A leggyakoribb hibák, amelyek megnehezítik a fürdőszoba tisztítását – 1. rész

A fürdőszoba az egyik olyan hely, amelyet szeretnénk otthon abszolút tisztán tartani. Nem arról van szó, hogy mindenáron csillogni kell a látogatók előtt barátok, anyósok vagy egyszerű szomszédok formájában. Mivel a fürdőszobában mosakszunk, mindig tökéletes állapotban kell lennie. Ellenkező esetben aligha szolgálhat számunkra ideális helyként a rendszeres higiéniához. Az emberek azonban gyakran hoznak olyan döntéseket a fürdőszoba elrendezésével kapcsolatban, amelyek végső soron megnehezítik a fürdőszoba tisztítását. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket jobb, ha elkerül, hogy tisztább legyen a fürdőszobája.

Tiszta modern minimalista fürdőszoba mosolygó nővel

Kezdjük egy olyan klasszikussal, amely szinte mindenkinek van otthon - a padlóhoz rögzített WC-vel. Ezután megnézzük a faburkolat tulajdonságait, amely a fürdőszobákban általában a nedvesség és a hőmérséklet-változások miatt szenved. Harmadikként a zuhanykabin következik. Klasszikus bizonyos értelemben tökéletes szennyeződéscsapdaként működik. Ironikus módon ez az a hely, ahol mosakszunk. A negyedik fürdőszobai hiba tippet meglepetésként tartogatjuk a cikk végére, hogy legyen mire várni. Kellemes olvasást kívánunk.

Ne rögzítse a WC-t a padlóhoz

Mindannyian ismerjük a szüleink vagy nagyszüleink házából. Hagyományosan a régi otthonokban a WC-ket a földbe rögzítve építették. Bár a WC használata szempontjából ez még mindig funkcionális megoldás, ez a fajta WC elhelyezés a helyiség takarítása szempontjából hiányosságokkal jár. A fő hátrány természetesen a WC alatti tér nehézkes megközelíthetősége. Lehet, hogy ez apróságnak tűnik, de a valóságban itt rengeteg szennyeződés és por rakódik le. Kéz a kézben, ki akar hetente egyszer egy törlő kendővel a térden állva bemászni a vécé alá és mögé, hogy legalább a portól megtörölje a WC külső felületét. Ha padlóra szerelt WC van otthonában, akkor nem lesz más választása, mint hogy több időt áldozzon rá, és megpróbálja kiporszívózni még a nehezen elérhető, földközeli területeket is a WC mögött. Ezt azonban elkerülheti.

Modern WC a falba vezetett lefolyóval

Az ideális megoldás természetesen a falba épített WC. Ha nem tudja, mit gondoljon róla, az sem baj. Minden úgy működik, ahogy a klasszikus elrendezésből ismeri, kivéve, hogy a WC-nek nincs egyenesen a földbe futó szennyvízcsöve, hanem ezt a falba vezetik el, amelyhez a csésze csatlakozik. Mint sejthető, ez egy szabad és tökéletesen hozzáférhető helyet jelent a WC alatt. Tehát szemrebbenés nélkül porszívózhat vagy felmoshat ott, amikor csak akar. Ez nem ad plussz munkát, és akár a modern segítők robotporszívó vagy felmosó robotok is elvégezhetik a munkát. Arra is számíthat, hogy a WC-papír soha nem akad el a WC mögött, ahová nem akar érte nyúlni.

A praktikus szempontok mellett a falra szerelt WC- rendkívül elegáns és letisztult dizájnmegoldás is. Ráadásul könnyedén megválaszthatja, hogy milyen magasságban akassza fel a WC-t. Így, ha otthon mindannyian átlagon felüli magasságúak, akkor a WC-t egy kicsit jobban a falra szerelhetik, hogy a láb ne fájjon feleslegesen az indokolatlanul mély térdhajlítások miatt. Ezt a részletet különösen akkor fogja értékelni, ha már sok élettapasztalattal rendelkezik vagy ha ízületi problémái vannak. Mindenesetre tapasztalataink szerint érdemes beruházni egy függő WC-be, hogy a WC alatt és körül helyet takarítson meg más berendezések, például egy szekrény vagy polc számára.

