találni. Semmi esetre se becsülje le a vásárlás előtt kutatást. A háta értékeli majd az alvás közben biztosított támaszt. Amint sikerült kiválasztania és megvásárolnia a kinézett darabot nézze meg a többi cikkünket is. Nemcsak a bútorokról talál érdekes információkat.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette