Költözés előtt áll? Tanácsot adunk nemcsak nagyméretű bútorok mozgatásához

309 Tippek és trükkök

Hallotta már, hogy jobb elégetni, mint költözni? Ha nem szervezi meg megfelelően a költözködést, az okozhat néhány ráncot a homlokán. Ne hagyja a költözést az utolsó pillanatra. Válogassa össze a holmiját, szerezzen be egy bútorszállító készletet, és ne feledkezzen meg a megfelelő csomagolóanyagokról sem. Ne zsúfoljon mindent túlzottan össze, így nem fogja tönkretenni a bútorokat, a falakat vagy a padlót.

Gondosan tervezze meg a költözést

Jól tervezze meg a költözést

A szívroham elkerülése érdekében legalább egy hónappal korábban kezdje el a felkészülést a költözésre. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megbízható költöztetőszolgálatot foglaljon. Enélkül is elboldogul ugyanakkor. Csak szedjen össze egy baráti társaságot, akiknek nem okoz gondot segíteni a bútorok költöztetésében. Akár jó előre is kérhet tőlük segítséget, hogy tudjanak időt szakítani Önre.

Körülbelül egy héttel az "esemény" előtt kezdjen el dobozokat és csomagolóanyagokat keresni. Ha szét kell majd szednie a bútorokat, készítse elő a csavarhúzókat és más szükséges szerszámokat. Ekkor kezdje el a tényleges csomagolást

  • Kezdje azokkal a dolgokkal, amelyekre néhány hétig nem lesz szüksége: szezonális ruhák, sportfelszerelések, dekorációk stb.
  • Készítsen dobozokat azokból a dolgokból is, amelyeket a költözés után azonnal használni fog: pizsamák, paplanok, gyógyszerek, WC-papír, piperecikkek stb.
  • A törékeny tárgyakat együtt kellene csomagolni. Csomagolja be őket gondosan, és címkézze fel a dobozokat.
  • Az egy szobából származó tárgyakat együtt kellene csomagolnia. Így könnyebb lesz eligazodni a dobozok között.

A törékeny dolgokat csomagolja be gondosan

Praktikus eszközök a bútorok mozgatásához

Milyen eszközök hasznosak a bútorok és egyéb berendezések mozgatásához?

  • Nagy teherbírású kartondobozok.
  • A kartonszélek megvédik a törékeny, tömör és antik bútorokat. Használja őket például üveg dohányzóasztal vagy étkezőasztal csomagolására.
  • Buborékfóliával vagy csomagolópapírral kibélelheti a törékeny edényeket vagy elektronikai eszközöket tartalmazó dobozokat. Használjon buborékfóliát olyan tárgyak csomagolására is, amelyek nem férnek bele a dobozba.
  • A karton alátét megvédi a bútorok alját a szennyeződéstől.
  • A stretch fólia gondoskodik a nagyméretű bútorokról és az elektronikáról. Csomagolja bele a hűtőszekrényt, a fürdőszobaszekrényt vagy a kibontott bútorok egyes darabjait. Rugalmas kötelet is készíthet belőle, amellyel a magas bútorokat rögzítheti a költöztető kocsiban.
  • A "puhányokat" csomagolja hulladékzsákokba. Tehát ruhákat, paplanokat, takarókat vagy matracokat.
  • Markerek a dobozok feliratozásához. A törékeny tárgyakat tartalmazó dobozokat címkézze fel a "törékeny" szóval, vagy írja rá a dobozokra, hogy mi van bennük, pl.: konyhai felszerelés, fürdőszobai felszerelés stb.
  • Használjon ragasztószalagot nemcsak a csomagolóanyag, hanem például a bútorok mozgó részeinek (fiókok, ajtók stb.) rögzítéséhez is
  • A bútorköltöztető készletben talál kerekeket és mozgó rudat. Ennek köszönhetően még a nehéz bútordarabok is könnyedén mozgathatók. A mozgató rúddal emelje fel a bútorokat, és a görgőket alátámasztja.
  • A bútormozgató sín segítségével akár egy zongorát vagy egy hűtőszekrényt is mozgathat.
  • A bútormozgató kampók és hevederek olyan klasszikusok, amelyeket a legtöbb ember, aki már költöztetett bútorokat, ismer. Leggyakrabban a padlóra való visszahelyezéshez használják őket.

A tárgyakat gondosan csomagolja kartondobozokba

Kerülje el a leggyakoribb költözési hibákat

Nem számít, hogy szobáról szobára vagy teljesen máshová költözik. Van néhány huncut dolog, ami csak egy dologhoz vezet, és ez a bútorok, valamint más berendezési tárgyak megrongálása.