Hagyja meg a faburkolatot a folyosóra vagy a nappaliban.

A fa gyönyörű és népszerű anyag, amely valószínűleg örökké jelen lesz a lakberendezésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül minden helyiségbe megfelelő. A fürdőszobákban például a legtöbb faburkolat egyenesen szenved. Ennek oka, hogy a fürdőszobában gyakran változik a páratartalom és a hőmérséklet. És mivel a fa porózus anyag, a feleslegesen kicsapódott víz könnyen beszívódik, ami a burkolat élettartamának csökkenéséhez vezet. Ráadásul a fa nagyon gyorsan veszít vizuális tökéletességéből. Ezeket pedig mind el szeretné kerülni a fürdőszobában és máshol is. Emellett a fa puha, így minden karcolás vagy mechanikus ütés nyomokat hagy rajta. Ez egy újabb szépséghiba, ami a pincében, műhelyben vagy garázsban nem számít, de a fürdőszobában nem fog tetszeni. Még kevésbé, ha valaki időnként meglátogatja Önt egy éjszakai tartózkodással.

Kis fürdőszoba faburkolattal

Az anyag viszonylag gyors romlása mellett a fából készült fürdőszobaburkolatok karbantartásra és tisztításra is alkalmatlanok. Nyilvánvaló, hogy a fából nem lehet szárazon eltávolítani a port vagy más szennyeződéseket. Ha viszont nedves ruhát visz a burkolathoz, vagy akár egy vödör vizet hoz segítségül, ismét kiteszi a fát a nedvességnek, ami végül nem tesz jót a burkolat vizuális megjelenésének. Míg a szekrények, mosdókagyló alatti szekrények és más fürdőszobabútorok speciális bevonattal vagy lakkal vannak ellátva, hogy megvédjék őket, addig a burkolatok esetében ez gyakran nem így van. Gondolkodjon tehát azon is, ha nem tudna megélni faburkolat nélkül a fürdőszobában, válasszon egy speciális kezeléssel és lakkozással ellátott opciót.

Sajnos a fa alkalmatlansága a fürdőszobában gyakran a mennyezetre is érvényes. Ez persze nem jelenti azt, hogy azonnal el kell vágni a gerendákat, ha azok a mennyezet részét képezik. De semmiképpen sem javasoljuk, mennyezet fával történő kibélelését. Az anyag pórusai itt is kaput jelentenek a romlásának és a faanyag lebomlásának. Nem számít, ha csak vizuálisan veszít a minőségéből, vagy ami még rosszabb, otthon penészes lesz a burkolat. Akárhogy is, a fürdőszobában lévő faburkolatokkal gondot okozhat magának, nem beszélve arról, hogy a fa részek nehézkes tisztításáról. Lényeg a lényeg, a faburkolat a fürdőszobában nem a legjobb ötlet. Ha mégis emellett, akkor speciális, nedvességálló burkolatokat válasszon.

Cserélje a zuhanykabint nyitott zuhanyzóra

Az olcsó és első pillantásra praktikus, zuhanykabin nagyszerű megoldás a kis fürdőszobák számára. Bár igaz, hogy a helykihasználás szempontjából vonzó megoldás, más szempontból nem biztos, hogy örömre és ünneplésre ad okot. Különösen akkor, amikor a tisztítás során közelről láthatja, hogy mi mindent rejt a zuhanyfülke. Valójában egy zárt, alsó káddal és oldalfalakkal ellátott zuhanykabin gyakran valóságos szennyeződéscsapda. Ennek oka, hogy zuhanyzás közben a szennyeződés egyszerűen a vízgőzbe kerül, amely aztán vízzé kondenzálódik a zuhanykabin falain. Ez azt jelenti, hogy a szennyeződés még mindig egy olyan helyen rakódik le, amelynek ideális esetben biztosítania kellene az Ön tökéletes higiéniáját. Sajnos ez a valóságban nem biztos, hogy így van. És ezt ugye nem szeretné?

Fiatal nő mosolyogva tisztítja a zuhanyzó

Az is igaz, hogy egy zárt zuhanyzóhelyiséget kihívást jelent a tisztítás. Ha azt szeretné, hogy jól szolgálja Önt, és ne tömődjön el a vízből származó szennyeződésektől vagy sótól, akkor gyakran kell tisztítania, és jó állapotban kell tartania. Ez kétszeresen igaz egy zárt zuhanykabinra, mivel a vízgőz gyakran csapdába esik benne, ha nem tud szabadon áramlani a fürdőszobában. Ennek következtében hetente többször is kezelni kell az oldalakat, ajtókat és illesztéseket, hogy a burkolat mindig tökéletes állapotban maradjon. Ez persze lehetséges, de a legtöbb ember számára ez is csak gondot és felesleges időpazarlást jelent. Ha azonban Ön nem tartozik közéjük, nyugodtan használjon zárt zuhanykabint.

Ha viszont nem szeretne hetente többször is feleslegesen időt tölteni fürdőszobája karbantartásával, szerezzen be otthonába egy nyitott zuhanykabint, amely több szempontból is kényelmesebb. Legfőbb előnye a könnyű karbantartás és tisztítás. Ez főként azért van, mert a zuhanyzás közben keletkező vízgőz szabadon áramolhat az egész fürdőszobában. Így a víz nem csak a zuhanyzó falán és közvetlen környezetében csapódik ki. A szennyeződések koncentrációja pedig nagy térben felhígul, így hetente egyszer takarítani is lehet, és minden rendben lesz. Persze a fürdőszobai szekrényeket és egyéb tárolóhelyeket is le kell törölnie, de ez semmi olyan, amit ne csinált volna már eddig is, nem igaz?

Friss levegő nélkül kétszer dolgozik

A fürdőszobának levegőre van szüksége. Ha élt már olyan lakásban, ahol a fürdőszobának nincs ablaka, akkor ezt jól tudja. És valószínűleg a nap nagy részében tágra nyitva tartja a fürdőszoba ajtaját. Jogosan, mert megfelelő szellőzés nélkül ismét olyan helyzetbe kerülne, hogy a vízgőz minden felületen vízzel ütközik. Ezzel együtt persze a levegőben lévő szennyeződés is ott lenne, így nem tenne mást, mint minden centimétert megtisztítana a kellemetlen vízcseppektől. Ráadásul ezek gyakran hagynak térképeket a fényes felületeken, amelyek egyáltalán nem néznek ki szépen. Ha tehát nincs ablak a fürdőszobában, akkor más módon - például az ajtó szélesre tárásával - biztosítja a megfelelő légáramlást. Ezzel nincs is semmi baj.

Luxus fürdőszoba nagy ablakkal

Ha olyan szerencsés, hogy zuhanyzás vagy fürdés után kinyithatja az ablakot a fürdőszobában, tegye meg. Így az alacsonyabb páratartalmú levegőt beengedheti a helyiségbe. Ez biztosítja, hogy a gőz ne kezdjen el kicsapódni azokká az idegesítő vízcseppekké, amelyeket már többször említettünk. Természetesen a huzat az ideális, ami sokkal gyorsabban megváltoztatja a fürdőszobában lévő levegőt. Valószínűleg ismeri a dörgést. Télen vigyázzon, hogy a szellőztetéssel ne hűtse le túlságosan a fürdőszobát. Ahogy csökken a levegő hőmérséklete, úgy csökken a nedvességtartalma is. Így előfordulhat, hogy a víz akkor is kicsapódik, ha friss levegő van a helyiségben.

Ezzel végére is értünk sorozatunk első cikkének, amelyben a leggyakoribb fürdőszobai hibákat vesszük sorra, amelyek a takarítást befolyásolják. Biztos vagyok benne, hogy a nyitó négy tipp között megtalálta a kedvencét. Ha pedig otthon is elkészült a fürdőszoba átalakításával, tekintse meg blogunk további cikkeit. Nem csak a bútorok világából talál majd érdekességeket.

Kapcsolódó termékek

További cikkek

Cikk megosztása

  • Regisztráció

Új fiók regisztrálása

Már van fiókja? Jelentkezzen be helyette