  • Mozgatás a padlón– a legrosszabb módja a bútorok mozgatásának, ha a földön csúsztatja őket szőnyeg vagy egyéb védőelemek nélkül. Nemcsak a bútorokat, hanem a padlót is megrongálja. Látható nyomokat hagy a fapadlón, és kitépi a szőnyegek szálait. Lyukakat hagy a szőnyegen.

  • Szétszerelés nélkül –sokan úgy gondolják, hogy időt takarítanak meg, ha nem szerelik szét a bútorokat. Ha lehetséges, a nagyméretű bútorokat szét kell szedni. Megkíméli magát a falak megrongálásától az ajtók felhorzsolásától vagy a kisebb nyílásokon való áthaladás akadályozásától.

  • Az ún. Banános dobozok helytelen használata – a szupermarketek banános dobozai tisztességes teherbírással rendelkeznek, de csak akkor, ha egyszerre használja a fedelet és az alját. A nehéz tárgyak különálló részekben történő szállítása nem ajánlott.

  • Törékeny tárgyak nem megfelelő csomagolása – minden egyes üveget vagy egyéb üvegterméket külön-külön csomagoljon buborékfóliába vagy újságpapírba. Nem szabad, hogy csilingelést halljon, amikor a tárolóba rakja őket. Ellenkező esetben valami nincs rendben.

Ne mozgassa egyedül az ülőbútorokat

Tippek a bútorok mozgatásához

Költözéskor ideje kiszortírozni a felesleges tárgyakat. Ajánlja fel az évek óta nem hordott ruháit jótékonysági célra, vagy alakítsa át őket padlószőnyeggé. Azokat a régebbi bútorokat, amelyeknek az új otthonában nem találja hasznát, próbálja meg eladni egy takarékossági boltban, vagy ajánlja fel ingyen elvitelre.

Hogyan egyszerűsítheti le a lehető legjobban a költözést?

  • Távolítsa el a komódok és a szekrények taralmát.
  • Szerelje le az ajtókat, és húzza ki a fiókokat. Ez csökkenti a bútorok súlyát.
  • A kinyíló részeket rögzítse szalaggal, hogy ne korlátozzák a költözés során.
  • A nehéz bútorok lábára tegyen régi zoknit, hogy a padlón való mozgatáskor csúsztatóként szolgáljon
  • Helyezze a bútorokat mozgatásra tervezett görgőkre. Ezeket beszerezheti egy boltban. A virágállványként használt, görgős alátétek ugyanilyen szolgálatot tesznek. Csak győződjön meg róla, hogy az állványok elegendő súlyúak.
  • A szállítás során takarókkal és terítőkkel védje a bútorokat. Ez megakadályozza a bútorok karcolódását és kopását.

Szedje szét a bútorokat ha lehetséges

Hogyan költöztesse az ülőgarnitúrát?

Az ülőgarnitúrák költöztetése az egyik legbonyolultabb. Győződjön meg róla, hogy a kanapé átmegy az ajtón és az előszobán. Vegye le a párnákat és a laza részeket. Ha lehetséges, szedje szét, amit csak szét lehet szedni. Általában az alvóhely vagy a kihúzható tároló kerekeken eltávolítható. Használjon ragasztószalagot a felnyitható részek, például az ottomán biztosítására.

Ha a kanapét szobáról szobára mozgatja, bélelje ki a lábát kartonnal, takaróval vagy akár kerekekkel. Ha az emeletre költözteti, vagy liftbe kell tennie, szerelje le a talapzatát. Ez gördülékenyebbé és biztonságosabbá teszi a kezelést.

Hogyan költöztesse az ágyat?

Az ágyakat általában szét lehet szedni. Vegye ki a tárolót, a matracot és a rácsot. Az oldalakat és a fejtámlát csomagolja be külön. Az összes rögzítőelemet (csavarok, alátétek stb.) tedd egy dobozba vagy zacskóba, hogy kéznél legyenek. A matracot feltekerheted és becsomagolhatod stretch fóliával. Egyes matracokat azonban nem lehet feltekerni. Védje őket úgy, hogy két oldalra nagy szemeteszsákokat fűz fel, és középen ragasztószalaggal ragassza össze őket.

Hogyan költöztesse a szekrényeket?

A  gardróbszekrények sok munkával járhatnak, de ha tudja, hogyan álljon hozzá, nem is lesz olyan nagy fáradság. Takarítsa ki a szekrényt, mielőtt költöztetné. Vegye ki a polcokat és a szekrényrudakat. Ha lehetséges, szerelje le az ajtókat. A legjobb, ha az egész szekrényt szétszereli. Ha ez nem lehetséges, használjon mozgató síneket. Ezek hossza állítható, így a szekrényt kényelmesen szállíthatja rajtuk.

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette